- Vi er ikke sofagriser, Vibeke!

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Dyre billetter er grunnen til tomme EM-tribuner, mener Lillehammer-folk. Nå tar håndballforbundet til fornuft og senker prisene.

09.12.10 22:20

LILLEHAMMER (Nettavisen): Torsdag morgen gikk langrennsløper Vibeke Skofterud ut på sin blogg og kritiserte Opplandsfolk for dårlig oppmøte under håndballjentenes EM-kamper på Lillehammer.

Skofterud mente at folk fra fylket måtte være noen late sofagriser, og at det var skammelig at ikke flere tok turen for og heiet fram landslaget når mesterskapet tross alt gikk på hjemmebane.

Utspillet fikk fort oppmerksomhet i media, og skiesset har senere gått ut og beklaget det hele, og sagt at det ikke var meningen og verken fornærme noen, eller tråkke dem på tærne med kritikken.

Skofterud: - Sorry

- Vil veldig gjerne dra
Folk i Lillehammer føler seg heller ikke spesielt fornærmet over Skofteruds harde ord. De Nettavisen har snakket med er imidlertid klare på at de ikke er noen sofagriser, men legger også til at det uansett ikke det som grunnen til de tomme tribunene under EM. Billettene er rett og slett for dyre.

- Billettene er for dyre. Interessen er absolutt der, og jeg skulle veldig gjerne dratt, men med to barn blir det rett og slett en alt for stiv pris. Det blir fort noen tusenlapper, sier Bente (45) til Nettavisen.

- Jeg er håndballmamma, og ungene mine spiller selv. De har hatt et ønske om å dra, men selv de billigste billettene er for dyre. De burde hatt en ordning der i hvert fall barn og håndballklubber fikk rabatt. Det er tross alt rett før jul, og selv 350 kroner er dyrt. Billettene burde koste 160 kroner.

Og Bente er langt fra den eneste vi fant på gata som mente at billettprisen er hovedgrunnen til de sviktende publikumstallene. Dette er faktisk det folk flest på Lillehammer snakker om for tiden.

- Hele familien kunne jo dratt til Syden for det vi må ut med for EM-billetter. Det er synd med halvfull hall, selvfølgelig, men forbundet har seg selv å takke når de priser ut vanlig folk, forteller Bente.

- Selv når salen har vært nesten tom, har folk blitt avvist i døren på grunn av at de billigste billettene har blitt solgt, mens det bare er dyre igjen. Her må det være mulig å vise litt fleksibilitet, sier hun.

- Er ikke sofagris
Også ungdommen i byen har fått med seg at det er dyrt med håndball i år.

- Jeg jobber og har ikke tid til å dra. Interessen er vel ikke den helt store hos meg heller, men noen sofagris er jeg ikke. Jeg jobber hardt hver eneste dag, forteller Kim Alexander (20) til Nettavisen.

- Det er jo snart jul også. Vanlig folk har ikke råd til slik på denne tiden av året, tilføyer Sarah (21).

Eva på 77 år mener det er altfor mye som skjer på Lillehammer for tiden, og at folk derfor prioriterer andre ting. Hun mener selv hun er for gammel til å dra, og at det i hennes alder blir for tungvint.

- Men jeg følger med på TV, sier hun til Nettavisen.

Inger Liv (57) og Ivar (74) kunne også veldig gjerne tenke seg å dra opp i Håkons Hall å se håndball. Men de som alle andre i byen, er enig i at billettprisene er det som står i veien for en tur til hallen.

- Vi er begge kjempeinteressert i både håndball og idrett generelt. Det har ingenting med at vi er sofagriser å gjøre. Billettene er for dyre. Det er den enkle årsaken, forteller Inger Liv til Nettavisen.

- Tenk deg en familie på fire, da. Om de skulle reise opp for å se en kamp så vil det koste dem flere tusenlapper. Også vil vel de fleste kanskje også ha noe å bite i underveis, Da blir det fort dyrt. Det er synd at det skal være slik, men oppfatningen blant folk flest er at prisen ødelegger, sier Ivar.

Senker billettprisene
Og det er tydelig at folks frustrasjon over prisene også har kommet håndballforbundet for øret. Nettavisen har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med markedssjef Gunnar Nybø, og rundt klokken 15.52 fredag fikk vi endelig svar, og en gladmelding til alle håndballinteresserte i Norge.

Nybø kunne fortelle at det nå er lagt ut restplassbilletter til 175 kroner stykket. 500 er tilgjengelig til kampen mot Ungarn, mens 2000 er tilgjengelig for mellomrunden søndag, tirsdag og onsdag.

- Dersom folk ser det slik at det har vært for dyrt, så ønsker vi å bidra med det vi kan og senke prisen. Vi har ikke fått så mange direkte klager på prisen, men etter at Kjersti Grini gikk ut på direkten i går og sa at billettene var for dyre, ble det enormt medietrykk rundt dette her, sier Nybø til Nettavisen.

- Tar dere kritikk på at billettene var for dyre?

- Vi har gått ut ifra prisene fra 1999 da den billigste billetten kostet 150 kroner og den dyreste 500 kroner. Finalen det året lå på fra 200 til 700. Vi har også senket prisene fra det nivået som var i 2008, og hadde ikke trodd at prisen skulle bli et problem. Men vi ser jo nå at mange ulike faktorer har spilt inn, og at folk har vært misfornøyde, og da setter vi da altså inn dette tiltaket, sier markedssjefen.

Fullt hus mot Ungarn
Nettavisen snakket tidligere torsdag med pressesjef i håndballforbundet, Kirsten Birkeland, og hun kunne fortelle at det så langt var solgt rundt 8000 billetter til fredagens kamp mot Ungarn.

Håkons Hall har en kapasitet på rundt 10.000 tilskuere og forbundet tror det vil bli utsolgt til kampen. Birkeland oppfordrer derfor folk til å skaffe seg billetter nå, om de ønsker å se Ungarn-oppgjøret.

Birkeland kunne også fortelle at det så langt var solgt rundt 4000 billetter til søndagens mellomrundekamp. Det er fortsatt ikke avgjort hvem Norge møter i den kampen.

Håndballjentene selv har vært forsiktige med å uttale seg i denne saken så langt, og selv om noen har innrømmet at de er skuffet, ønsker de ikke å gå ut å kritisere arrangøren på grunn av billettprisene.

- Det er gøy med støy, og vi håper at så mange som mulig kommer og ser på oss. Nå var det brukbart mot Frankrike, men litt tynt mot Slovenia. Jeg er likevel storfornøyd med å spille her foran de som kommer. Det er ikke hverdagskost for meg med mye folk, sier Karoline Dyhre Breivang til Nettavisen.

- Hva synes du om utspillet til Skofterud?

- Det får hun stå for, sier den norske krigeren.

Sjekk siste sportsnytt her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.