RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP/Scanpix

- Vanskelig å bevise rasisme

Sist oppdatert:
Paul Ince ble den første fargede briten som manager på toppnivå. Morten Gamst Pedersen synes det tok tid.

MANCHESTER (Nettavisen): Om tre dager sparkes Premier League i gang. På mange områder er ting akkurat som før:

De fire store vil fortsatt ta de fire øverste plassene, Tottenham-supporternes optimisme vil allerede i oktober være snudd til resignasjon og bunnløs fortvilelse, Arsène så ikke episoden hvor motstanderen ble snytt for straffespark, Liverpool vinner ikke ligagull i år heller, minst to av de nyopprykkede lagene vil rykke rett ned, Sir Alex kommer til å skjelle ut Chelsea, en engelsk landslagsspiler vil si at det er for mange «bloody foreigners» i Premier League etter et pinlig 0-2-tap for et østblokklandslag med mange konsonanter og Kevin Keegan sitter ikke ut kontraktstida si denne gangen heller.

Den store forandringen
Én ting er imidlertid veldig annerledes denne sesongen – og vi snakker ikke om gjennomsnittsvekta på Premier League-spillerne, som Dean Windass har trukket opp med ti prosent.

England har nemlig fått sin første, fargede britiske manager på toppnivå. Noensinne. Den 22. juni 2008 ble Paul Ince Blackburn Rovers' manager.

- Positivt, sier Morten Gamst Pedersen over en frisk grønnsaksuppe på et brasseri i Manchester.

Pepret med bananer
For mange er det en helt naturlig utvikling i det multikulturelle Storbritannia som i dag eksisterer, men det har tatt sin tid. Det er ikke mer enn 20 år siden John Barnes ble pepret med bananer av Everton-supporterne, og 30 år siden Viv Anderson ble den første fargede landslagsspilleren i Englands historie.

I dag er fargede spillere i den engelske toppdivisjonen like vanlig som regnet i Manchester – og Gamsten synes knapt det er noe å bemerke.

- Bestekompisen min er farget, så det er ikke noe jeg tenker på i det hele tatt. Jeg er bare overrasket over at det ikke kom før, forteller Blackburn-flanken.

- Holdningene må endres
Faktum er likevel at manglende ansettelser av fargede managere etter hvert ble pinlig for den engelske fotballindustrien. Ifølge julinummeret av det anerkjente fotballbladet FourFourTwo var det kun to fargede managere i det engelske ligasystemet i 2007/08. Brendon Batson i det engelske fotballforbundet innrømmer man har et problem.

- Det er en mangel på tillit i engelske styrerom, spesielt overfor fargede kandidater. Mange managere får sjansen, men svært få fargede, sier den gamle WBA-backen.

- Vi må forandre holdningene til styrene (i fotballklubbene), fortsetter Batson, selv var en av få fargede spillere i England på 70-tallet.

Batson mener mange er bevisst holdt utenfor managerjobbene.

- Jeg har ingen bevis på rasisme, men det er også vanskelig å bevise.

Samtidig innrømmer han det er langt lettere for de med lys hudfarge å få muligheten til å lede engelske fotballklubber, spesielt på toppnivå.

- Fargede spillere føler de er ekskludert fra det nettverket (som gir muligheter for slike jobber), sier Batson til FourFourTwo.

- Prater mye med spillerne
Nå har det da imidlertid endelig skjedd, og Morten Gamst Pedersen er spent på hvordan det vil gå med Paul Ince som sjef.

- Jeg kjente Mark (Hughes) ganske godt, og pratet mye med ham.

- Paul har bare vært her noen uker nå, og jeg har ikke fått dannet meg noe ordentlig inntrykk av ham ennå. Men man kjenner igjen en god del av stilen hans som spiller. Han er veldig verbal, og i starten av managertiden har han brukt mye tid på å prate med spillerne enkeltvis, forteller Rovers-flanken.

PS. To andre, fargede managere har også fått sjansen på toppnivå i England: Franske Jean Tigana i Fulham og nederlandske Ruud Gullitt i Chelsea og Newcastle. Ince er imidlertid den første med et britisk pass som leder en klubb på permanent basis i toppdivisjonen.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere