*Nettavisen* Sport.

- Trodde jeg skulle vinne

Foto: Heiko Junge/Scnapix

Pallen glapp, men det fikk ikke Tord Asle Gjerdalen til å deppe.

06.01.08 17:49

VAL DI FIEMME (Nettavisen): 24-åringen fullførte sitt definitive gjennombrudd i verdenstoppen i langrenn med å bli nummer fire i Tour de Ski. Gjerdalen gikk ut som nummer to, men hadde ikke krefter til å holde Giorgio di Centa og Rene Sommerfeldt bak seg i den brutale motbakken på siste etappe.

Men fjerdeplass er definitivt ikke noe nederlag for Norges beste.

- Jeg har prestert det optimale av det jeg kunne klare. Jeg kan ikke være annet enn kjempefornøyd, fastslår Gjerdalen.

Har satt farge
Selv er han fortsatt ikke overrasket over at det har gått så bra.

- Jeg trodde jeg skulle vinne, jeg, men det turte jeg ikke å si til noen, fleiper Gjerdalen med et bredt smil.

Tor Arne Hetland fulgte opp med en femteplass, mens Petter Northug ble nummer åtte og Jens Arne Svartedal ble nummer ti.

Hetland mener det ikke er lov til å være skuffet over den norske innsatsen, selv om det ikke ble noen nordmenn på pallen.

- Vi har vært med og satt farge på hele Tour de Ski. Det går ikke an å være skuffet over dette. Det er flere som trener, fastslår Hetland, som mener én etappe sto mellom ham og seierspallen.

- Ikke helt fornøyd
- Den fordømte 15-kilometeren i Nove Mesto. Hadde det vært et testløp jeg hadde gått alene, hadde jeg nok vært kjempefornøyd. Men resultatlista viste at jeg gikk altfor seint, konstaterer Hetland, som bare ble nummer 34 på den nevnte etappen.

Mens både Hetland og Gjerdalen er fornøyd med både egen innsats og laginnsatsen, er ikke landslagstrener Morten Aa Djupvik hundre prosent enig.

- Det er mange av guttene som gjør kjempeprestasjoner. Men som nasjon kan vi ikke være helt fornøyd når vi ikke har noen på pallen. Det er målet i alle renn, og da er det selvfølgelig målet i Tour de Ski også, fastslår Djupvik.

Han deler ut verbale blomster til alle de fire som endte blant de ti beste. Samtidig innrømmer han at løpere som Eldar Rønning og Simen Østensen har prestert svakere enn forventet. Østensen, som ble nummer tre i Tour de Ski sist vinter, ble bare nummer åtte.

Hæla i taket
Djupvik konstaterer også at det nå blir vanskelig for de norske herrene å kjempe om seieren i verdenscupen totalt – som var et mål for flere av løperne. For der har nå Tour-vinner Lukas Bauer sikret seg et nærmest uinntakelig forsprang, hvis tsjekkeren beholder formen.

Verdenscupen fortsetter nå i Canada. Det norske laget tas ut mandag. Flere av løperne blir igjen i Val di Fiemme for å restituere seg fram til onsdag.

- Nå skal vi feste, hæla i taket, sånn at vi må være her i to dager og sove ut promillen, så får vi se hva som skjer etter det, fleiper Tord Asle Gjerdalen.

Romkompis og bursdagsbarn Petter Northug har en litt annen oppskrift:

- To pizzaer og en cola så er jeg restituert, fastslår han med et bredt glis.

Humøret på topp
Bredt gliste også Odd-Bjørn Hjelmeset da han relativt uanfektet klatret i mål til en sterk 22.-plass.

- Jeg fant flyten, konstaterer Hjelmeset, som umiddelbart reiste videre til et showrenn i Gröden. Dit skal ikke Tor Arne Hetland.

- Når Odd-Bjørn skal delta, har de nok ikke råd til å hente inn flere, humrer Hetland.

I det hele tatt: Humøret er på topp blant de norske langrennsherrene

Komplett resultatliste sammenlagt her

Resultatene på dagens etappe her

Les alt om Tour de Ski i Nettavisens vintersportsmagasin!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.