- Vanvittig lettelse

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Endelig kunne Therese Johaug smile.

23.01.10 13:26

STOKKE (Nettavisen): Marit Bjørgen spaserte inn til sitt tredje NM-gull på tre dager da hun vant 15 km fellesstart med skibytte i Stokke lørdag formiddag.

Men det var Therese Johaug som smilte bredest.

- En vanvittig lettelse. Dette betyr mye for selvtilliten, sier Johaug – som tok sølvmedaljen.

- Beste løpet i år
21-åringen fra Dalsbygda har hatt en blytung sesong, men torsdagens bronse på 10-kilometeren i NM var en opptur.

Likevel var det først etter lørdagens 15-kilometer Johaug selv og alle rundt henne turte å slå hundre prosent fast at OL-formen er på vei.

- Dette var det beste løpet hun har gått i år. Det hun gikk torsdag, var det nest beste. Jeg har tro på at Therese kan fortsette framgangen og bli farlig på den klassiske tremila i OL, sier sportssjef Åge Skinstad.

Johaug var den eneste som klarte å følge med da Bjørgen satte opp farten på den klassiske delen. Da jentene fikk på seg skøyteski, gjorde Johaug det meste av jobben – før Bjørgen giret om på den siste kilometeren.

- Utrolig morsomt
I mål var Johaug 15 sekunder bak. Derfra var det hele 27 sekunder ned til bronsevinner Marthe Kristoffersen, som slo Kristin Størmer Steira i spurten.

- Utrolig morsomt at Therese gikk så bra, sier Marit Bjørgen, som samtidig innrømmer at hun nok kunne ha drept spenningen på et tidligere tidspunkt.

Selv gir Therese Johaug Olypiatoppens psykolog Liv Hemmestad mye av ærten for at hun endelig er på rett spor.

- Jeg har snakket med Liv på telefon nesten hver dag i det siste. Hun hjelper meg med å holde riktig fokus. Derfor har jeg ikke tenkt på OL i det hele tatt etter Tour de Ski. Jeg har kun tenkt på å prestere i NM, sier Johaug.

Lader opp hjemme
Mens Marit Bjørgen, Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira reiser på høydesamling i Sun Valley allerede mandag, velger Therese Johaug og de øvrige jentene på OL-laget å lade opp hjemme.

- Jeg synes fem uker er veldig lenge å være borte. Derfor velger jeg å bli hjemme i Dalsbygda. Der kommer jeg til å kjøre mye mengdetrening, sier Johaug.

Les også: Bjørgen dropper OL-generalprøven

Uansett hvor mye Johaug og de andre norske jentene har å gå på, peker stadig mer i retning av at Marit Bjørgen blir Norges desidert sterkeste kort i kvinnelangrenn i Vancouver.

Tre NM-gull på rad så knapt ut til å ha kostet. Bjørgen skulle ikke ned i kjelleren lørdag, og det var hun heller aldri i nærheten av.

- Komisk
Symptomatisk nok kunne hun ikke annet enn smile da hun falt etter et krasj med Therese Johaug før siste runding inne på stadion.

- Det var litt komisk, sier Bjørgen – som nå er oppe i ni NM-gull.

Når det gjelder OL-gull, er beholdningen fortsatt ikke-eksisterende. I hvert fall fram til 15. februar.

PS. Både Kristin Størmer Steira og Vibeker Skofterud har slitt med sykdom etter Tour de Ski, og er derfor ikek i toppform under NM.

Se komplette resultater fra lørdagens 15-kilometer (ekstern lenke)

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.