RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi er ikke roboter

KUN TIL BRUK PÅ PROCYCLING.NO
KUN TIL BRUK PÅ PROCYCLING.NO Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Thor Hushovd og Lars Petter Nordhaug vil begge ha radiokommunikasjon i sykkelfeltet, men UCI står på sitt.

UCIs beslutning om å forby radiokommunikasjon i alle ritt bortsett fra de på WorldTour-kalenderen, har vært en gjenganger på procycling.no og alle andre sykkelmedier gjennom sesongstarten.

Store sykkelpersonligheter som Jonathan Vaughters, Thor Hushovds sjef i Garmin-Cervélo, og Fabian Cancellara har vært klar i sin tale for å få toveis radiokommunikasjon tilbake i sykkelfeltet.

Verdensmester Hushovd og Skys Lars Petter Nordhaug mener UCIs avgjørelse er av den kritikkverdige sorten, og vil ha radiokommunikasjonen tilbake.

- Jeg synes vi skal få lov til å bruke radiokommunikasjon av sikkerhetsmessige hensyn, sier Thor Hushovd til procycling.no.

- Hvordan tror du UCI har klart å komme fram til et slikt forslag?

- Det er noen gamle menn som sitter og diskuterer seg fram til ting. Jeg vet ikke hvorfor, men det er sikkert på grunn av alderen, fnyser han.

Kunne det reddet Plazas ben?
Etter at Rubén Plaza brakk benet og Mikel Landa kragebenet på den andre etappen av Murcia Rundt uttalte arrangøren av rittet at ulykken kunne vært ungått med radiokommunikasjon .

- Jeg er sikker på at hvis Rubén Plaza, Mauricio Soler og Mikel Landa hadde visst hvordan de lå an så ville de tatt mindre risiko og holdt seg på beina, sa Paco Guzmán ifølge velonation.

Thor Hushovd har flere eksempler på ting som kan gå galt uten denne viktige kommunikasjonen mellom ryttere og sportsdirektør.

- Det var for eksempel en ambulanse som kom i motsatt kjøreretning under Erioca forrige helg. Slike ting er det greit å bli opplyst om. Det kan også være greit å få informasjon om veiarbeid og mørke tuneller. Det er slike ting som kan være litt skummelt der og da, selv om det også kan gå bra, forteller mannen fra Grimstad.

- Radioen har veldig mye å si i forhold til sikkerheten og organiseringen under langing og ved punkteringer. Det blir mye mer kontroll. Jeg vil si at det skaper mer trøbbel enn det gagner den spektakulære syklingen de vil skape uten radio, sier Lars Petter Nordhaug til procycling.no.

Sky-rytteren kjørte Murcia Rundt, hvor Plaza og Landa ble skadet.

DISKUTER:Radio eller ikke radio?

- Om fem-ti år så vet vi vel ikke hvor langt det er til mål. Nå tar de bort radioen, også tar de vel bort all annen informasjon etterhvert, fleiper Lars Petter Nordhaug.

- Det blir for dumt
En løsning hvor informasjon går gjennom en offentlig enveis kommunikasjonskanal har vært diskutert som et kompromis. Thor Hushovd vil ikke være fornøyd med en slik løsning.

- Det blir bare for dumt. Skal man si til Formel 1-førere at de skal slutte med radiokommunikasjon også? Dette er 2011. Hvis man ville kjøre sykkel som på 70-tallet, måtte man ha funnet ut av dette lenge før, mener Hushovd.

LES OGSÅ:Sikkerhet er høyeste prioritet

Lars Petter Nordhaug tror ikke UCI har tilstrekkelig forståelse av situasjonen.

- Jeg tror de legger litt for mye vekt på hvor mye radioen blir brukt i forhold til kontrollen av rittet. Det er ikke sånn at vi kjører som roboter og gjør nøyaktig det sportsdirektøren sier, uttaler Nordhaug til procycling.no.

Blir de enige?
Til nå har begge parter stått på sitt i denne saken. UCI nekter å gå tilbake på sin avgjørelse, mens lagene truer med protester om de ikke får ta i bruk radiokommunikasjonen igjen.

- Alle lag har i hvert fall blitt enige om å gå imot UCI i denne saken. Vi er nødt til å ta det derfra. I fremtiden må vi organisere oss bedre og danne en sterkere front mot de vedtakene vi er uenige i, sier Hushovd.

Den doble verdensmesteren (1991 og 1992) Gianni Bugno er nå sjef for den internasjonale rytterorganisasjone. Han sier til cyclingnews at det kan bli protester i Criterium International i slutten av mars, Lars Petter Nordhaug skal kjøre rittet.

Rytterne protestere under Challenge Mallorca tidligere i år. Tyler Farrar (Garmin-Cervélo) vant til ingen nytte .

Om UCI og rytterne klarer å bli enig finner du ut ved å følge med på procycling.no !

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere