RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Verdens beste back

Foto: Getty Images
- Jeg visste at han var god da vi fikk ham. Men jeg ante ikke at han var så god.

Ordene tilhører Brian Burke, manager i NHL-klubben Anaheim Ducks. Han ga Scott Niedermayer en feit kontrakt i fjor sommer, og har ikke angret et sekund. 33-åringen er verdt hver eneste dollar av de 6,75 millionene han får per sesong.

Bare spør Ole-Kristian Tollefsen, den eneste backen i NHL med norsk pass.

Undervurdert
- Han er ordentlig undervurdert. Alle snakker om Nicklas Lidström og Chris Pronger, men det er ingen som er like god på skøyter og har det blikket som Niedermayer har, sier Tollefsen til Nettavisen.

- Jeg har veldig sans for Lidström, men akkurat nå er Niedermayer den beste backen i NHL, konstaterer 22-åringen.

Og apropos best: NIedermayers lag, Anaheim Ducks, er kanskje det beste laget i NHL denne sesongen. Det er vel bare Buffalo Sabres og San José Sharks som kan utfordre dem i den tittelkampen.

Og mye av forklaringen ligger hos nettopp Niedermayer.

- Når han har pucken, dikterer han spillet. Han kontrollerer tempoet i kampen. Ikke bare tempoet på våre spillere eller motspillerne, men tempoet i kampen, sier Burke til The Hockey News.

Tollefsen nøler ikke med å kaste seg på skrytekoret.

Effektiv teknikk
- Han har en helt utrolig skøyteteknikk. Han bruker nesten ikke muskler når han skøyter. Det betyr at han kan være på isen nesten hele tiden

«Vi hadde ikke noe å svare med»

33-åringen er faktisk så rask at han kan ta sjansen på å gå dypt inn i motstandernes sone i jakten på nettkjenning - uten å øke risikoen for baklengsmål.

- Han er ofte rundt mål, og går alltid dypt inn i sonen, men han gjør det aldri på feil tidspunkt. Det kommer aldri noen kontringer to mot én andre veien. Niedermayer kan egentlig gjøre hva han vil - han er alltid først hjem likevel, sier Tollefsen med beundring i stemmen.

Selv om Niedermayer er en av ligaens raskeste på skøytene, er han faktisk enda raskere med kølla.

Toronto Maple Leafs er et av mange lag som har fått merke det. Da det kanadiske storlaget møtte Niedermayer og New Jersey Devils i sluttspillet i 2000, måtte de bare gi opp.

- Vi hadde ikke noe å svare med. Da vi sa «ok, vi må hindre ham i å skøyte», sentret han bare forbi oss. Da vi sa «vel, vi får heller nekte ham å sentre», skøytet han bare forbi oss, forteller Maple Leafs-speideren Craig Button til The Hockey News.

Så langt i sesongen har Niedermayer fem mål og 25 poeng. Bare lagkamerat Chris Pronger har flere poeng blant backene i verdens tøffeste hockeyliga.

Favoritt til Norris
Denne sesongen passerte Niedermayer for øvrig 1.000 kamper i NHL. Store deler av karrieren tilbrakte han i New Jersey Devils, hvor trener Jacques Lemaires hovedfokus lå på det defensive. Likevel har 33-åringen i skrivende stund 130 mål og 434 assists på samvittigheten i NHL. Og det hadde nok vært langt mer hvis han hadde spilt for et mer offensivt lag.

Kanskje hadde det også blitt flere Norris-trofeer som ligaens beste back. Niedermayer har «bare» fått denne utmerkelsen én gang - i 2004. De fleste ekspertene i Nord-Amerika holder imidlertid Niedermayer som favoritt til å vinne Norris Trophy denne sesongen også.

Da skjønner du kanskje hvor god han er - når Tollefsen mener at han er undervurdert.

Nå skal det sies at Anaheim også har en annen av ligaens aller beste backer i form av nevnte Chris Pronger. Begge har vunnet Norris Trophy. Men Niedermayer er den eneste av dem som har vunnet Stanley Cup.

Faktisk er han den eneste i verden som har vunnet alt man kan vinne i ishockey: Stanley Cup, VM- og OL-gull, Memorial Cup, World Cup og junior-VM.

Det kan ikke engang Wayne Gretzky skryte av.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere