- Verdenscupleder dopingavslørt

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Det er russisk storfisk som skal ha gått i dopinggarnet.

04.02.09 14:40

Russisk skiskyting har fått seg noen kraftige skuddskader på rullebladet etter at navnene på de tre utøverne som skal være tatt i doping nå er offentliggjort.

Verdenscupleder Jekaterina Jourijeva skal sammen med Albina Akhatova og Dimitri Jarosjenko ha levert en positiv A-prøve, melder NRK.no.

Opplysningene stammer fra den russiske avisen Komsomolskaja Pravda, og NRK har fått disse bekreftet av det russiske støtteapparatet.

Vil ikke bekrefte navnene
President i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) Anders Besseberg ønsker ikke å ta stilling til disse navnene.

- Vi kommer foreløpig ikke til å gå ut med noe offisielt om hvem dette gjelder eller hvor mange det er snakk om, sier han til Nettavisen.

Det var mandag kveld det ble klart at tre russiske skiskyttere skulle ha avlagt positiv A-prøve i dopingkontroll under verdenscuprennene i Østersund i desember.

Tirsdag bekreftet Besseberg opplysningene om at positive A-prøver var avlagt.

Nytt dopingmiddel
- Det er ikke snakk om EPO. Ut ifra informasjon jeg sitter på, så er dette første gangen man har klart å avsløre noen for bruk av det stoffet det er snakk om. Jeg ser dette som et gjennombrudd i antidopingarbeidet, sa Besseberg til Nettavisen.

I følge NRK skal stoffet det er snakk om være tredjegenerasjons EPO, såkalt CERA. Dette er det samme stoffet som flere syklister ble tatt for under fjorårets Tour de France.

Besseberg understreker overfor Nettavisen at det ikke er snakk om noen dopingsaker før B-prøvene er analysert og eventuelt bekrefter funnene fra A-prøvene.

- Vi og andre forbund har vært i situasjoner tidligere hvor A-prøven er positiv, mens B-prøven har vært negativ. Derfor er det for tidlig å konkludere med noe, sier han.

- Bruker ikke energi
Den norske VM-troppen reiser onsdag til Sør-Korea. De prøver å tenke minst mulig på ryktene fra Russland.

- Vi forholder oss bare til de opplysningene vi får. Hvis B-prøven er positive, og de har juksa, er det veldig bra at de blir tatt, sier fysisk trener Torgeir Bjørn til Nettavisen på telefon fra Gardermoen

- Dette er ikke noe løperne kan bruke energi på fram mot VM. Men vi er glade for at det er blitt mer testing. Også våre løpere er blitt testet hyppigere foran VM i år, forteller Bjørn.

Første øvelse på VM-programmet er sprint for kvinner lørdag 14. februar. IBU venter at B-prøven vil være ferdig analysert rundt de tider.

Medaljefest i VM
De tre navnene som nå er offentliggjort av russisk media gjorde det svært skarpt under fjorårets VM, som forøvrig også ble holdt i Østersund.

Jarosjenko var med på Russlands stafettlag som tok gull, i tillegg til at han tok bronse i mixed-stafetten. Han nådde ikke opp til medalje i de individuelle øvelsene.

Det gjorde derimot Akhatova. Hun tok sølv på sprinten og bronse på jaktstarten.

Akhatova ble imidlertid overgått av Jourijeva, som tok gull på normaldistansen, sølv på jaktstarten og bronse på fellesstarten.

Dyttet Berger ned fra pallen
Også i årets sesong har det gått bra for russerne. Jourijeva leder som nevnt verdenscupen, mens Akhatova er nummer seks. Jourijeva vant blant annet sprinten i Oberhof på nyåret. Tora Berger endte da på fjerdeplass.

Også i Ruhpolding holdt Jourijeva Berger utenfor pallen. Russerens andreplass på jaktstarten førte til at Tora Berger ble nummer fire.

De positive A-prøvene ble avlagt under sesongens første verdenscuprenn i Østersund i begynnelsen av desember. Også i de rennene briljerte verdenscuplederen.

Jekaterina Jourijeva ble nummer tre på normaldistansen og nummer to på jaktstarten. Derimot utmerket verken Jourijeva eller Akhatova seg i langrennsporet i noen av de tre konkurransene der.

Jarosjenko var en av de norske skiskytterguttas hardeste konkurrenter i fjorårssesongen. I år har han derimot slitt mer og ligger på en 21. plass i verdenscupen sammenlagt. Heller ikke han hadde noen oppsiktsvekkende gode langrennstider i Østersund.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Doping

Mest lest på Sport

Annonsebilag