*Nettavisen* Sport.

- Trodde gullet var tapt

Foto: AP/Scanpix

Ola Vigen Hattestad hadde nærmest gitt opp - helt til han plutselig lå i tet. Petter Northug: - Jeg kunne slått Ola Jentesprinten: Finsk utklassing, norsk skuffelse

25.02.09 21:21

LIBEREC/OSLO (Nettavisen): Onsdagens sprintstafett ble en herlig demonstrasjon av Norges suverene posisjon i herresprint. Med tirsdagens gull- og sølvvinnere på laget, Ola Vigen Hattestad og Johan Kjølstad, tok Norge sitt tredje VM-gull i Liberec.

Vigen Hattestad ble hedret med betegnelsen «tidenes beste sprinter» etter tirsdagens sprintgull og superlativene blir nok liggende på dette nivået etter at 26-åringen fra Ørje onsdag tok sitt andre gull på to dager.

Dramatisk innspurt
Norge slo Tyskland og Finland med et halvt sekund etter en veldig spennende innspurt, hvor Vigen Hattestads iskalde beregning slo til. Tyskland tok sølvet på bekostning av Finland - etter målfoto.

- Jeg tror aldri jeg har tatt ut så mye som jeg gjorde nå. Jeg var pinne stiv, helt ferdig! Da jeg kom i den siste bakken og merket at (Sami) Jauhojärvi hadde krefter igjen, var jeg egentlig innstilt på å kjempe om sølvet, sier Ola Vigen Hattestad til NRK.

- Men så stoppet han litt opp på slutten, og så klarte jeg å presse bra ut av stavtakene selv om jeg var stiv. Jeg satset på lange tak i stedet for rå spurt. Det fungerte. Det var rått! Da jeg passerte Jauhojärvi skjønte jeg at det kunne gå, legger han til.

Tung kvalifisering
De norske gutta kom til lagsprinten med et soleklart favorittstempel. Svenskene, med Mats Larsson og Emil Jönsson på laget, og tyskernes duo Tobias Angerer og Axel Teichmann, var regnet blant de tøffeste utfordrerne.

Allerede i semifinalen viste Norge styrke, og gikk kontrollert inn til seier i sitt heat. Tyskerne endte på fjerdeplass og måtte via tidskvoten for å komme seg til finalen.

- Jeg følte meg veldig pigg i stad, men tok nok ut mye i kvalifiseringen. Jeg var litt tung underveis. Jeg prøvde å holde igjen hele tiden. Men man skal aldri gi seg. Det er et langt oppløp her. Det var moro når jeg klarte det, forklarer Vigen Hattestad.

Han har vunnet seks av de sju individuelle sprintrennene han har deltatt i internasjonalt denne sesongen. I det ene rennet han ikke vant, endte han på andreplass til tross for at han var døgnvill og uten støtteapparat i Canada.

Les også om damesprinten: Ny norsk miss

- Helt rått av Kjølstad
Kjølstad var helt suveren i alle sine heat tirsdag, helt fram til han møtte sin overmann i Vigen Hattestad i finalen. Og 25-åringen fra Ekne i Levanger hadde god kontroll på sine tre etapper i onsdagens finale.

Han rykket fra konkurrentene i innspurten av sin tredje og siste etappe og sendte lagkamerat Ola Vigen Hattestad ut med 1,5 sekunders margin til Frankrike.

- Det Johan gjør på sisterunden er helt rått. Han fikk den ledelsen som gjorde at jeg kunne roe ned litt i den første bakken, sier Vigen Hattestad.

Sprintkongen lot konkurrentene innhente ham og la seg i rygg på franskmannen Cyril Miranda i starten av den siste finaleetappen.

Spurten ble ekstremt spennende, med Ola Vigen Hattestad rett bak finske Sami Jauhojärvi og ved siden av Alex Teichmann inn på oppløpet. Men Ola Vigen Hattestad staket fra konkurrentene og hadde full kontroll på de siste meterne inn mot VM-gullet. Teichmann slo Jauhojärvi med noen få millimeter og sikret tysk sølv, mens finnene måtte nøye seg med bronse.

7800

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag