*Nettavisen* Sport.

- Unnskyld, Stabæk!

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

De andre i Nettavisen ønsket Stabæk høyere opp på tabellen. Jeg nektet.

28.12.06 08:19

- Nei, sa jeg.

- Jammen ¿, begynte en kollega av meg.

Jeg avbrøt ham.

- Det kommer aldri til å skje. Daniel Nannskog kommer aldri til score like mange mål som i Adeccoligaen. De er nyopprykkede. Det beste Stabæk kan håpe på er en plass rett over kvalifiseringsplassen, la jeg til.

Nettavisen endte derfor opp med Stabæk på kvalifiseringsplassen i Tippeligaen i 2006.

Så feil kan man ta. Og det var nok mest min skyld.

Imponerte alle
Og ja, jeg visste at Start hadde gått rett fra Adeccoligaen til sølv i Tippeligaen sesongen før. Jeg hadde altså sett med egne øyne at det er mulig å lykkes på første forsøk i Tippeligaen. Likevel levnet jeg Stabæk bortimot null sjanser.

Hvorfor?

Jo, det er bare å innrømme det. Jeg hadde sett Stabæk én gang i løpet av vinteren. Jeg hadde ikke vært på en eneste trening. Jeg hadde rett og slett ikke peiling.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jeg synset. Jeg vurderte hver enkelt spiller frem og tilbake. Jeg vurderte treneren. De økonomiske mulighetene til å forsterke hvis det skulle trenges. Men jeg hadde ikke peiling.

Derfor er denne saken egentlig en eneste lang unnskyldning til Stabæk. Og til Sandefjord. Forskjellen er at alle – i Nettavisen og overalt ellers – manglet tiltro til Sandefjord. Jeg var en av få som ikke så hva som kunne skje i Stabæk.

Men begge tok Tippeligaen med storm.

Stabæk lå aldri dårligere plassert enn på 8. plass i Tippeligaen i år.

På topp i alt
De forsøkte alltid å spille ordentlig fotball. Både hjemme og borte. Stabæk scoret flere mål enn noe annet lag. Daniel Nannskog ble toppscorer med 19 mål. Veigar Pall Gunnarsson fulgte hakket bak med 18. Begge to var i en særklasse best på lista over de med flest mål og målgivende i sesongen , og Tommy Stenersen var Tippeligaens beste servitør – spilleren med flest målgivende pasninger.

Om ikke det var nok, så ble Inge André Olsen i Nettavisen fortjent kåret til årets beste spiller i Tippeligaen – rett foran Martin Andresen og Frode Kippe.

Lurte alle
Sandefjord, den soleklare dumpekandidaten hos alle, var aldri i løpet av sesongen nede blant de tre dårligste på tabellen. Alle ventet på den store sprekken. Men da ekspertene trodde den kom, etter ett poeng på fem kamper på høsten, svarte Tor Thodesens menn med ti poeng på de seks siste kampene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtidig leverte de en av årets største prestasjoner da Rosenborg ble slått 5-2 i cupsemifinalen på Lerkendal.

Jeg trodde ikke det jeg så den dagen. Og hadde noen før sesongen hardnakket stått på at Stabæk skulle bli nummer fem, og Sandefjord nummer ni, så hadde jeg ikke trodd på det heller.

Jeg hadde ledd litt. Og jeg hadde nektet å godta det. Jeg tror de fleste norske fotballentusiaster ville gjort det samme. Jeg tror også at de fleste som mente noe sterkt om Tippeligaen i 2006, bommet stygt på Stabæk og Sandefjord.

Men lærer vi? Forhåpentligvis. Selv om jeg neste år garantert også kommer til å påstå at et eller annet lag er sjanseløse.

Men én ting kan jeg love. Det er at jeg og de andre i Nettavisen skal på flere Stabæk-treninger, og mange kamper. Kanskje får vi også med oss noen treninger i Sandefjord.

Og jeg?

Jeg lover at jeg ikke skal v ære så bombastisk når vi diskuterer tabelltipset i mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.