Gå til sidens hovedinnhold

- Utrolig vanskelig med Tour de France

Kurt Asle Arvesen har ikke gitt opp, men er realistisk foran Sveits rundt.

Én sjanse gjenstår for Kurt Asle Arvesen dersom han skal få avslutte karrieren med sin siste Tour de France-opptreden.

Selv er han svært usikker på hva utfallet blir i forkant av etapperittet Tour de Suisse:

- Det er mange som har vist mye mer enn meg før i år. Derfor har jeg forståelse for at jeg ikke er tatt ut fram til nå. Jeg er en av 14 mann som kan få kjøre, og selv om jeg ikke vet noe sikkert, tviler jeg på at jeg er blant de 9 som skal kjøre per i dag, sier Kurt Asle Arvesen til procycling.no.

Fant forklaring på California-exit
Nordmannen forlot etapperittet Tour of California som en slagen mann i midten av mai. Han møtte veggen under den første klatringen på den 4. etappen.

Det føltes ut som om Tour de France-drømmen brast der og da.

- Heldigvis fant jeg en forklaring på det. Jeg lå i front av hovedfeltet de to første dagene. Det tok for mye energi og krefter. Deretter ankom vi høyden, og både høyde og tidsforskjell spilte inn. Det var flere enn meg som slet med for dårlig akklimatisering.

- Fikk du noe positivt ut av denne hendelsen?

- Ja, det er ofte slik ting fungerer for meg. Kroppen min trenger først bank, deretter hvile og så kommer energien tilbake. Det er jo slik at man må brytes helt ned for å bygges opp igjen. Jeg har det i hvert fall slik, og vanligvis pleier jeg å være i god form i juni måned, forteller han.

Hang med i Luxembourg
Formen ser ut til å være i anmarsj i år også, selv om det skjedde senere enn 36-åringen hadde håpet på.

Under Luxembourg rundt i forrige uke var veteranen fra Eresfjord tilbake i godt slag. Han kunne sitte med i bakkene slik han ønsket, og kom seg med i brudd på den siste etappen.

- Det var mye morsommere å sykle i Luxembourg. Der var jeg virkelig med i løpet.

Neste post på programmet er Sveits rundt. Ryktene vil hadde til at rittet er hardere enn noen gang.

- Jeg snakket med Fabian Cancellera i Luxembourg, og han påsto at rittet var enda hardere. Allerede dagen etter prologen venter det første store fjellet.

- Har du fortsatt tid igjen til å overbevise Sky-ledelsen om at du bør inn på laget foran Tour de France?

- Akkurat nå får jeg bare være glad for at formen kommer. Jeg får håpe at bekreftelsen kommer i Sveits, og at jeg ikke faller igjennom der også. Jeg tror ærlig talt at det blir utrolig vanskelig å komme seg til Tour de France. Det er surt, men samtidig er det mange som blir skuffet i dette uttaket.

- Har ikke gitt opp håpet
Etappevinneren fra det franske rittet i 2008, har likevel ikke gitt opp håpet.

- Nei, jeg har absolutt ikke gjort det. Formen min er bedre enn den har vært på lenge, men man må også være realistisk, understreker han.

Det er åpenbart at også flere andre Sky-ryttere er i form om dagen. Allerede under Bayern rundfahrt i slutten av mai dokumenterte Edvald Boasson Hagen, Gerraint Thomas og Bradley Wiggins solid formstigning.

Thomas vant rittet, mens Boasson Hagen kom på 12.-plass og tok en etappeseier underveis.

Edvald imponerte voldsomt
I Critérium du Dauphiné, som pågår i disse dager, har fremgangen fortsatt. Bradley Wiggins sitter pent plassert på 3. plass i sammendraget, mens Boasson Hagen var fantastisk under den første klatreetappen.

Rytterne passerte fire kategoriserte stigninger den dagen: 2 fjerdekategorier (0,8 km/6,9 prosent og 2,9km/4,6 prosent), 1 tredjekategori (3,2 km/6,1 prosent) og toppfinish på andrekategoristigningen opp til Saint-Pierre-de-Charteuse (7,4 km/4,8 prosent).

Der satt nordmannen med hele veien opp, sammen med etappevinner Jurgen Van den Broeck, Joaquin Rodriguez, Cadel Evans, Alexandre Vinokourov og Nicolas Roche.

- Edvald hadde nok betydelig høyere snittwatt enn Rodriguez og Van den Broeck oppover der. De er for rene klatrere å regne, og det er intet annet enn imponerende at Edvald sitter med der og kjemper om topp 3-plasseringer helt fram til streken, forteller Arvesen.

- Brukte mer watt enn konkurrentene
Boasson Hagen ble til slutt nummer seks på etappen, og fortalte etterpå at målet for dagen var å angripe etappeseieren.

- Han hadde sikkert en kjempegod dag, og vi vet jo at han er i god form. Det viste han fram i Bayern rundfahrt. Han ville sikkert bare prøve å sitte med så lenge han klarte, og hadde fått frie tøyler av Bradley Wiggins for å kjøre for sine egne sjanser.

- Det er vel nærmest litt naturstridig at han sitter med i det selskapet?

- Ja, dersom han ikke hadde hatt gravitasjonskraften å stri med, hadde det gått fortere for han enn både Rodriguez og Van den Broeck. Edvald har fremdeles vekten som skal dras oppover fjellsiden, derfor må han bruke mye mer krefter enn flere av konkurrentene hans.

- Er det en plan for Sky at han skal spesialisere seg enda mer mot bakkeklatring?

- Edvald får bare være Edvald, så får vi se hvor det bærer. Nå er han en sinnssykt god allrounder, men etter hvert kan det hende han spesialiserer seg mer. Han kan både bli en enda bedre sprinter, eller bedre klatrer, men det må også være herlig å kunne sitte med i fjellene og likevel ha en god spurt. Du kan vinne mange løp på den måten. Det vil uansett være et mareritt for de andre rytterne å sitte i brudd med Edvald, avslutter Arvesen.

PS! Critérium du Dauphiné sykles mellom 5.-12. juni, mens Tour de Suisse går mellom 11.-19. juni. Deretter venter nasjonale mesterskap på rytterne før Tour de France.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget