*Nettavisen* Sport.

- Trodde ikke han var så sterk

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Mika Kojonkoski var forberedt på lange hopp fra Johan Remen Evensen, men to verdensrekorder på to hopp var godt over forventningene.

12.02.11 00:25

VIKERSUND (Nettavisen): Hopplandslagets finske trener var også med i Planica i 2005 da Bjørn Einar Romøren satte den forrige rekorden.

Nå måler tidenes lengste skihopp 246,5 meter. Igjen var det en nordmann som sto for rekorden. Det skjedde i tillegg på norsk jord.

- Det er stunder som dette vi lever og jobber for, sa Kojonkoski etter at Evensen først satte verdensrekord med 243 meter, for så å slå sitt eget rekordsvev med nye 3,5 meter i sitt neste hopp.

- Jeg visste at han var sterk skiflyger, men ikke at han var så sterk, sa Kojonkoski om dagens mann i gigantbakken.

Med to verdensrekorder fikk prøve-VM i skiflyging i Vikersund den drømmestarten alle hadde håpet på.

Småfeil i første rekordhopp
Johan Remen Evensen trodde selv at det var mulig å hoppe lenger etter sitt første rekordsvev. 25-åringen merket nemlig at det ikke alt stemte i prøveomgangen.

Og moldenseren fikk ganske riktig tatt ut enda mer i kvalifiseringen, etter å ha gått seg en tur i skogen da konkurrentene hoppet prøvehopp nummer to.

- Det andre hoppet var klart bedre tekniske enn det første. Jeg fikk det til å flyte bedre i kvalifiseringen, mens jeg jukset litt på hoppkanten i det første hoppet.

Evensen tror det skal være mulig å stå på hopp som er enda et par meter lenger. De to rekordene ble i tillegg satt da det var relativt lite oppdrift i bakken.

- Jeg har lyst til å si at det går an å hoppe 250 meter her. Det går definitivt an å hoppe lenger, men det kommer mye an på forholdene. Spørsmålet er om det går an å stå så mye lenger nede, sier verdensrekordholderen.

Evensen tror hans gode flyteegenskaper skilte ham fra konkurrentene fredag.

- Jeg er flink til å bevare farten og jeg har en stor flate å flyte på nedover. I tillegg har jeg god kroppsbeherskelse, påpeker 25-åringen.

God og heldig
Lagkamerat Anders Jacobsen var full av beundring for Evensens prestasjoner.

- Dette er en fantastisk hoppakke og han gjorde to meget gode skihopp. Men han var også heldig med forholdene sammenlignet med mange av konkurrentene, sa Jacobsen.

- Han vet at han er god til å fly og fikk litt oppdrift. Det er ikke mye som skal til, og det må heller ikke bli for mye, påpekte den ferske norgesmeteren i stor bakke.

I tillegg til Evensen satte også Tom Hilde personlig rekord med 223,5 meter. Begge var forhåndskvalifiserte.

Flere rekorder
Anders Jacobsen kvalifiserte seg med 208 meter, Rune Velta landet på 198,5, mens Ole Marius Ingvaldsen, Vegard Haukø Sklett og Andreas Stjernen hoppet henholdsvis 186,5, 175,5, og 164 meter.

I tillegg er Vegard Swensen, hopperen som gjennomførte det historiske første hoppet i den nye bakken onsdag, kvalifisert med 177 meter.

Bjørn Einar Romøren - mannen som hadde verdensrekorden inntil fredag - hadde ett godt prøvehopp, men mislyktes fullstendig i kvalifiseringen med fattige 106 meter.

- Det var veldig greit at det var Johan som slettet rekorden når den først røk, sa Romøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.