RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Trodde ikke på gull da jeg så ham sist

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Men tidligere verdensmester Ådne Søndrål er full av lovord om Håvard Bøkkos gulltriumf.

Skøyteløperen Håvard Bøkko ble torsdag kveld verdensmester på 1500 meter under VM på enkeltdistanser i Inzell i Tyskland.

Nordmannen gikk i siste par med Shani Davis og kampen om gullet ble en real thriller.

- Dette er fantastisk
24-åringen har tidligere slitt med 1500-metereksperten fra USA, men denne gangen hadde han marginene på sin side.

Amerikaneren åpnet nemlig sterkt, men Bøkko holdt godt følge gjennom løpet. Og på de siste avgjørende meterne klarte nordmannen å snike seg forbi, og slenge skøyta først over mållinjen.

- Dette var fantastisk. Det var mange fra Norge som heiet meg fram. Jeg hørte brølet fra dem i svingen, og jeg skjønte at jeg skulle ta innpå Davis i siste sving, sier Bøkko til NRK.

Bøkko noterte seg for tiden 1.45.04, mens Davids fikk tiden 1.45.09. Kanadiske Lucas Makowsky tok bronsen med 1.45,22.

- Jeg visste at jeg skulle ta innpå Davis. Men jeg følte meg ikke sikker på at jeg skulle ta inn nok til å vinne løpet. Det var ikke et perfekt løp. Men det var perfekt nok til å bli verdensmester.

Etter målgang fikk 24-åringen gratulasjoner fra skøytekongen Sven Kramer som satt på tribunen. Nederlenderen har vært borte fra isen denne sesongen.

- Hadde ikke trodd
Tidligere olympisk og verdensmester Ådne Søndrål sier til Nettavisen at han er en smule overrasket over at Bøkko gikk helt til topps.

- Ja, jeg hadde ikke trodd at han skulle greie dette da jeg så ham forrige helg. Han så litt blek og sliten ut. Men slik er Håvard, litt uforutsigbar. Når sesongen er på hell og han har vært ute av form en stund, så glimter han til og henter fram uante krefter. Jeg hadde hvert fall ikke spådd dette etter forrige helg, sier Søndrål til Nettavisen.

- Og dette er stort, ingen tvil. Det er det første gullet til Håvard som betyr noe. Så det var gledelig og på tide. Han har hatt mye stang ut og nesten tidligere og vært gjennom en periode denne sesongen hvor det har gått tyngre, sier OL-mesteren.

- Kjempesterkt
Søndrål er ekstra imponert over at Bøkko sikret gullet ved å slå Shani Davis i parløp, som nordmannen altså har slitt mot tidligere.

- Det er kjempesterkt, å slå han i par. Håvard har slitt med ham i par tidligere. Davis er raskere enn Håvard i starten, så det var en fantastisk seier, sier han.

- Hva er størst? VM i enkeltdistanser eller allround-VM?

- Det kommer litt an på hvilket land du er fra. I noen land med tradisjon for allround, er det gjevt. Men for løperne har det vel blitt slik at enkeltdistansene er like viktige. Allround er litt som en tikamp, der du må være god på mye, mens i enkeltdistanser konkurrerer du mot spesialistene og de beste på distansen, sier Søndrål.

Første seniorgull
I fjor tok Hol-løperen bronse på distansen i OL i Vancouver. For to år siden ble han nummer fem i VM.

Nordmannen har fra før sølv på 10.000 meter og 5000 meter fra VM i enkeltdistanser fra 2009. Fra allround-VM har han sølv fra 2008 og 2009, samt bronse fra 2010.

Sverre Lunde Pedersen hadde 1.47,64 og endte på 16.-plass, mens Mikael Flygind-Larsen hadde 1.47,89 på 18.-plass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere