RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

- Umulig å glemme den dagen

Sist oppdatert:
Alexander Dale Oens trener tar vare på de gode minnene

Utenom familien var Stig Leganger-Hansen, som trente Alexander Dale Oen i ti år, en av dem som kjente svømmeesset best. Hver dag går han forbi bildet av sin tidligere elev hjemme, og tankene går mot han som var.

- Jeg tenker fortsatt ofte på Alex. Det er klart etter ti år sammen. Han var en utrolig fyr, og har så mange gode minner fra tiden vår, forteller Leganger-Hansen til BA.

- Umulig å glemme
Det er ett år siden han fikk beskjeden om at Dale Oen var gått bort. En dag den tidligere treneren i Vestkantsvømmerne aldri vil glemme.

- Det er helt umulig å glemme den dagen. Alt sto stille. Jeg snakket med mange, men det tok tid før det sank inn. En helt forferdelig beskjed å få, slår Leganger-Hansen fast.

Da Dale Oen og Leganger-Hansen avsluttet samarbeidet, uten noe dramatikk, var det Bærumssvømmernes bergenske trener, Sondre Solberg, som overtok treneransvaret.

Besøker graven
- Jeg blir minnet på at Alex er borte til stadighet, og jeg tenker ofte på ham. Jeg må bare innrømme at det tok lang tid å nullstille seg etter at han gikk bort, forteller Solberg.

På fredag reiser han sammen med familien for å besøke graven til Alexander Dale Oen.

- Det føles rett å ta med hele familien der. Alex var og er et stort forbilde for barna mine, sier han.

Både Solberg og Leganger-Hansen, som hadde et tett forhold til Dale Oen, skjønner at også andre savner deres tidligere elev. Selv om de ikke hadde en nær relasjon til ham.

Samlet alle
- Alex var sånn. Han påvirket mange. Både gjennom sine gode resultater og som personen han var, sier Leganger-Hansen.

- Han var en slik person man ble glad i. Dønn ekte. Enten man kjente ham eller ikke, legger Solberg til.

Sander Smørdal var en av Alexander Dale Oens beste kamerater i svømmemiljøet.

Året har gått fort
- Jeg kjente ham siden 2002, da jeg begynte å delta i NM. Han var ikke så vanskelig å komme i kontakt med, han tok som regel kontakt. Men skikkelig kjent ble vi ikke før jeg flyttet til Bergen høsten 2004, forteller Smørdal.

I dag er det ett år siden Dale Oen døde under landslagets treningsleir i Flagstaff.

- Klart det er en dag man har tenkt litt på. Det er rart at det har gått ett år. Tiden går fort, sier Sander Smørdal til BA.

- Hvordan har året vært uten ham?

- Det er vanskelig å si hvordan det hadde vært med ham. Det var under OL og i månedene etter man merket best at der manglet noe. Etter hvert går jo livet videre og en kommer tilbake i hverdagen, svarer Smørdal.

Følger Dale Oens ord
Smørdal, som jobber som journalist i TV 2 Sporten, skrev selv et sterkt minneord etter det tragiske dødsfallet. Minneordet avsluttet han slik:

«Eg skal byrje å leve no, Alexander, for ein må verdsette tida ein får. Ein veit aldri når det tar slutt.»

- Jeg prøver å leve opp til det jeg lovet i det minneordet, uten at det skal ta over livet mitt, sier Smørdal ett år etter.

LES FLERE SAKER FRA BERGENSAVISEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere