*Nettavisen* Sport.

- Vår tids Dæhlie og Smirnov

Foto: Jean-Pierre Clatot (Scanpix)

Vegard Ulvang bruker store ord om duellen mellom Petter Northug og Dario Cologna.

13.03.09 21:17

GRANÅSEN (Nettavisen): De er unge. De er allsidige. Og de er fryktelig gode til å gå på ski.

Fram til neste søndag utkjemper de to 1986-modellene Petter Northug og Dario Cologna en intens kamp om sammenlagtseieren i verdenscupen.

Med 575 poeng igjen å kjempe om, leder Tour de Ski-vinner Cologna med 54 poeng på VM-kongen Northug.

På sidelinja står Vegard Ulvang og smiler fra øre til øre. Superduellen er som manna fra himmelen for lederen i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Les alt om verdenscupavslutningen i langrenn her!

- Gir cupen mening
- Petter og Dario er løpere som tar poeng i alle disipliner, fra sprint til femmil. De er allroundere. At nettopp de to kjemper om verdenscupen sammenlagt, gir sammenlagtcupen mening, sier Ulvang til Nettavisen, og utdyper:

- Det er politisk enighet i FIS om at man ønsker å holde langrennsfamilien samlet. Da er det viktig at det er allsidige løpere som kjemper om sammenlagtcupen. Hvis det er rene sprintere som kjemper mot rene distanseløpere, blir cupen bare matematikk. Da har den utspilt sin rolle.

Les også: - Vi har et luksusproblem
Les også: Kalte Northug «ubrukelig»

Og det er ikke hvem som helst Vegard Ulvang trekker fram når han skal sette duellen i perspektiv.

- Ikke bare er de gode. De er også unge, og de er typer som gjør dem til store profiler. De er vår tids svar på Bjørn Dæhlie og Vladimir Smirnov, og jeg er sikker på at de kommer til å utkjempe mange dueller i årene framover, sier mannen med tre gull fra Albertville-OL i 1992.

Diplomat
- Og for langrennsinteressen etter VM, er det selvfølgelig fantastisk at vi får en slik duell, fastslår Ulvang.

Finnmarkingen velger å være hundre prosent diplomat, og avstår fra å tippe hvem av Northug og Cologna som trekker det lengste strået og stikker av med krystallkula for første gang i karrieren.

Politisk korrekte er også de to trenerne. Cologna-trener Fredrik Aukland tror på Cologna. Og Northug-trener Morten Aa Djupvik tror på Northug.

- Cologna er i forsvarsposisjon, mens Petter er utfordrer. Jeg tror Petters unike evne til å legge alt som har skjedd bak seg, og fokusere hundre prosent på neste renn, blir avgjørende, sier Djupvik.

Spenning til siste slutt
- Jeg holder fast på det jeg har sagt, nemlig at Dario vinner. Han er ikke noe mer i forsvarsposisjon enn Petter. Nå er det nesten dødt løp, og begge vet at de fire rennene i verdenscupfinalen i Sverige blir avgjørende. Jeg tror ikke det blir avgjort før i det aller siste rennet, sier Fredrik Aukland til Nettavisen.

Han er mektig imponert over både sin egen elev og Petter Northug – og deler Vegard Ulvangs begeistring for dramaet som utspiller seg.

- Jeg er overbevist om at de kommer til å prege sporten i mange år framover. De har de rette kvalitetene, motivasjonen og ferdighetene. De er rett og slett komplette, moderne skiløpere, fastslår Fredrik Aukland.

Neste duell utkjempes lørdag. Distansen er 50 km klassisk i Granåsen. 175 poeng ligger i potten.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.