- Var galskap å tro det var mulig

Foto: AFP/Scanpix

Men onsdag kan den lille klubben fra Kypros skrive historie.

Champions League handler for mange om storlag som Real Madrid, Barcelona, Manchester United, AC Milan og en rekke andre profilerte klubber rundt om i Europa.

Det handler om stjernespillere som Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Zlatan Ibrahimovic, Wayne Rooney, Fernando Torres, Wesley Sneijder og alle de andre fotballidolene.

Det handler om Europas gjeveste klubbturnering, en pokal alle vil slå kloa i og mange, mange millioner i inntekter for både deltagelse og ikke minst det å komme langt i turneringen.

Champions League handler om ære, prestisje og det å til slutt stå igjen som konger av Europa. Siden oppstarten i 1992 har Champions League rett og slett blitt enorm.

Topper gruppe G
Derfor er det ekstra artig når det i ny og ne dukker opp en «underdog», eller en akseladd om du vil, som tar utfordringen på strak arm og får de etablerte lagene til å skjelve i buksene.

Denne sesongen har vi fått en slik overraskelse i kypriotiske APOEL Nicosia. Klubben topper gruppe G med åtte poeng etter fire kamper og har nå alle muligheter til å ta seg videre.

Onsdag møter kypriotene russiske Zenit St. Petersburg borte, mens gruppespillet avsluttes hjemme mot ukrainske Shakhtar Donetsk. Og seier i én av disse kampene vil holde.

Med to kamper igjen er det altså APOEL som topper gruppen. Zenit følger på andre med sju poeng, mens Porto har fire poeng på tredjeplass. Sist ligger Shakhtar med sine to poeng.

Skulle laget fra Kypros klare brasene og ta seg videre til en åttendedelsfinale vil de, ikke spesielt overraskende, være det første laget fra den lille nasjonen som klarer dette noensinne.

- Vi lever drømmen. Alle på dette laget lever drømmen. Alle har tro på det vi gjør og de målene vi har satt oss. Vi har virkelig troen på at vi kan vinne, sier klubbens brassespiss Ailton.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Ap/scanpix

- Kan slå alle
APOEL er rangert som nummer 77 på UEFAs klubbranking og laget har et årlig budsjett på 10 millioner euro. Småpenger sammenlignet med de fleste klubbene i Champions League.

- APOEL Nicosia har bevist at det går an å oppnå noe med begrensede midler, sier presidenten i det kypriotiske fotballforbundet, Costas Koutsokoumnis.

- Det handler ikke om å kjøpe den dyreste spilleren som er tilgjengelig. Det handler om langsiktig planlegging og beholde den samme treneren i flere år for å bygge et lag, sier han.

Klubben har spillere fra flere land i troppen, noe som også har vært med å øke både interessen og inntektene. Klubben selger supporterutstyr til land som Ghana, Brasil, Hellas og Canada.

Klubbens suksess i Europa har også ført til en økonomisk vekst i Nicosia. Lokale forretninger, spesielt cafeer, spillebuler o g restauranter, drar inn mye penger på å vise klubbens kamper.

- Fansen føler at vi er i stand til å slå hvem som helst og den selvtilliten smitter over på spillerne, sier Alekos Karolides, en 37 år gammel medlem av APOELs supporterklubb.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Ap/scanpix

- Blitt kalt gal
Men selv om APOEL, som for øvrig betyr « Athletic Football Club of Greeks of Nicosia» og uttales «ah-poh-EL», nå har suksess i Europa, har klubben lenge vært gode hjemme på Kypros.

Klubben ble etablert i 1926 og har vunnet den hjemlige ligaen ved 21 anledninger. Klubben kan også skryte av å ha vunnet den kypriotiske supercupen hele 12 ganger.

Men dette er selvsagt småtteri sammenlignet med hva klubber som Barcelona, AC Milan og Manchester United driver med. Dette er klubber som har blitt globale varemerker.

- Det vi nå har oppnådd er noe de andre lagene her måler seg etter. Om noen hadde sagt at dette var mulig for noen år siden, hadde vedkommende blitt kalt gal, sier Koutsokoumnis.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Afp/scanpix

- Ingen frykt
APOEL åpnet denne sesongens Champions League med å slå Zenit 2-1 hjemme. Deretter ble det 1-1 borte mot Shakhtar, 1-1 borte mot Porto og nå sist 2-1 hjemme mot samme lag.

- Dette laget har moral og en voldsom selvtillit. Det finnes ingen frykt overhode når laget går ut på banen, sier klubbens kaptein Constantinos Charalambides.

Mye av klubbens suksess i Champions League denne høsten er nok takket være spissen Ailton. Spilleren ble hentet for en million euro og er APOELs dyreste kjøp noensinne.

- Vi har selvsagt respekt for andre lag og spillere. Men noen ganger føles det som motivasjon er viktigere i disse kampene, sier Ailton som har scoret tre mål i turneringen så langt.

Klubbens hovedtrener, serbiske Ivan Jovanovic, får også mye av æren. Han mener at hans eget ønske om alltid å vinne, er mye av grunnen til klubbens suksess.

- Vi viser igjen og igjen at vi er i stand til å få de resultatene vi ønsker. Vi kom ikke til denne turneringen for å spille defensivt og vente på at det andre laget skulle gjøre feil, sier treneren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Ap/scanpix

- Vet hvem vi er
Første gang APOEL kom seg til Champions League var i 2009. Dette skjedde etter at klubben i lang tid hadde slitt med gjeld og dårlig ledelse.

Under klubbformann Fivos Erotokritou har det imidlertid blitt skikk på APOEL og klubben har hele veien tatt nye steg mot å etablere seg som et lag å regne med, også utenfor landegrensene.

Pengene klubben fikk fra sitt første eventyr i Champions League, som endte med sisteplass i gruppespillet, har den brukt fornuftig og nå begynner fruktene av dette arbeidet å spire.

- Vi vet hvem vi er. Vi er et lite lag fra en liten nasjon. Men vi har bygget oss opp steg for steg. Det blir feil å si at vi har hatt flaks. Man må skape sin egen flaks, sier Erotokritou.

Om den kypriotiske klubben klarer brasene allerede onsdag og tar seg videre i Champions League, eller om det hele vil bli avgjort i siste runde, finner du ut ved å følge kampen her.

Kilder: UEFA, Wikipedia, Daily Mail, Apoelfc.com.cy.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.