RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vet om toppidrettsutøvere som ikke tør stå frem

Foto: Thomassen, Christian (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Nå skal Norges Fotballforbund finne ut hvordan homofile spillere kan få en enklere fotballhverdag.

Fredag informerte Norges Fotballforbund (NFF) om at de skal gjennomføre en undersøkelse om hvordan homofile og lesbiske spillere opplever fotballaktiviteter i regi av NFF.

Fotballforbundet ønsker å snakke med spillere, enten de er åpne om legningen eller ikke, og med både nåværende og tidligere spillere på alle nivåer.

- De vet best hvor skoen trykker, de som har den på. Vi skal finne ut hva vi kunne ha gjort, og hva vi burde ha gjort for å gjøre det lettere å være homofil i et fotballmiljø, sier Henrik Lunde i Norges Fotballforbund til Nettavisen.

Skal lete bredt
Han er prosjektleder, og er spent på om de får deltakere til undersøkelsen.

- Det blir spennende å se om folk melder seg, og det skal vi jobbe med de neste ukene. Vi kommer ikke bare til å søke i kretser og klubber, men også oppsøke homofile miljøer og nettsteder for å forhåpentligvis finne personer som har lyst til å bidra i undersøkelsen, sier Lunde til Nettavisen.

Angret
Are Grongstad (22) sto fram som homofil topphåndballspiller for to år siden. I et intervju med NRK Hedmark og Oppland sa han at han angret på at han sto frem som homofil på den måten han gjorde.

- Hvis jeg hadde visst det jeg vet i dag, hadde jeg ikke gjort det på den måten. Hvis man driver med toppidrett og er ung, så vil jeg absolutt ikke anbefale noen å stå fram slik jeg gjorde, sier Grongstad til nettstedet.

Den tidligere U19-landslagsspilleren Thomas Berling ga seg som fotballspiller på grunn av homohets og homofobi. I dag er det ingen aktive tippeligaspillere som har stått frem som homofile. Nå håper NFF å blant annet avdekke hvorfor det er tilfelle.

- Det er helt bombesikkert mange homofile spillere i Norge. Vi håper at prosjektet skal gjøre det lettere å stå frem, og det skal være greit å spille fotball og være homofil, forteller Lunde.

- «Homo» brukt som skjellsord
- Hvorfor tror du at det er vanskelig å stå frem?

- Homohets er generelt mye brukt blant tenåringsgutter, og «homo» er ett av de mest brukte skjellsordene. Det er en av grunnene til at vi gjennomfører undersøkelsen, sier Lunde.

Han mener norsk fotball må jobbe sammen for å skape en bevissthet om homofobi i fotballen.

- Vi må få det inn i hverdagen til klubbene, at den type språkbruk ikke har noe i fotballen å gjøre. Det holder ikke å henge opp noen plakater, vi må skape en bevissthet om homofobi, avslutter han.

Skryter av prosjektet
Bård Nylund er leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Han reagerer slik når Nettavisen forteller om NFFs prosjekt.

- Det er på tide!

Han skryter samtidig av initiativet, og tror det er et nødvendig grep for å få en oversikt over problemer homofile idrettsutøvere opplever i Norge.

- Vi vet om toppidrettsutøvere som ikke tør å stå frem, for de frykter at det enorme mediekjøret kommer til å overskygge prestasjoner. I tillegg er man redd for at det kan ødelegge muligheten for å være en del av garderobekulturen, der det finnes et eget språk som dessverre har homofobiske tendenser, sier Nylund.

Han håper prosjektet kommer til å føre til en bedring for homofile i norske fotballklubber.

- Jeg tror de kommer til å avdekke hvor mange homofile som faktisk finnes i fotballen, og det er bra at dette arbeidet blir gjort. Jeg håper de kommer til å finne ut hvordan det kan bli lettere for homofile å stå frem, sier han.

Ønsker du å være med på NFFs undersøkelse? Her kan du lese mer om hvordan du kan bli med (ekstern side).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere