RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Uheldig at utviklingen går motsatt vei av hva spillerne foretrekker

KUNSTGRESS I OVERTALL: Etter at Mjøndalen sikret seg opprykk på bekostning av Brann, vil det i 2015 være rekordmange kunstressbaner i Tippeligaen.
KUNSTGRESS I OVERTALL: Etter at Mjøndalen sikret seg opprykk på bekostning av Brann, vil det i 2015 være rekordmange kunstressbaner i Tippeligaen. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Spillerne ønsker naturgress, men i år er det flere kunstgressbaner enn noen gang.

Etter at både Mjøndalen og Tromsø sikret seg plass i Tippeligaen, blir det rekordmange kunstgressbaner når serien sparkes i gang i 2015.

Dette blir første gang at over halvparten av tippeligalagene har kunstgress som underlag.

Joachim Walltin, forbundsleder i NISO. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Forbundsleder i NISO (idrettsutøvernes fagforbund), Joachim Walltin, har flere ganger kjempet spillernes sak for kvaliteten på underlaget. Han har likevel slått seg til ro med at kunstgresset er blitt en stor del av norsk toppfotball.

Om rekordmange kunstgressbaner i Tippeligaen, har Walltin følgende å si:

- Det er litt tilfeldig i forhold til hvem som rykker opp og ned. Det er ikke noe poeng for meg å sitte på kontoret og klage på kunstgress. Det er ikke så overraskende når man ser på utviklingen. Kunstgress har kommet for å bli og det viktigste for oss og spillerne i Tippeligaen er kvaliteten på underlaget, uavhengig av om det er gress eller kunstgress, sier Walltin til Nettavisen.

Motsatt utvikling

I en undersøkelse NISO foretok i 2014, viste det seg at tre av fire spillere (77%) velger naturgress fremfor kunstgress. Det samme var resultatet året før.

Walltin forteller videre at dette tallet har økt fra 65 prosent siden 2011, og at det virker som jo flere tippeligaklubber som får kunstgress, desto flere spillere foretrekker naturgress.

- Det er uheldig et at utviklingen går motsatt vei av hva spillerne foretrekker, sier Walltin.

Nettavisen skrev i september i fjor en artikkel om at de ulike kunstgresstypene irriterte flere tippeligatrenere. Likevel var en kunstgressmatte av god kvalitet å foretrekke foran en naturgressmatte med dårlig kvalitet.

Selv om Walltin kjemper spillernes sak for best mulig underlag og flere ganger mot kunstgress, ser han også fordeler med plastdekket.

- Fordelen er jo at kunstgress tåler mye slitasje og kan brukes av flere lag. Ulempen blir jo, i tillegg til det overnevnte, at vi distanserer oss fra resten av Europa, et nivå vi har lyst til å hevde oss på, med å spille på et annet underlag enn resten. Det er i tillegg stor variasjon på kunstgresstypene, noe som ikke er bra, uttaler Walltin.

Hele ni av klubbene har lagt kunstgress på sine arenaer. Det betyr at over halvparten av lagene ikke har naturgress. I fjor var det åtte lag som hadde kunstgressbaner. Det samme som året før.

Klubbene som har kunstgress på sine hjemmebaner i 2015 er:

  • Strømsgodset
  • Molde
  • Aalesund
  • Odd
  • Start
  • Sarpsborg 08
  • Tromsø
  • Mjøndalen
  • Bodø/Glimt 


Haugesund, Rosenborg, Lillestrøm, Vålerenga, Stabæk, Viking og Sandefjord spiller på naturgress.

- Ser du argumentet til klubbene med at en kunstgressbane tåler mer slitasje og kan derfor brukes oftere og av flere?

- Jeg kan absolutt se argumentet til klubbene om at en kunstgressbane tåler mer slitasje og kan derfor brukes av flere lag, og sånn sett støtte opp under breddeidretten. Når det gjelder økonomisk argument, så må jo dekket skiftes ut jevnlig – og da blir det spørsmål om det er mer lønnsomt enn å drifte en gressbane, sier Walltin.

- Ser dere flere skader på kunstgress enn på naturgress?

- Nei. Ikke akuttskader, men vi vet at det gir større belastning på kroppen og kan medføre slitasjeskader, spesielt når banene er noen år gamle. Alle som har spilt på kunstgress selv, vet jo hvordan det fungerer, avslutter forbundslederen.

Ullevaal kåret til beste bane

NISO gjennomførte en undersøkelse om hvilke tippeligabaner som var best i 2014. Undersøkelsen ble gjennomført ved at bortelagets kaptein skulle rangere banene etter hver kamp i Tippeligaen.

Skalaen gikk fra 1 (veldig dårlig) til 5 (topp standard).

Etter endt sesong ble Ullevaal kåret som årets beste bane med rekordhøye 4,73 poeng. Lerkendal stadion (4,2), Brann stadion (3,93), Viking og Åråsen stadion (3,87) fulgte på de neste plassene – alle naturgress.

Ikke før på sjetteplass finner vi en kunstgressbane. Aker stadion i Molde og Marienlyst stadion i Drammen deler den plassen med 3,67 poeng.

Sogndals nye kunstgressbane på Fosshaugane Campus ble slaktet og endte opp desidert sist med 1,73 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere