- Utrolig prestasjon av Magnus

Magnus Carlsen (13) ble mandag verdens yngste stormester i sjakk. - Utrolig. Som om en 13-åring skulle få Nobelprisen i kjemi, mener treneren Simen Agdestein.

27.04.04 07:54

Det norske håpet måtte få remis (uavgjort) mot den sterke hviterusseren Alexei Fedorov i Dubai Open mandag. Det klarte han med glans.

Partene ble enige om poengdeling allerede etter 17 trekk.

Dermed har Magnus Carlsen - født 30. november 1990 - tatt det tredje og avgjørende nappet i stormestertittelen allerede en runde før slutt i Dubai. De to første nappene kom i turneringer i Nederland og i Russland tidligere i år.

Tittelen stormester følger spilleren livet ut, og purunge Carlsen fra Lommedalen i Bærum er den sjuende nordmannen som oppnår den gjeve utmerkelsen.

Han må riktignok smøre seg med en smule tålmodighet før han formelt kan kalle seg stormester. De høye herrer i verdensjakkforbundet FIDE må først strø sand på utnevnelsen, trolig på en kongress til høsten.

Som en nobelpris
- En helt utrolig prestasjon. Det er som om om en 13-åring skulle få Nobelprisen i kjemi, sier treneren Simen Agdestein til TV 2 Nettavisen. Agdestein, som har fulgt turneringen i Dubai over internett hjemmefra, var i sin tid verdens yngste stormester som 18-åring. Han er stadig rangert som nummer 125 i verden.

Men eleven - som har tatt fri fra skolen det siste året for å spille sjakk - er altså fem år tidligere ute.

Gratulantene står i kø, og sjakkforbundet vil invitere til fest for Magnus og overrekke en gave når han kommer hjem.

Blant de 250 beste
Først skal imidlertid Magnus Carlsen gjennom morgendagens finalerunde i Dubai Open. Da kan han spille helt uten press og tittel-jag. Magnus står med seks av åtte poeng før siste parti, og ligger an til å ende helt i toppen.

Innsatsen i De forente arabiske emirater gjør også at supertalentet i øyeblikket er uoffisielt inne blant de 250 beste i verden.

VM-billett?
60 prosent av TV 2 Nettavisens lesere har i en uhøytidelig avstemning sagt at de tror Magnus kan bli verdensmester.

Men trass i formidabel fremgang har ikke Magnus Carlsen fått plass i VM i Libya i sommer, der 128 spillere skal gjennom knockout-matcher frem til mesteren er kåret.

Det kan imidlertid fortsatt være en liten åpning, fordi det er holdt av plasser til spesielle talenter. Og fordi 18 av de inviterte som er misfornøyde med betingelsene og derfor ennå ikke har signert kontraktene.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Tror du Magnus blir verdensmester?
Ja
Nei
Umulig å si

Se resultat

Slik gikk partiet
Her følger partiet som gjorde Magnus Carlsen historisk. Den atten år eldre motstanderen spilte aggressivt, men 13-åringen bak de svarte brikkene nøytraliserte angrepet raskt og effektivt.

GM Alexei Fedorov (2616) - Magnus Carlsen (2552)

1. e4 e5 2. f4

(Dette trekket kjennetegner kongegambit, en åpning som har blitt spilt i flere hundre år og som Fedorov er en av verdens ledende eksperter på. Hvit ofrer en bonde for angrep, men Magnus tar utfordringen på strak arm)

2. exf4 3. Sf3 g5 4. h4 g4 5. Se5 d6 6. Sxg4 Sf6 7. Sxf6+ Dxf6 8. Sc3 Sc6 9. Lb5 Kd8!? 10. Lxc6 bxc6 11. d3 Tg8 12. Df3

(Hvit står muligens hårfint bedre, men han klarer ikke å utnytte overtaket)

12 - Lh6 13. Df2 Tb8! 14. Se2 Txb2!

(Magnus kliner til. Trolig har han sett lengst - igjen)

15. Lxb2 Dxb2

Så langt er faktisk alle trekkene spilt før i et parti mellom den finske stormesteren Heikki Westerinen og norske Torstein Bae. Det er mulig Magnus visste om dette. Westerinen spilte 16. Dd4 og tapte. Fedorov finner et bedre trekk:

16. 0-0 Dxc2 17. Sxf4 Dxf2+

Her ble partene enige om remis. Poenget er at svart vinner tårn mot løper etter for eksempel 18. Txf2 Lg7 19. Tc1 Ld4, med poengdeling som sannsynlig utfall.

(Kommentarer: Deep Fritz / Ole Valaker)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag