*Nettavisen* Sport.

- Vanvittig ydmyk overfor Ola

Foto: Stefan Wermuth (Scanpix/Reuters)

Sprintkongen Ola Vigen Hattestad gråt etter frivillig å ha gitt fra seg plassen til Øystein Pettersen.

23.02.10 07:01

WHISTLER (Nettavisen): I løpet av søndagen utspant et av olympiadens fineste idrettsøyeblikk seg i den norske sprintleiren.

Da testrennet var unnagjort, kom Ola Vigen Hattestad en hjerteskjærende beskjed til trener Ulf Morten Aune.

- Jeg tror Øystein kommer til å gå fortere, sa den doble sprintverdensmesteren.

Deler medaljen med Ola
På grunn av lagkameratens såre hals endte reserven Øystein «Pølsa» Pettersen opp i tospann med Petter Northug på det norske sprintlaget. Mandag kveld hadde mannen som aldri har vunnet et verdenscuprenn bidratt til Norges sjette OL-gull i Vancouver.

- Jeg hadde ikke en like god dag i dag som på sprinten, men jeg ga alt jeg hadde og Petter var helt rå på sisterunden. Det er helt fantastisk å stå her og ha vunnet en gullmedalje, sier Øystein Pettersen til Nettavisen.

Så vil han gjerne få fram et annet budskap:

- Jeg vil veldig gjerne dele den gullmedaljen med Ola Vigen Hattestad som viser at han ikke bare er en stor idrettsutøver, men en stor lagspiller. Og med resten av gutta på laget – som jeg har gjort en kjempejobb med siden mai.

Hattestad tok til tårene
Vigen Hattestad kom til OL som gullutfordrer, men reiser hjem igjen med en bitter fjerdeplass fra sprinten. Mandagens renn så han fra tribuneplass i Whistler.

- Hvordan var det å se rennet fra tribuneplass?

- Det var bra, det. Norge tok jo gull, sier han til Nettavisen

- Hvordan var følelsen etter at du tok avgjørelsen i går?

- Det var veldig tøft, det innrømmer jeg. Det er det tøffeste valget jeg har tatt noen gang. Det er ikke ofte jeg tar til tårene, men jeg gjorde det i går, innrømmer Hattestad.

Gratulerte hverandre
De to sprintkameratene møttes i målområdet etter mandagens triumf. Da gratulerte de hverandre med gullmedaljen:

- Hva sa du til Ola?

- Gratulerer med gull. Jeg er vanvittig ydmyk over det Ola gjorde i går. Jeg tror ikke jeg kjenner noen andre idrettsutøvere som ville gitt fra seg en mulighet til å vinne en olympisk medalje.

- Hva svarte han?

- Ola sa: «Det er din gullmedalje», og alt det der. Men denne medaljen er vår. Jeg har vanvittig respekt for Ola som skiløper, men jeg mye mer respekt for Ola som person. Han er et kjempeforbilde som alle norske idrettsutøvere bør følge etter.

- Hvem får medaljen til odel og eie?

- Nei, det blir vel jeg som tar den. Hvis ikke får vi ta den med på alle samlinger utover. Dette er først og fremst resultatet av et vanvittig lagarbeid.

Sjokkert trener
Sprinttrener Ulf Morten Aune måtte også innrømme at han tvilte på egne høreferdigheter, da Vigen Hattestad trakk ham til side.

- Han hadde litt småskraping i halsen, men jeg tror 99 av 100 andre utøvere hadde tatt sjansen og gått OL. Jeg har aldri opplevd noe sånt og jeg tror ikke jeg kommer til å oppleve det igjen.

- Tror du han bare føler glede nå som gullet er sikret?

- Det er veldig bittert for Ola, som kom hit som en av favorittene i OL. Han var uheldig med plasseringen sin i prologen. Det gjorde at han måtte gå i andre halvdel, ble nummer fire og var sjanseløs. Han vet at det er en kjempesjanse for oss. Helsa var litt usikker, og det var den usikkerheten han ikke ville at vi skulle leve med.

- Det riktige valget
Selv om Pettersen ikke var like rå som under den klassiske sprinten i forrige uke, er ikke Vigen Hattestad i tvil om at han gjorde det rette valget.

- Jeg synes Øystein gjorde en veldig god figur. Jeg var tett i brystet på testen søndag, og jeg føler meg ikke bra i dag heller. Jeg tror ikke Norge hadde vunnet gull om jeg hadde gått, sier Ola Vigen Hattestad til Nettavisen.

Nå kan han i stedet glede seg over at laget hans tok gull i Vancouver, og heller vende fokus mot VM på hjemmebane i 2011.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.