RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Reuters/Scanpix

- Verdens beste spiller

Sist oppdatert:
Lær deg navnet Sidney Crosby. Han er USAs nye superstjerne.

Crosby er bare 19 år, men allerede vant til stjernestatusen som følger med dominerende idrettsutøvere i store idretter. Det er allerede tre år siden tidenes beste ishockeyspiller - Wayne Gretzky - første gang sammenlignet ham med tidenes beste spillere.

- Han er den beste jeg har sett siden Mario Lemieux. Han er dynamitt, sa Gretzky.

- Verdens beste
Tidenes beste spiller fortsatte med å konstatere at han tror at Crosby kommer til å slå flere av rekordene hans. Du vet, disse rekordene ingen trodde det var mulig å slå.

Men det er tre år siden. Nå kan vi konstatere at Crosby har innfridd de skyhøye forventningene. Kanskje til og med overgått dem. Natt til torsdag gjorde han seks poeng da hans Pittsburgh Penguins vant 8-4 over Philadelphia Flyers.

Eksperten fant selvfølgelig straks fram de store ordene og de store sammenligningene.

- Det er ingen tvil om at Sidney Crosby har hele pakka. Han er den beste spilleren i verden i dag, sa TSNs ekspert, den tidligere topptreneren Mike Keenan.

Ekspertkollega Glenn Healy var ikke bare enig, men hadde også mer på hjertet:

- Den store forskjellen er at Gretzky og Lemieux aldri ledet poengligaen i NHL som 19-åringer, sa den tidligere NHL-keeperen.

Topper poengligaen
Crosby topper nemlig poengligaen i NHL med 47 poeng på 27 kamper. Det er som Healy nevner historisk at en 19-åring topper den. Og når du ser mål som dette skjønner du sikkert hvorfor han ikke bare topper poengligaen, men også kalles verdens beste spiller.

Kanadiske Crosby ble født i 1987 i Nova Scotia, og tok sine første skøytetak som fireåring. Som 10-åring scoret han 159 mål på 55 kamper og endte sesongen med 280 poeng.

16 år gammel var han allerede berømt i Canada. Etter denne scoringen - hvor han vippet pucken opp på køllebladet og bar den i mål - ble han kjent over hele USA også.

Da det ble klart at han skulle spille for Pittsburgh i NHL, solget pennsylvaniaklubben sesongkort til fans så langt unna som i California, på den andre siden av USA. Faktisk kom det også inn en sesongkortbestilling fra Australia også. Ingen av de som har sett Crosby, har gått skuffet hjem.

I debutsesongen, da han var 18, gjorde han 102 poeng og ble den mestscorende tenåringen i NHL noensinne. Nå er han sammen med Evgeni Malkin og Marc-Andre Fleury frontfigurene i Pittsburghs «Generation Next», ungdomssatsingen som skal føre Penguins opp i toppsjiktet i NHL igjen.

Og med Crosby i spissen kan den prosessen gå fort.

Du finner flere videoklipp med Sidney Crosby på YouTube!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere