RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Umulig å vinne Tour de France uten doping

Foto: George Burns / Reuters / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Armstrong måtte ty til EPO, blodtransfusjoner og testosteron.

Lance Armstrong tilsto i natt å ha dopet seg til samtlige sju seirer i Tour de France.

Amerikaneren sier han fortsatt elsker sykkelsporten, men forstår at hans troverdighet er borte. I første del av sitt mye omtalte intervju med Oprah Winfrey la den tidligere sykkelkongen kortene på bordet. I intervjuet, som ble tatt opp på et hotell i Austin, Texas mandag, innrømmet amerikaneren utstrakt dopingbruk.

- Det hadde vært umulig for meg å vinne Tour de France uten doping på den tiden, sier Armstrong i starten av intervjuet med talkshowvertinnen.

Selv om han ikke forsto omfanget av hva de drev med på den tiden, sier Armstrong nå at hans utrolige historie er lite verdt i lys av avsløringene rundt hans mange triumfer.

- Jeg ser på denne situasjonen som én stor løgn. Som jeg gjentok mange ganger. Det siste året, det siste halvåret, de siste månedene. Jeg har visst sannheten. Det er ikke den som har vært der ute, det er ikke den jeg har fortalt. Den perfekte historien. Den var ikke sann, sier Armstrong.

Dopet i ti år
Amerikaneren innrømmet at hans vanlige «dopingcocktail» besto av EPO, blodtransfusjon og testosteron. Dopingen startet på midten av 90-tallet, før kreftsykdommen, med kortison. I kontrast til mange av rapportene derimot, vil han ikke leve med stempelet som noen pågangsperson for stallkameratenes dopingbruk.

I sitt vitnesbyrd til amerikanske antidopingmyndigheter hevdet blant annet Christain Vande Velde, en tidligere lagkamerat av Armstrong, at texanerens presset han til å besøke Michele Ferrari, en av lagets «dopingleger». Armstrong skal også ha truet med å kaste Vande Velde ut av laget dersom han ikke var i form til Tour de France.

George Hicapie, Tom Danielson og Levi Leipheimer har også sagt at de fikk dopingråd fra nevnte Ferrari.

- Jeg presset aldri noen som ikke ville dope seg. Jeg var en del av dopingkulturen, men jeg fant ikke opp kulturen og jeg prøvde ikke å stoppe den, sier Armstrong.

- Det var ingen ryttere som ble sparket av meg fordi de nektet å bruke doping.

Armstrong har alltid benektet at hans forhold til Ferrari var relatert til doping, men I nattens intervju med Oprah, endret Armstrong forklaring. Han benyttet også anledningen til rose Ferrari som «en god mann».

Var hensynsløs og arrogant
Om sitt eget dopingbruk er Armstrong kategorisk.

- Det skyldes mitt hensynsløse ønske om å vinne, koste hva det koste vil. Jeg har vært arrogant. Når jeg ser opptak av meg selv fra den tiden ser jeg en arrogant dust. Det er ikke bra, innrømmer texaneren.

Armstrong var også uenig i Usadas beskrivelse av dopingprogrammet på US Postal Service-laget. Det amerikanske antidopingbyrået påstår i sin rapport at Armstrong frontet «det mest sofistikerte, profesjonelle og suksessfulle dopingprogrammet sporten noensinne har sett».

- Det var åpenbart ganske profesjonelt og intelligent, men det var også veldig konservativt. Man kan ikke si at det var større enn de Øst-Tyske dopingprogrammene fra 1980-tallet, sier Armstrong.

Dopet ikke etter 2005
Armstrong nektet også for at han dopet seg under comebacket i 2009. Ifølge 41 åringen dopet han seg ikke etter 2005, hans siste Tour de France-tittel.

- To ting endret mulighetene for å dope seg etter 2005. UCI begynte å gjennomføre tester utenfor konkurranse, i tillegg til at vi ble bedt om å levere blodpass. Det gjorde det vanskelig, sier Armstrong.

- Testene har utviklet seg. I gamle dager ble vi aldri testet under rittene. Slik er det ikke lenger, sier Armstrong.

UCI dekket ikke over dopingprøve
Armstrong ble også spurt om sine penger gaver til det internasjonale sykkelforbundet (UCI), og om disse var betaling for at de dekket over amerikanerens dopingbruk.

- Jeg gav dem penger fordi de spurte meg om penger. Det er umulig å svare på dette og få noen til å tro på meg. Men det var ikke betaling for å få skjult en dopingprøve. De ringte og sa at de ikke hadde mye penger og spurte om jeg kunne tenke meg å donere penger. Det hadde jeg, sier Armstrong.

Derimot bekreftet Armstrong at han testet positiv for kortison under prologen i Tour de France i 1999. Den unngikk Armstrong med å få tilbakedatert en legeerklæring på at han var avhengig av kortison for å behandle et sittesår.

- Jeg var aldri redd for å bli tatt
Det amerikaneren satte mest pris på i sin periode som syklist var prosessen. Måten han og trenerne forberedte seg mot Tour de France og hvor sikre det var på å vinne rittet.

- Det handlet om å bevare løgnen og skjule sannheten. Det var derfor jeg måtte være hard mot mine lagkamerater, sier Lance som innrømmer at han til tider var en bølle mot de som var kritiske mot ham

- Det morsomme er at jeg visste jeg kom til å vinne. Hver gang. Jeg var aldri redd for å bli tatt, sier Armstrong.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere