RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

- Vi ble sveket av Finland

Sist oppdatert:
To norske presidenter med knallhardt oppgjør etter at Holmenkollen mistet VM.

Norge og Holmenkollen var storfavoritter til å bli tildelt VM i skiskyting i 2015. Søndagens avstemning i russiske St. Petersburg skulle bare være en formalitet.

Men mot alle odds gikk Kontiolahti seirende ut av duellen. Finnene fikk 23 mot Holmenkollens 20 stemmer.

- Jeg ble litt overrasket, innrømmer Norges nygjenvalgte president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, til Nettavisen.

Norges skiskytterpresident Tore Bøygård er langt klarere i sin tale.

- Jeg er både skuffet og veldig overrasket, sier han til Nettavisen.

Skiftet side over natten
Den norske delegasjonen med Bøygård i spissen hadde blitt garantert nok stemmer på forhånd, men da avgjørelsen skulle skje byttet noen av landene side.

- Det var et stemningsskifte den siste natten i St. Petersburg. Det var noe som skjedde der. Vi tapte ikke fordi vi hadde en dårlig søknad eller en dårlig jobb, men hva det var som skjedde tør jeg ikke ha noen helt konkret mening om, sier Bøygård.

Ifølge Bøygård var det smålandene på Balkan som det siste døgnet endret stemmegivning.

Spekulasjonene har dermed skutt fart om hvorfor disse endret standpunkt like før avgjørelsen skulle tas.

Ved tildeling av tidligere fotball-VM og OL har det vært hevdet med stor tyngde at bestikkelser har vært årsaken til at enkelte land har fått mesterskapene.

- Jeg kan ikke si at det har skjedd her. Jeg har ikke sett det selv, så det blir bare spekulasjoner, sier Bøygård.

Russerne stoppet Norges valgbod
For å toppe konspirasjonene enda mer ble Norges valgstand stående i tollen i St. Petersburg, og man måtte dermed i hui og hast lage en provisorisk stand under kongressen.

- Det var to forskjellige nummer på et kolli som ikke stemte helt overens. Russerne er ikke veldig fleksible i sånne saker, konstaterer Bøygård.

Forholdet mellom skiskytternasjonene Norge og Russland har tidligere vært iskaldt, men Bøygård mener at den tiden er over.

- At vi ikke hadde standen ble ikke utslagsgivende. Vi fikk presentert det vi hadde behov for å presentere. Og denne gangen har russerne virkelig jobbet for oss. Det er et helt nytt regime i det russiske skiskytterforbundet nå. Alle er skiftet ut. Vi vet med svært stor sannsynlighet at både Russland og de andre store nasjonene stemte på Norge, sier Bøygård.

Anders Besseberg mener det alltid vil være spekulasjoner rundt valg av mesterskapssted når favoritten ikke blir valgt.
Anders Besseberg mener det alltid vil være spekulasjoner rundt valg av mesterskapssted når favoritten ikke blir valgt.

Finland brøt avtale
Men om Bøygård verken vil spekulere videre på hvorfor Balkan-landene endret standpunkt eller standen ble stående i tollen, så er han krystallklar på én ting.

- Vi ble sveket av Finland, konstaterer han.

De nordiske landene har hatt et samarbeid i flere år der man skal støtte hverandre hele veien ved tildeling av mesterskap. Men plutselig gikk Finland og Kontiolahti fra å være støttespiller til å bli motstander.

- Vi inngikk en avtale for et år siden om at de nordiske landene skulle gå for Holmenkollen i 2015, sier Bøygård.

Besseberg bekrefter
IBU-president Anders Besseberg bekrefter hendelsen.

- Jeg var selv på møtet for rundt et år siden der denne gentlemans agreement’en ble inngått. Den ble brutt i det øyeblikket Finland bestemte seg for å stille med sin egen kandidat. Jeg synes det er trist når sånne avtaler ikke kan holdes innenfor Norden en gang, mener Besseberg.

For på det siste IBU-møtet før søknadsfristen for VM 2015 gikk ut, kom Finland med sin egen søknad.

- Det irriterer meg veldig og var en dårlig håndtering av Finland. De holdt ikke ord, sier en frustrert Tore Bøygård.

Kan få hard konkurranse om VM 2016
Trass i all frustrasjonen ønsker Bøygård nå å jobbe videre for at Holmenkollen skal får skiskytter-VM i 2016 istedenfor.

- Jeg tror vi kommer til å søke om VM i 2016. Vi har ikke tatt en helt konkret beslutning, men den er ikke så veldig langt unna, sier Bøygård.

Om Norge velger å søke på nytt kan det fort skje at favorittstempelet for tildeling vil tilfalle et helt annet land.

- Vi vet at det i hvert fall ligger tre sterke søkere i løypa til fremtidige VM, sier Anders Besseberg og ramser opp italienske Anterselva, slovenske Pokljuka og østerrikske Hochfilzen.

- Foreløpig har ingen lagt inn søknad for VM i 2016, og om de tre velger å søke da vet jeg ikke. Men om det kommer mange sterke kandidater kan det uansett bli vanskelig for Holmenkollen, mener Besseberg.

Derfor får Norge trøste seg med sin egen bitre erfaring fra i år. Det er ikke alltid at favoritten trekker det lengste strået ved tildeling av mesterskap.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere