*Nettavisen* Sport.

- Var hekta på sprit og Nintendo

Foto: AFP/Scanpix

Paul Gascoigne mistet kontrollen over livet.

24.02.09 21:39

Den tidligere fotballstjernen Paul Gascoigne har hatt det tøft siden han la støvlene på hylla. 41-åringen har de siste årene kjempet mot både alkoholisme og narkotikaproblemer.

I et intervju med den engelske avisen The Sun tirsdag snakker han for første gang ut om den tunge tiden. Han innrømmer at det har vært en tøff periode av livet, men kan også avsløre at han nå har holdt seg borte fra flaska i tre måneder, og at situasjonen hans ser stadig lysere ut.

- Jeg var på vei ned i en avgrunn, men nå ser det mye lysere ut. Jeg kan ikke love å aldri drikke igjen, men jeg drakk ikke i dag, og jeg håper å ikke drikke i morgen.

Sniffet kokain på do
Under den tunge nedturen nådde «Gazza» det han beskriver som et absolutt lavpunkt så langt i livet. Ved et nattklubbesøk i London, fikk han kokain av en fremmed, og låste seg inne på en dobås i et desperat forsøk på å overvinne sine mange demoner.

- Jeg sniffet et par striper, men etterpå ble jeg utrolig skuffet, og skammet meg. Jeg er ikke sikker på hva jeg prøvde å oppnå, men uansett hva det var, så virket det ikke.

- Jeg angret voldsomt etterpå. Men den eneste måten å bli bedre på er å innrømme alt jeg har gjort. Jeg har skuffet både meg selv, familien, og vennene mine, sier «Gazza».

Klikk på bildet for å forstørre.

41-åringens mareritt startet for alvor i desember 2007, etter at han hadde gjennomgått en hofteoperasjon. Gascoigne slet med depresjon, og brukte alkohol som trøst.

Stjernen, som har kjempet mot alkoholisme i mange år, var tørrlagt før operasjonen. Men ensomhet, og lite besøk fra venner, førte til at han igjen slo seg på flaska.

- Jeg husker ikke hvorfor jeg tok den første drinken etter operasjonen. Jeg husker bare at jeg var deprimert, det var jul, og jeg hadde lyst på en drink. Da gikk det galt.

Hekta på Nintendo Wii
Det var imidlertid ikke bare sprit og dop som skapte problemer for den tidligere Spurs, Lazio, og Glasgow Rangers-spilleren. Også TV-spill ble et stort problem for ham.

- Drikkingen ble bare verre og verre. Jeg slukte flaske på flakse med vin, og fylte på med små flasker gin fra minibaren. Men jeg ble ikke full, det er tøft for alkoholikere.

- Så ble jeg avhengig av noe nytt. Jeg kjøpte en Nintendo Wii, og spilte 24 timer i døgnet, hver eneste dag. Jeg sov faktisk aldri, ikke engang så mye som en liten lur.

- Jeg spilte bowlingspillet, og etter hvert ble jeg uslåelig. Jeg utfordret alle som jobbet på hotellet, og ofte bestilte jeg room service, bare for å få noen å spille mot. Jeg spilte Nintendo, og drakk, det var alt. Jeg spiste nesten ikke, og var helt på kanten av stupet.

Etter fire uker ble både familien og de hotellansatte bekymret for stjernen. De rådet ham til å sjekke ut, og han flyttet i stedet hjem til Newcastle, der problemene vokste.

- Det var et nytt rom, men jeg hadde de samme problemene. Jeg fortsatte med drikkingen og spillingen. Men etter hvert ble jeg verre, og begynte med merkelige ting.

Kjøpte øl til papegøye
«Gazza» husker blant annet at han en gang ringte opp faren sin, og fortalte at de to skulle reise til New York, for å spille sjakk med George W. Bush og Bill Clinton. Senere ringte han opp igjen for å fortelle at Bush var opptatt, men at Clinton kanskje kom.

- Gud vet hva mer jeg sa, jeg har jo ikke engang sjakkbrett. Innerst inne så visste jeg hva jeg drev med, men var rett og slett ikke i stand til å stoppe det, forteller han.

41-åringen snakket imidlertid med flere enn faren.

- En gang kjøpte jeg to lekepapegøyer, slike som snakker til deg. De tar opp det som blir sagt, og repeterer det. Jeg følte at de var de eneste jeg kunne snakke med.

Klikk på bildet for å forstørre.

- En gang så jeg papegøyene sitte og snakke sammen, eller jeg trodde de gjorde det. Jeg trodde de var virkelige, og bestilte tre øl, en til meg og en til hver av dem.

Gascoigne forteller at han snakket med papegøyene dagen lang, til batteriene gikk tom. Da ringte han room service, og fikk de til å skifte batteriene på samtalepartnerne.

- En gang glemte jeg at de hadde hentet dem, og trodde at de hadde fløyet sin vei. Da de kom tilbake, så kastet jeg en av dem i dusjen, som straff for ha rømt.

Fryktet selvmordsforsøk
Etter flere uheldige episoder ble Gascoigne bedt om å forlate nok et hotell. Politiet ble tilkalt, og han ble brakt til et sykehus, der han ble behandlet for rusproblemene.

Etter 12 dager ble han løslatt, og beordret til å flytte inn med faren John i Gateshead. Men de neste åtte månedene ble bare en ny tåke av alkohol og heftig pillebruk.

I frykt for at han skulle ta sitt eget liv, ringte søsteren Anna til politiet etter at ansatte hadde funnet den tidligere fotballspilleren sovende i badekaret på et nytt hotell.

- Anna trodde at jeg var i ferd med å gjøre noe veldig dumt, og det neste jeg husker var at fem politimenn braste inn på rommet og dro meg naken opp av badekaret. Jeg ville ikke dø, men jeg var så langt nede at jeg ikke så noen annen utvei, sier «Gazza».

Vendepunktet kom først ett år etter at marerittet startet. I samråd med familien søkte han hjelp i et 28-dagersprogram etablert av den tidligere fotballspilleren Tony Adams.

Han har nå vært edru i tre måneder, og er for tiden på jakt etter en ny bolig. Stjernen innrømmer at han aldri kommer til å glemme den tøffe tiden han har vært gjennom.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.