*Nettavisen* Sport.

- Uefa ville straffet hardere

Foto: Reuters/Scanpix

Latterlige 9000 euro var boten Real Zaragoza fikk etter fansens rasismehets mot Samuel Eto'o. Per Ravn Omdal sier Uefa ville reagert hardere hadde det vært en internasjonal kamp.

02.03.06 09:28

Per Ravn Omdal er visepresident i Det europeiske fotballforbundet, og Uefas kontaktmann opp mot EU. Han er sentralt i forbundets arbeid for å få bukt med rasismeproblemet i europeisk fotball.

Strengere straff med Uefa
Nordmannen vil ikke kritisere Det spanske fotballforbundet direkte etter at de mente 9000 Euro var en passende bot etter Zaragoza-fansens skammelige oppførsel. Men han lar det skinne tydelig gjennom at straffen ville vært av en helt annen dimensjon dersom den rasistiske hetsen hadde skjedd i en kamp i regi av Uefa.

- Under nasjonale kamper er det de nasjonale forbundene som har ansvaret og som vedtar sanksjoner. Når det er landskamper og kamper i Uefa-regi, er det Uefa som sitter med ansvaret. Jeg kan nok si at straffen ville vært ganske annerledes hvis det for eksempel var en Uefa-cupkamp, sier Ravn Omdal til TV 2 Nettavisen.

Bør samkjøres
Tidligere har Uefa ved blant annet besluttet at klubber må spille kamper uten tilskuere eller på nøytral bane ved lignende hendelser. Men Det europeiske forbundet har altså ingen makt til å gripe inn overfor Real Zaragoza eller andre klubber i nasjonale turneringer.

- Burde ikke det vært samkjørte regler utarbeidet av Uefa?

- Dette er en diskusjon som pågår i Uefa hele tiden. Og normalt burde jo Uefas reaksjoner være veiledende, erkjenner han.

Holdninger
Uefas visepresident forsikrer at organiasasjonen tar rasismeprobleme på alvor, og at kampen mot ukulturen er en prioritert oppgave. Og selv om Uefa er opptatt av å utforme sanksjoner som står i forhold til overgrepene, er holdningsskapende arbeid og forebygging kanskje det viktigste i kampen.

- Undertegnede og Uefa jobber opp mot EU-parlamentet for å få parlamentarikerne til å signere en deklarasjon mot rasisme. Vi hadde en stor konferanse i Barcelona for to uker siden, sammen med spillere og ledere fra hele Fotball-Europa. Alle ser svært alvorlig på det som skjer, sier Ravn Omdal.

- Jeg mener vi må ha nulltoleranse på dette området. Først og fremst må vi jobbe med holdninger. Men når overtredelser skjer, skal det sanksjoneres med strenge virkemidler. Da dreier det seg om avskrekking.

- Uefa-styret er enig om at dette er noe vi skal til livs. Vi samarbeider med FARE (Football Against Racism in Europe, red. anm.), EU og de nasjonale forbundene. Vi ønsker også å ha dialog med nasjonale myndigheter og regjeringer, og få dem til å erkjenne at dette er noe vi ikke kan tillate.

Skal vinnes
Blant de mer konkrete tiltakene Uefa har kommet med, er klarere instrukser til kamplederne.

- Vi oppfordrer dommerne til å ta affære, og ikke være døve og blinde overfor dette. I tillegg har vi skjerpet rutinene til kampinspektørene, slik at de blir observante på hva som skjer for eksempel på tribunene og under oppvarming, ting som dommerne ikke kan få med seg.

På spørsmål om tidssperspektivet og fremdriften av Uefas anti-rasismearbeid, er Ravn Omdal krystallklart.

- Dette må være et arbeid som pågår kontinuerlig. Vi kan ikke stoppe før vi har vunnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag