- Trodde jeg var OL-klar

Petter Northug har lenge skjønt at han kjempet en OL-kamp på andre vilkår enn konkurrentene. At NM-gull ikke var godt nok kom likevel som en overraskelse.

22.01.06 19:22

HEISTADMOEN (TV 2 Nettavisen): 20 år gamle Petter Northug opplevde en lørdag som er de færreste forunt – på godt og vondt. Først ble han tidenes første junior med gull i senior-NM i langrenn. Så ble han veid og funnet for ung til en plass i OL.

Les også:Sørgård vraket norgesmesteren
Les OL-blogg:Helbom å vrake Northug

- Da jeg krysset mållinja først med armene over hodet, trodde jeg at det skulle holde til en OL-plass. For å være ærlig var jeg nok rimelig sikker på det. I ettertid ser jeg at det ikke hadde hatt noe å si om jeg hadde vunnet med et minutt. Jeg hadde ikke kommet til OL uansett.

Petter Northug står inne i et hjørne i pressens arbeidsrom på Heistadmoen militærleir, omkranset av journalister. Han har hatt noen minutter på seg til å fordøye budskapet fra Krister Sørgård: Du er god nok, men ikke gammel nok til å gå i OL.

- Junior-VM som betyr noe
Han tar det på en måte som mer enn antyder at han faktisk hadde vært gammel nok. Han tar vrakingen som en mann. Og en voksen sådan.

- Det er greit. Jeg er ikke enig i argumentene, men det er greit. Nå er det junior-VM som betyr noe for meg. Jeg har kjempelyst til å gjøre det godt der, sier Northug med stødig stemme og sedvanlig skjeve glis.

Halvannen time tidligere sto han på nøyaktig samme sted som nybakt norgesmester. Han snakket om løpet, han snakket om det allerede viden kjente Northug-rykket, han snakket om mulighetene i OL – og om den lange og krunglete veien for å komme dit.

- Dette var min siste sjanse til å vise meg fram. Jeg trodde egentlig at toget var gått for min del. Men nå tror jeg det blir vanskelig å komme forbi meg, sa Northug da.

Skryt fra Estil og Andresen
Noen minutter etterpå satt han mellom Frode Estil og Jan Egil Andresen – sølv- og bronsevinner i NM – og fortalte om løpet igjen. De to andre fortalte om sin kamp mot overmakten.

- Jeg visste at Petter kom til å rykke, men jeg hadde ikke en sjanse til å henge på. Jeg tror ikke mange i verden hadde klart det. Ikke engang Tobias Angerer, sa Estil, som trener regelmessig sammen med sambygdingen Northug.

Første gang de møttes var da Frode Estil var instruktør på sommerskiskolen i Meråker.

- Jeg husker godt Petter, han var vel 13-14 år. Han var milevis foran de andre på stavintervallene. Han var mye mindre og lettere da, men han hadde det samme lure gliset som han har nå.

Jan Egil Andresen skrøt også:

- Hvis det blir spurt mellom Petter og Tore Ruud Hofstad i stafetten søndag, så garanterer jeg at Petter vinner, sa Andresen.

- Glem OL
Så ble Petter Northug hentet ut av rommet. Bak lukkede dører i andre etasje fikk han beskjeden av sportssjef Bjørnar Håkensmoen og herretrener Krister Sørgård. Glem OL. Konsentrer deg om junior-VM og skandinavisk cup.

- Det er greit, sier altså Northug.

Men helt greit er det ikke.

- Jeg skjønner ikke helt argumentene, medgir han.

- Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal kunne ta skade av å gå skirenn. Tvert imot tror jeg at jeg kunne ha lært mye av å være med til OL.

- Hva sa du da du fikk beskjeden?

- Jeg sa at jeg var skuffa, og det skjønte de selvfølgelig.

- Har nok vært bestemt lenge
- Det kom ingen kraftgloser?

- Hehe, nei. Når man sitter der sammen med sjefen gjør man ikke det. Jeg har respekt for dem. Og det er dumt å si noe som kan bli brukt mot meg senere.

- Føler du at du har fått en reell sjanse til å komme til OL?

- Jeg gjør vel egentlig ikke det. Dette har nok vært bestemt lenge.

Det er ikke første gang denne sesongen at Northug spares mot sin vilje. Allerede i forbindelse med åpningsrennene på Beitostølen i november fikk han den beskjeden av Krister Sørgård.

- Jeg skjønte ikke helt hva han mente med det, har Northug tidligere sagt til TV 2 Nettavisen.

Nå skjønner han.

Om et år er det VM i Sapporo. Regn med at Petter Northug går for gull.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.