*Nettavisen* Sport.

- United og City har veldig mye å gå på

Foto: Getty Images

Sjekk Øyvind Alsaker og supporternes Premier League-dom ti kamper ut i sesongen.

10.11.12 12:57

Det sies at man først etter ti kamper av en sesong kan ane hva et lag virkelig står for, og at tabellen på dette tidspunktet for alvor begynner å sette seg.

Dermed skulle det nå være dags for en foreløpig statusrapport om ligaen alle fotballelskende og anglofile nordmenn er så glad i.

Etter sist helgs overbevisende seier mot Arsenal, topper Manchester United tabellen for første gang denne sesongen, tett etterfulgt av Chelsea og naborival City, og trioen har allerede skaffet seg et forsprang på resten.

For å få en foreløpig dom over tingenes tilstand har Nettavisen tatt en prat med TV 2s fotballekspert Øyvind Alsaker.

- Det ser i alle fall ut til at topp tre har satt seg, og mye tyder på at det er disse lagene gullkampen vil stå mellom, sier Alsaker til Nettavisen.

Everton imponert mest
Han har latt seg imponere av jobben Roberto Di Matteo har gjort med et Chelsea-lag bestående av mange individualister.

- De har overraskende raskt blitt et samspilt og slagkraftig lag, og tatt flere poeng enn forventet. Også gullrivalene fra Manchester har gjort jobben i form av poeng, men disse har langt mer å gå på spillemessig. Sånn sett ser det lysere ut for United og City, forteller Alsaker.

Bak de tre mener Premier League-kommentatoren det er jevnere enn på lenge.

- Everton har kanskje imponert meg mest av alle i hele ligaen, anført av en helt strålende Marouane Fellaini. At David Moyes’ mannskap endelig er «på» fra sesongstart, gjør at de er en opplagt kandidat til fjerdeplassen. Også Tottenham har fått en bedre start enn forventet, mens Arsenal for øyeblikket sliter tungt. Men vi kjenner alle til Arsené Wengers evner når det gjelder å få nord-londonerne til Champions League, sier Alsaker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Ellis

Når det kommer til Liverpool og Newcastle – resten av lagene som før sesongen var tippet i topp åtte – anser Alsaker sjansene som små.

- Sist sesong klaffet absolutt alt for Newcastle, noe som ikke ser ut til å være tilfelle i år. De er meget tynne på midtstopper-posisjonen, og skal nok være fornøyd om de kniper en plass i Europa League. Liverpool lider også under en tynn tropp, spesielt i angrep, hvor man for øyeblikket kun har Luis Suarez tilgjengelig. Uten ham er ikke Liverpool mer enn middelmådige, er Øyvind Alsakers dom.

Les også: Nettavisen tipper Premier League 2012/13

Supporternes dom
Med utgangspunkt i Nettavisens tabelltips, lar vi supportere fra de åtte lagene som var tippet øverst komme med sin dom når litt over en fjerdedel av sesongen er spilt. Lederne av de respektive supporterklubbene fikk mulighet til å svare på følgende tre spørsmål:

1. Hvilke tanker gjør du deg om ditt lag etter ti spilte serierunder?

2. Hvilke spillere har imponert og skuffet?

3. Hvilken klubb står som seriemester i mai, og hvem får billett til Champions League?

Bård Skaar Viken - Manchester United:

1. - Spesielt offensivt ser det virkelig bra ut, og da selvfølgelig med Robin van Persie i spissen. Kanskje ikke overraskende, men han har så til de grader levert. Jeg vil faktisk si at United ikke har sett morsommere ut framover siden da vi vant Champions League i 2008. Bakover har vi derimot slitt langt mer, og spesielt samspillet sitter for dårlig, men dette skyldes til en viss grad skader.

2. - Rafael har startet veldig, veldig bra, og ser ut til å nyte godt av erfaringen med landslagsspill i sommerens OL. Av de som ikke har imponert, må jeg dessverre si at Anderson ikke har prestert som forventet. Den som har skuffet aller mest er likevel Nani, han har ikke levert overhodet.

Følg Aston Villa - Manchester United live her fra klokka 18.30!

3. - Det blir et race mellom de tre som ligger i toppen, men vi drar det i land til slutt. Manchester City ser rett og slett ikke like gode ut som i fjor, og ved Chelsea er det så langt flere spørsmålstegn enn svar. Hva gjelder fjerdeplassen ønsker jeg virkelig Tottenham, men tror nok Arsenal kniper den, forteller United-supporteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Phil Noble

Pål Christian Møller - Liverpool:

1. - Det er klart det er skuffende å sitte igjen med så lite i form av poeng. Til nå har vi dominert de aller fleste kampene, og vært imponerende spillemessig, men ikke fått som fortjent. Jeg er uansett sikker på at dette kommer til å endre seg. Rodgers kvittet seg med spillere han mente ikke passet inn, og hentet inn masse lovende. Så lenge prestasjonene fortsetter å være solide sitter nok manageren trygt, ganske uavhengig av hvor stor poengfangsten blir.

2. - Raheem Sterling har vært helt outstanding. At han allerede som 17-åring er en del av det engelske landslaget, forteller jo noe om hva han har prestert, sier Møller, som ikke finner en spiller han mener har utmerket seg negativt, da det heller er laget som helhet han vil sette fingeren på.

3. - Mesteren virker å være et av dagens tre topplag, men å plukke ett av dem blir som å velge et av tre onder. Jeg håper og tror at kanskje City kan gjenta triumfen, men har egentlig ingen favoritter. Når det gjelder kampen om fjerdeplassen, skulle jeg ønske jeg kunne si at Liverpool kommer til å være der, det er tross alt ikke så langt opp til lag som Arsenal og Tottenham. Likevel må vi begynne å vinne de tette kampene før vi kan se på oss selv som en topp fire-kandidat, og der er vi ikke helt ennå, avslutter Pål Christian Møller.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Graham Stuart / Afp

Vidar Edell - Tottenham:

1. - Resultatmessig er jeg godt fornøyd med hva vi har fått til, prestasjonene har derimot vært altfor ujevne. Vi har fått vår første seier på Old Trafford på 23 år, mens det har smelt i hjemmekampene mot Norwich og Wigan (henholdsvis uavgjort og tap jour.anm.). Jeg velger å la det gå på kontoen for ny manager, da jeg har stor tro på det nye systemet som for tiden innarbeides.

2. - Vi hentet flere spennende i sommervinduet, der Moussa Dembélé var den det ble stilt størst forventninger til. Selv om han nå er ute med skade, tyder det han har vist til nå på at han kommer til å bli en nøkkelperson i Tottenham. Dessverre har det ikke gått like greit for Tom Huddlestone etter at han kom tilbake fra skade, og han skal få slite fælt med å spille seg til en fast midtbaneplass når alle er skadefrie.

3. - Jeg tror United tar gullet i år, men at det blir en tett kamp mot City og Chelsea. For resten av lagene er det nok for langt opp, og vi må si oss fornøyd hvis vi klarer fjerdeplassen, noe jeg tror vi gjør, avslutter Vidar Edell, leder i Tottenhams venner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/AFP

Helge Grunnevåg - Everton:

1. - Jeg er rett og slett veldig begeistret for det som har blitt vist. Vi Everton-supportere drømmer jo alltid om en god sesongstart, og i år leverte vi fra første kamp mot Manchester United. Når bakgrunnen for den gode poenghøsten er strålende fotball med masser av hjerte og vilje, går det egentlig ikke an å forlange stort mer.

2. - En som presterer solid for oss, men kanskje ikke får den oppmerksomheten han fortjener, er Leon Osman. Marouane Fellaini har naturligvis vært fantastisk, men den jobben Osman gjør med å holde ballen i laget er uvurderlig. Jeg forventer mer av Nikica Jelavic, enn hva han har prestert så langt, til tross for fire scoringer. Å kalle ham for en stor skuffelse blir likevel å ta i vel hardt.

3. - Med van Persie i spissen, i tospann med Wayne Rooney, klarer jeg ikke å se noen annen seriemester enn United. Når vi i tillegg er kjent med deres evne til å få med seg resultater på dårlige dager, er det mye som taler for gull. Revansjelystne etter sist sesong er de helt sikkert også. Jeg har et reelt håp om at Everton tar den siste CL-plassen og dernest gir oss flere magiske flomlys-kvelder på Goodison. Mye avhenger av at troppen holder seg skadefri, samtidig som vi helst bør forsterke i januarvinduet, er Helge Grunnevågs håp for fortsettelsen.

Tor Sønsteby - Manchester City:

1. - Seriestarten har vært som forventet poengmessig, mens det er en gjengs oppfatning at det fortsatt er en del å gå på i spillet.

2. - Jeg vil si at Carlos Tevez har imponert mest, mens Mario Balotelli ikke har vært i nærheten ennå. I tillegg har det vært mye tull bakover på banen, uten at det er enkelt å trekke fram individer her.

3. - Det overordnede målet for sesongen er en plass i topp fire, men vi både håper og tror at det er realistisk å satse på en reprise av fjoråret. Nå tyder mye på at vi «slipper» videre europaspill, og dermed kan alt fokus rettes mot hjemlig liga. Det blir trolig en åpen affære mellom Arsenal, Tottenham og Everton når det kommer til fjerdeplassen, avslutter lederen i Citys norske supporterklubb.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Andrew Yates / Afp

Bjørn Furuheim - Arsenal:

1. - Vi er selvfølgelig ikke særlig fornøyd med tabellposisjonen, og sammenlignet med fjoråret er vi faktisk ett poeng bak skjema etter ti kamper. Det sier ganske mye, med tanke på den forferdelige sesongstarten vi hadde da. Det er verken tempo eller mye bevegelser i det som skjer om dagen, så vi har en god vei å gå.

2. - Defensivt er det mye rart. André Santos har vært altfor dårlig i de kampene han har fått, og toppet jo alt med den famøse drakt-episoden med van Persie. Mer overraskende er det at Thomas Vermaelen har vært så ustabil i forsvaret. Da har derimot Per Mertesacker vært imponerende god. Også har vi selvfølgelig Santi Cazorla, som har vært blant de aller største lyspunktene til nå.

Følg Arsenal - Fulham live her fra klokka 16!

3. - Manchester United vinner dette, det er jeg ganske sikker på. Den evnen de har til å vinne kamper, avgjør det til deres fordel. Både hodet og hjertet forteller meg at Arsenal kommer sterkere utover sesongen, så dermed sier jeg at vi kniper den siste Champions League-plassen, forteller lederen i Arsenal Norway.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters

Even Trete - Chelsea:

1. - At vi har prestert så bra som vi har gjort, er en gledelig overraskelse. Det er ikke helt uventet med tanke på alle de talentfulle spillerne i troppen, men den offensive rekka har virkelig klikket godt.

2. - Jeg må nesten holde meg til den offensive midtbanetrioen for å finne hvem som har imponert mest. Eden Hazard har stått fram i form mål og målgivende, men for meg er det likevel Oscar som har begeistret aller mest. Vi Chelsea-supportere leter ofte etter «den nye Gianfranco Zola», og i Oscar tror jeg endelig vi har funnet ham.

3. - Det er Chelsea sin tur nå, etter et par magre Premier League-sesonger. At spillerne har funnet hverandre så raskt, gjør at vi kan forvente enda mer utover sesongen. Fjerdeplassen synes vidåpen, avslutter Even Trete.

Det synes altså å være bred enighet rundt hvem som vil utkjempe gullkampen, mens Manchester United går hyppigst igjen som sannsynlig seriemester når vi kommer til mai.

Kampen om fjerdeplassen kan, om mulig, bli en enda jevnere affære.

Det eneste som er sikkert er at det fortsatt er mengder av fotball som gjenstår før fasiten ligger på bordet.

P.S. Nettavisen har etter iherdige forsøk ennå ikke kommet i kontakt med lederen i Newcastles norske supporterklubb.

Følg seks Premier League-kamper i NaLive fra klokka 16.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.