*Nettavisen* Sport.

- Tviler på OL-ja

Prislappen kunne stoppet Lillehammer-OL, mener tidligere kulturminister.

27.12.07 13:55

Tidligere kulturminister Hallvard Bakke tror prislappen hadde gitt nei til OL på Lillehammer.

NA24 - din næringslivsavis

- Hvis man i utgangspunktet hadde visst hva dette kom til å koste, så tviler jeg på at regjeringen hadde gått inn for å få OL, sier Bakke.

Advarer om 2018-OL
Han satt som kulturminister da Lillehammer fikk OL høsten 1988. Bakke understreker at han mener lekene ble utrolig vellykket, at de ga god reklame og var viktige for det nasjonale fellesskapet.

Men kostnadene ble skyhøye.

Tirsdag skrev NA24 at 1994-OL ble fem ganger dyrere enn budsjettert, og at staten måtte ut med et beløp tilsvarende 9,6 2004-milliarder.

LES MER: - Unngå nytt Lillehammer-OL

Professor Harry Arne Solberg ved Høgskolen i Sør-Trøndelag advarer nå regjeringen om å regne for lett på budsjettet til 2018-OL i Tromsø. Der søkes det om 9,3 milliarder i statstilskudd for OL og Paralympics og en statsgaranti for hele budsjettet på 15,5 milliarder.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Man hadde et søkebudsjett som ble oppjustert en del da man fikk lekene. Kostnadene ble større, og man hadde valget mellom å ta disse eller å kaste kortene. Og ingen ville det, sier Hallvard Bakke, som var minister fra 1986 til 1989.

- Et avsluttet kapittel
Professor Solberg skrev nylig et innlegg om de sedvanlige kostnadsoverskridelsene ved store internasjonale idrettsarrangementer på sportsanalyse.no. Blant annet har sommer-OL i London opplevd en firedobling i budsjettet, mens det nye Holmenkollen-anlegget til ski-VM i 2011 plutselig kostet dobbelt så mye som planlagt og ble skrinlagt.

- Hvis man får OL i Tromsø og klarer det uten overskridelser, vil det være et sjeldent historisk unntak. Det tror jeg ikke på, men man bør unngå et nytt Lillehammer-OL, advarte Harry Arne Solberg.

- Jeg vil nødig gå inn på det igjen. For meg er dette et avsluttet kapittel, sier tidligere OL-sjef Gerhard Heiberg om 1994-lekene.

Senere ble han styremedlem i Den internasjonale olympiske komité (IOK), som tildeler OL. Siden 2001 har han dessuten ledet den mektige Markedskommisjonen i IOK.

- Innprente realisme
- Hvorfor ryker budsjettene til store idrettsarrangementer gang på gang?

- Det har jeg ikke noen spesielle meninger og tanker om. Dette er synd, men det er nå engang slik. Kan hende tenderer man til å budsjettere litt for optimistisk. Og så er jo slike arrangementer ofte uprøvet.

Odd-Roar Thorsen, medlem av styret i søkergruppen og visepresident i Idrettsforbundet, sier at han håper på svar på søknaden om statsgaranti til Tromsøs OL-søknad for 2018 i løpet av våren eller høsten 2008.

Kulturminister Trond Giske koordinerer arbeidet. Rådet fra eksminister Hallvard Bakke er klart:

- Det er ikke så lett for departementene å etterprøve alle tallene. Men man må innprente hos arrangørbyen og idrettsbevegelsen at de legger frem realistiske kostnadsoverslag, slik at man ikke baserer seg på et lavt budsjett som øker etterpå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.