*Nettavisen* Sport.

- Var ikke kampfiksing

Granskingsutvalget fant ingenting som tyder på at kampen mellom Lillehammer og Comet var fikset.

25.05.05 07:31

Etter sterke mistanker og påstander om kampfiksing under kampen mellom Lillehammer og Comet i februar, satte Norges Ishockeyforbund (NIHF) ned et granskingsutvalg for å undersøke saken nærmere. I utvalget satt blant andre tidligere Økokrim-topp Erling Grimstad.

Granskingsrapporten ble presentert på en pressekonferanse i Oslo tirsdag.

Konklusjonen er enkel: Utvalget har ikke funnet noe som gir grunn til å tro at denne kampen var gjenstand for kampfiksing. Utvalget konkluderer med at ryktene oppstod i diskusjonsforum på Internett.

- Ikke mistenkelig
- Men å sette to streker under dette og si at "sånn er det", er vanskelig. Likevel føler vi oss ganske sikre i vår sak, sa utvalgets leder Erik Kristiansen på pressekonferansen.

Det første målet til Comet, som vant kampen 2-1, kom da Lillehammer var i overtall og den tsjekkiske spilleren Tomas Jakes upresset førte pucken mot eget mål. Rett foran egen keeper mistet han kontroll over pucken, og Comets Peter Lorentzen satte inn 1-0. I tillegg reagerte enkelte på at Petr Martinek pådro seg en unødvendig utvisning i sluttminuttene.

- Det var ingen episoder i denne kampen som jeg reagerte spesielt på. Det var en personlig feil, men sånt skjer, sier Roy Johansen, Norges landslagstrener, til TV 2 Nettavisen. Det var for øvrig også Lillehammer som vant skuddstatistikken i denne kampen.

Utvalget foreslår i en anbefaling til NIHF at det innføres regler som hindrer spillere, trenere og andre som er sterkt involvert i klubber å sette penger på egne kamper. En slik regelinnføring er allerede på vei gjennom Norges Idrettsforbund.

Overrasket over spilleregler
Et problem Erling Grimstad påpekte under framleggingen på Rica Hotell i Oslo tirsdag, er at spillere ikke nødvendigvis trenger å oppgi riktig navn når de registrerer seg hos en utenlandsk bookmaker.

- Det overrasket meg. Jeg tror idretten både nasjonalt og overnasjonalt har interesse av å finne gode mekanismer for å hindre slike ting. Kampfiksing er et fenomen som ikke kommer til å stanse, mener Grimstad.

Markedssjef Allan Aasterud i Playit.com og daglig leder Bent Svele i Ladbrokes reagerer sterkt på utvalgets påstand om at man kan spille under falskt navn hos bookmakere.

- Jeg synes det er en ganske hårreisende uttalelse. Hos oss får du ikke ut pengene hvis du ikke oppgir riktig navn og konto, sier Aasterud.

- Det eneste stedet du kan gjøre det, er hos Norsk Tipping. Der kan du spille uregistrert, sier Svele oppgitt til TV 2 Nettavisen.

- Poenget er at hvis du skal registrere deg, gjør du det knyttet opp mot en fødselsdato og adresse, samt i 99,9 prosent av tilfellene knyttet opp mot et bankkort. Vi har folk sjekker denne informasjonen, og som sammenligner navn opp mot adresser, kort og lignende, sier Svele.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.