*Nettavisen* Sport.

- Tror vi har flest blåmerker

Foto: Petr David Josek (AP/Scanpix)

VM-eventyret er over, men de norske isbjørnene kan reise hjem med hevet hode – og mange blåmerker.

13.05.11 07:24

FINLAND - NORGE 4-1: Roy Johansen og hans tapre iskrigere drømte om å spille Norge til semifinale i hockey-VM for første gang i nyere tid.

Drømmen ble ødelagt av unødvendige utvisninger, sløste sjanser og nådeløst effektive finner.

Finland slo Norge 4-1 i en kvartfinale der alle målene kom i midtperioden.

- Akkurat nå er jeg veldig skuffa. Jeg følte vi gjorde en veldig bra kmap, men vi fikk et par utvisninger de straffet oss knallhardt på, sier keeper Lars Haugen til Viasat 4.

- Kjempet hardest
Alt i alt er han likevel godt fornøyd med mesterskapet.

- Jeg tror jeg kommer til å se tilbake på det veldig positivt. Jeg er stolt av alle gutta, vi kan egentlig ikke klage. Vi har gjort vårt beste i hver kamp

- Vi har kanskje ikke spilt den fineste hockeyen, men vi er det laget som har jobbet hardest og som kanskje har flest blåmerker, sier Haugen.

HTML EMBED

Tok ledelsen
Ken André Olimb ga Norge ledelsen 1-0 tidlig i andre periode. Leksand-spilleren ble hektet idet han var alene med Finlands keeper, Petri Vehänen, og fikk et straffeslag han utnyttet på mesterlig vis, i motsetning da han bommet mot Frankrike.

- Man har ikke lyst til å bomme to på rad, så jeg tenkte å prøve noe annet, sier Olimb til Viasat 4.

Som sagt, så gjort, men Finland slo tilbake bare to minutter og fem sekunder senere. Mens Alexander Bonsaksen satt utvist, hamret Jarkko Immonen inn 1-1 med et direkteskudd fra fem-seks meter etter en pasning fra Mikael Granlund.

- De får 1-1 litt tidlig, vi skulle klart å holde litt lenger. Og kanskje utvisningen litt billig, mener målscorer Olimb.

Tuomo Ruutu sendte Finland i ledelsen to og et halvt minutt senere. Denne gang kom sjansen fordi Morten Ask satt utvist. Den omskolerte løperen mistet pucken rett ved Norges mål og måtte dra ned finnen som plutselig hadde en kjempesjanse. Men det ble altså baklengsmål likevel.

Tre mål på 71 sekunder
Så gikk det fra vondt til verre da Andreas Martinsen helt unødvendig pådro seg en utvisning for boarding. Finland fikk sjansen i overtall for tredje gang. De to første forsøkene hadde endt med to mål på bare 51 sekunder.

Det tredje overtallsspillet til Finland varte heller ikke lenge. Mikael Granlund og Jarkko Immonen kjørte 1-1-målet i reprise. Granlund spilte til Immonen, som skjøt på direkten fra samme sted som forrige gang. Pucken suste forbi Lars Haugen og i mål.

3-1. Tre norske baklengsmål på til sammen 1,11 minutter.

Det som kanskje gjorde mest vondt, var at utvisningene var så unødvendige.

Jani Lajunen satte inn 4-1 like før andre periode tok slutt. Det punkterte kampen. Norge, som stilte uten sine beste spillere i dette verdensmesterskapet, klarte ikke å blåse liv i kvartfinalen igjen.

Stor prestasjon
Det er likevel all grunn for Norge til å være stolt av prestasjonen.

Uten Patrick Thoresen, Mats Zuccarello Aasen og Tore Vikingstad, som dominerte slik under OL I Vancouver, spiste Norge kirsebær med de store hockeynasjonene i verden. Finland er et godt eksempel på hvilken overmakt Norge har kjempet mot - de har 67.000 registrerte hockeyspillere, mens Norge har 6.000.

Nettavisen fulgte kampen direkte:

SLUTT

00.00: Finland vinner 4-1 og dermed er finnene klare for semifinale i VM. Alle scoringene i kveldens kamp kom i midtperioden.

01.09: Lagene får hver sin spiller utvist. Tommy Kristiansen avslutter VM i fryseboksen.

02.00: Sekundene tikker, lite skjer.

03.10: Norge leder skuddstatistikken 36-32, men hva hjelper det?

05.06: Norge har fullt lag igjen.

06.40: Marius Holtet får to sjanser til å score i undertall, men mislykkes.

07.06: Tommy Kristiansen må sone to minutter.

07.29: Pyorälä er tilbake på isen. Begge lag er fulltallige.

09.10: Morten Ask fyrer av en kanon, som blokkeres av en finsk løper. Det må ha gjort vondt.

09.29: Finlands Mika Pyorälä må sone to minutter. Klarer Norge å blåse liv i kampen?

11.19: Utvisningen til Skrøder er ferdigsonet.

13.19: Per-Åge Skrøder pådrar seg to minutters utvisning.

13.50: Jonas Holøs fyrer av et smart skudd for styring, men ingen klarer å styre det.

14.30: Det må innrømmes at det ikke er like gøy å følge en kamp som er ferdig.

16.30: Finnene virker trygge på seieren. Det skulle jo egentlig bare mangle at finnene vinner dette, med sine 67.336 registrerte hockeyspillere har de et bedre utgangspunkt enn Norge med sine 6.256 spillere.

18.59: Finland er farlig frempå, men Norge får pucken ut av sonen. Norge har selvfølgelig all grunn til å være stolt av innsatsen i VM. Kvartfinale er tangering av beste resultat i nyere tid, og det har Roy Johansen og gjengen oppnådd uten Patrick Thoresen, Mats Zuccarello Aasen, Tore Vikingstad, Mats Trygg og Tommy Jakobsen.

20.00: Tredje periode er i gang.

Skuddstatistikken etter to perioder: Norge 30, Finland 23. Utvisningene ble kostbare.

00.00: Andre periode er over. Den ble brutal.

01.00: Finland spiller i overtall nå.

01.31: 4-1 til Finland. Jani Lajunen danser forbi Ole Kristian Tollefsen og setter pucken opp i nettaket. Vakkert. Dette er vel nådestøtet?

01.57: Mads Hansen pådrar seg to minutter i fryseboksen.

03.12: Finland pådrar seg utvisning etter en god sjanse for Norge.

04.00: Finland har altså scoret hver gang Norge har havnet i undertall. Tre forsøk - tre mål. Totalt 62 sekunder. Norge har faktisk slitt i undertall i hele VM.

04.22: 3-1 til Finland. Jarkko Immonen scorer på nøyaktig samme måte som han gjorde ved 1-1-målet. Nå blir det tungt.

04.42: Andreas Martinsen pådrar seg utvisning for å takle en finsk spiller bakfra like ved vantet.

05.59: Finland er fulltallig.

06.55: Mathis Olimb får en stor sjanse rett foran Finlands keeper, men klarer ikke å løfte pucken. Stor sjanse!

07.59: Anssi Salmela får to minutter for slashing. Dette er rett tidspunkt for å finne fram et overtallsmål, Norge!

09.36: Ken ANdré Olimb spiller fra Marius Holtet, som kommer til skudd fra to meter. Finlands keeper, Petri Vehänen, redder. Vehanen spilte for øvrig én sesong for Viking i den norske toppserien en gang på 90-tallet.

11.17: 2-1 til Finland. Tuomo Ruuto scorer fra kloss hold. Lars Haugen reddet det første finske skuddet, men Ruutu kom bakfra og dyttet inn returen. Finland har til sammen brukt 42 sekunder på å score to mål i overtall.

11.49: Morten Ask mister pucken til en finsk spiller bare én meter fra målet til Lars Haugen og må dra motspilleren ned. Soleklar utvisning. Finland får spille i overtall i to minutter. Dette er vel noe av risikoen med å bruke en løper på backplass, slik Roy Johansen har gjort med Ask i dette mesterskapet.

13.10: Norge mister ikke motet, men fortsetter å krige. Dropp i Finlands sone etter en norsk halvsjanse.

13.59: Finland utligner til 1-1. Jarkko Immonen scorer med et direkteskudd. Lars Haugen rekker ikke å sideforflytte seg tidsnok til å stoppe pucken.

14.18: Alexander Bonsaksen får to minutters utvisning for obstruksjon. Finland får spille i overtall.

15.00 (cirka): I en tilstand av eufori er det ikke lett å få med seg alt. En finne landet i Norges mål og det ble dropp i Norges sone. Vet ikke helt hva som skjedde.

15.50: Anders Bastiansen skaper igjen trøbbel for finnene, men det blir ikke mål av det.

16.04:1-0 til Norge! Ken André Olimb finter ut keeperen denne gang også, og nå får han i tillegg pucken i mål. Norge leder i Bratislava!

16.04: Kjempekontring av Norge! Ken André Olimb kommer alene med keeper, finter ham ut, men blir hektet og klarer ikke å score. Straffeslag!

17.25: Martin Røymark får en god skuddmulighet, men bommer på pucken. Han treffer med andre forsøk, men skuddet blokkeres. Synd, det var en god sjanse.

17.41: Finlands kaptein Mikko Koivu kommer til skudd fra fire-fem meter, men Lars Haugen redder. Det var en brukbar sjanse for Finland.

18.32: Det er helt jevnt i vunnede dropper i dag, normalt et område hvor Norge sliter litt. 11-11.

18.41: Finland har fullt lag.

19.00: Per-Åge Skrøder og Anders Bastiansen får hver sin gode sjanse fra kloss hold, men Petri Vehanen stopper begge.

20.00: Andre periode er i gang. Norge spiller altså i overtall i 1,19 minutter.

Skuddstatistikk etter første periode: 14-14. Det er ganske utrolig, ettersom Finland ledet 14-5 i skudd bare 4,30 minutter før førsteperioden var slutt.

00.00: Første periode er over. Finland dominerte totalt i starten, men Norge kom seg stort på slutten. Norge starter andre periode med 1,19 minutter i overtall. Eller mindre, dersom det skulle resultere i scoring.

00.08: Mathis Olimb prøver å spille tilbake til Jonas Holøs ved blålinja, men pasningen blir forstyrret og pucken havner nede i Norges sone.

00.50: Finland pådrar seg nok en utvisning. Sami Lepisto må sone for hekting. Norge avslutter perioden med spill fem mot fire.

01.00: Anders Bastiansen spiller fram til Lars Erik Spets, som er helt alene foran mål! Skuddet går dessverre utenfor. Kampens største sjanse!

01.30: Skuddstatistikken nå: Norge 13, Finland 14.

01.50: Ole Kristian Tollefsen skyter fra blålinja like etter at Immonen har sonet ferdig utvisningen.

02.15: En finsk spiller tar en norsk spiller ulovlig, men blir ikke tatt av dommeren. Der er Finland heldig.

03.00: Så langt har Norge ikke klart å etablere seg i Finlands sone i dette overtallsspillet.

03.41: Norge spiller i overtall. Jarkko Immonen soner to minutter for holding.

03.41: Endelig skaper Norge noe! Vi er inne i den finske sonen i lang tid, anført av Anders Bastiansen, og finnene pådrar seg en tominutter.

04.30: Finland leder skuddstatistikken 14-5.

04.57: Hver gang Norge kommer seg inn i den finske sonen, er det med enslige spillere uten pasningsalternativer.

06.08: De norske backene virker litt tafatte og lar finnene slippe til for lett. Heldigvis har det ikke resultert i baklengsmål.

07.03: Roy Johansen har begynt å rokere litt på rekkene. Han er tydeligvis ikke fornøyd.

09.13: Dette norske laget ligner lite på det vi har sett tidligere i VM, bortsett fra at Lars Haugen virker like stødig som i tidligere kamper.

10.40: Etter en liten TV-pause, har Norge kommet litt mer inn i kampen.

12.30: Norge er for første gang inne i Finlands sone i en liten periode.

13.37: Finland treffer tverrliggeren bak Lars Haugen.

13.55: Det er bare å innrømme det: Så langt har det vært klasseforskjell på lagene.

14.42: Nytt skudd på Haugen. Finnene følger opp med å slå etter pucken og treffe Haugen, noe Ole Kristian Tollefsen reagerer på. Både Tollefsen og Petteri Nokelainen får to minutters utvisning.

15.00: Janne Pesonen skyter rett på Lars Haugen. Dropp i Norges sone.

15.21: Finland dominerer kampen totalt, men har ikke skapt noen virkelig store sjanser ennå.

17.35: Norge har ikke kommet skikkelig med i kampen ennå, men fikk i det minste fyrt av gårde et skudd. Som ble blokkert.

18.28: Finland vinner droppen og setter Norge under mer press. Haugen redder igjen.

18.41: Lars Haugen stopper pucken etter et lite, finsk press mot Norge. Dropp.

20.00: Kampen er i gang.

Bakgrunn:
Klokken 16.15 starter kvartfinalen mellom Norge og Finland i VM i ishockey, som spilles i Slovakia.

Finland er klar favoritt og stiller med NHL-stjerner som Mikko Koivu og Tuomo Ruutu i laget. Totalt har Finland fem NHL-spillere med i VM, mot Norges ene (Jonas Holøs).

Men Norge beseiret både Sverige og Sveits tidligere i mesterskapet, og klarte seg i tillegg bra mot både Canada og USA, så Finland er ikke umulig å slå.

19 kamper, null seirer
Roy Johansen var fornøyd med at Norge unngikk Tsjekkia og Russland, og det skal han være. Dette ville vært betydelig tøffere motstand. I alle fall på papiret.

Likevel er det verdt å merke seg følgende: Finland har tatt medalje i fem VM siden 2000. Og på 19 kamper har Norge aldri slått Finland i VM-sammenheng. 18 ganger har det blitt tap, én kamp har endt uavgjort.

- Jeg er ingen historienerd. Jeg tror ikke historien vil hjelpe oss det minste. De har et nytt lag og dette er nye kamper, har Finlands kaptein Mikko Koivu uttalt til finsk presse ifølge iihf.com.

Savner stjernekeeperne
Finland er mest kjent for å ha mange keepere i ypperste verdensklasse. Miikko Kiprusoff er stor stjerne i Calgary Flames, Pekka Rinne er stor stjerne i Nashville Predators, Niklas Bäckström i Minnesota Wild, Antti Niemi og Anttero Nittymäki kjemper om Stanley Cup med San Jose Sharks og Kari Lehtonen er førstekeeper i Dallas Stars.

Ingen av dem spiller i VM.

I stedet har Finland den mindre kjente duoen Teemu Lassila og Jukka Jalonen, som begge har blitt skiftet ut i løpet av mesterskapet. Norges målvakt Lars Haugen har bedre redningsprosent enn dem begge.

Norges beste plassering i et VM er fjerdeplassen i 1951. I nyere tid er kvartfinalen i 2008 det beste Norge har gjort.

Nettavisen følger kvartfinalen direkte fra klokken 16.15 i denne artikkelen.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.