*Nettavisen* Sport.

- Vet ikke om jeg tør si det ...

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Marthe Kristoffersen har en hemmelig drøm. Skal vi tro den handler om en OL-stafett?

06.08.09 12:51

GJØVIK (Nettavisen): Hun ble rikskjendis på en måte man ikke akkurat drømmer om (i så fall ville det ha vært et mareritt).

26. februar skulle juniorjenta Marthe Kristoffersen sikre Norge medalje i VM-stafetten i Liberec – og ble faktisk sendt ut i ledelse på ankeretappen.

Ingen glemmer de hjerteskjærende bildene av den sønderknuste jenta som falt sammen over målstreken, oppløst i tårer, etter å ha mistet medaljen inne på selve oppløpet.

Jenta selv glemmer det heller ikke.

- Jeg tenker ganske ofte på den, ja, sier hun til Nettavisen.

Les også: Derfor var det ikke Marthes skyld

Aldri igjen
Vi møter Meråker-jenta, som fyller 20 år 11. august, under landslagssamlingen på Gjøvik denne uka.

Hun har ingen problemer med å snakke om det som skjedde i Liberec. Tvert imot, hun gjør det med et smil.

- Jeg føler jeg har greid å legge skuffelsen bak meg. Nå bruker jeg det som skjedde som mental trening. På slutten av harde intervalløkter tar jeg i litt ekstra og tenker at jeg aldri skal tape på en sånn måte igjen, sier Kristoffersen.

Hun er inne i sin andre sesong på elitelandslaget. Men selv om hun debuterte i verdenscupen med en 19.-plass allerede i 2007, er det altså sin første seniorsesong hun forbereder.

- Hvordan er det å forberede seg til en sesong der junior-VM ikke er det største målet?

- Jeg planlegger litt andre ting nå, da. Jeg vet nesten ikke om jeg tør å si det, sier hun – og serverer dagens bredeste smil.

- Men jeg prøver å tenke litt langsiktig, mot VM i Holmenkollen.

- Så godt jeg kan. Og litt til.
Det hun ikke tør snakke om, er selvfølgelig OL i Vancouver. At hun har lyst til å komme dit, er ingen hemmelighet. Det er hva hun har lyst til å oppnå, hun ikke tør snakke om.

- Jeg har ikke satt meg plasseringsmål, hevder hun.

- Målet blir å gjøre så godt jeg kan. Og litt til ...

Landslagstrener Egil Kristiansen er forberedt på å gjøre en innsats både for å dempe omgivelsenes forventninger til supertalentet, og jentas forventninger til seg selv.

For Marthe Kristoffersen setter seg skyhøye mål. Og akkurat det er kanskje ikke så overraskende. For om folk flest husker henne best for stafetten i Liberec, husker hun selv det som skjedde i Lahti 8. mars.

Hun ble nummer tre på den knalltøffe 10-kilometeren og tok steget opp på seierspallen i verdenscupen for første gang. Som junior, altså. Distansen, 10 km skøyting, er for øvrig identisk med åpningsdistansen i OL.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lyst på ankeretappen
- Jeg har veldig høye forventninger til meg selv, og selvfølgelig får man enda høye forventninger når man ser at det er mulig. Samtidig vet jeg at jeg at hvis jeg skal på pallen igjen, må jeg fortsette å jobbe like hardt – eller enda hardere, slår Kristoffersen fast.

- Har du lyst til å gå ankeretappen på stafetten i Vancouver?

- Hvis jeg er god nok, har jeg lyst til det. Men først må jeg jo kvalifisere meg for OL-laget.

19-åringen har selvfølgelig rett. Men med Astrid Uhrenholdt Jacobsen på skadelisten, er det bare fire rene distanseløpere igjen på landslaget. Alt tilsier at stafettlaget i Vancouver vil bestå av Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marthe fra Meråker.

- Jeg vil ikke ha noen betenkeligheter med å sette opp Marthe på ankeretappen. Men det er altfor tidlig å ta ut et stafettlag til OL, fastslår landslagstrener Kristiansen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.