- Vi er sårbare mot sabotasje

Foto: Christophe Ena (scanpix)

Tour de France-lederen skremt etter at noen la ut tegnestifter mot hovedfeltet.

15.07.12 20:31

FOIX (procycling.no): Opp mot 30 ryttere punkterte nær toppen av den siste stigningen under søndagens Tour de France-etappe.

Det store antallet var naturstridig, og ikke lenge etterpå plukket både ryttere og mekanikere tegnestifter ut av dekkene.

Hendelsen førte blant annet til at tittelforsvarer Cadel Evans måtte skifte dekk tre ganger. Det gjorde også at Robert Kiserlovski ble fraktet til det lokale sykehuset med brukket kragebein.

Politiet har åpnet etterforskning av handlingene.

- Bevisst sabotasje
Sabotasjeaksjonen var naturlig nok det store samtaleemnet i målbyen like etter etappens slutt. BMC-manager Jim Ochowicz var krystallklar i sin tale om at noen hadde gjort dette med overlegg.

Ettersom det hele endte med at BMC-laget var nødt til å svi av ekstra krefter for å gjenopprette kapteinens kontakt med hovedfeltet, ga avslutningen en solid bismak for det amerikanske laget.

Markus Burghardt stanset opp på toppen av Mur de Péguère for å tilby et nytt hjul til kapteinen. Det skjedde kun for å konstatere at også tyskerens dekk var flatt.

- Det må ha vært 30 ryttere med flate dekk på grunn av tegnestifter. Cadel punkterte tre ganger, sier Ochowicz som selv ramlet i grøfta da han ilte til for å hjelpe 35-åringen.

- Jeg var for engasjert, humret BMC-sjefen, før han igjen ble alvorlig:

- Rittet startet opp igjen uten oss. Derfor måtte vi jage.

- Det er utenfor vår kontroll
Til slutt tok Evans & Co. igjen gruppen med de andre sammenlagtfavorittene. På den måten gjorde ikke tegnestiftene utslag på resultatlistene.

Med to tøffe fjelletapper i Pyreneene onsdag og torsdag, var redningsaksjonen langt ifra ideell.

Sky-laget unnslapp hendelsen uten punkteringer. Bradley Wiggins byttet på et punkt sykkel, men det hadde ingenting med skarpe gjenstander på veidekket å gjøre.

På pressekonferansen ved inngangsporten til den mektige fjellkjeden på grensen mellom Frankrike og Spania, talte Sky-kapteinen et tydelig språk til de som sto bak aksjonen.

procycling.no spurte 32-åringen om hva slags følelser han får mot personer som bevisst saboterer et sykkelritt, og da spesielt foran en utfordrende utforkjøring:

- Ja (det er farlig), men hva kan man gjøre? Jeg snakket med Jean-François Pescheux (ASOs tekniske direktør) der ute og han viste meg (stiftene), men hva kan vi gjøre? Det er utenfor vår kontroll. Jeg håper ikke det blir flere slike tilfeller i framtiden. Jeg vet ikke hvem det var rettet mot, men det er trist, innledet Wiggins.

Utnytter åpenheten
Det finnes knapt idretter der idrettsutøverne er mer åpne og mer eksponert for fare, enn i sykkelsporten.

Dels har det med at start- og målområdet er lagt inn i sentrumskjernene. I tillegg er det en nær sagt umulig oppgave å sette opp barrikader rundt store deler av Frankrike hver eneste sommer.

I etterkant av etappene er det også tradisjon for å slippe tilskuerne helt inn til bussene. Her er det gode muligheter for å snakke med rytterne, ta bilder og få autografer til de minste.

Men sykkelsportens åpenhet kan også utnyttes:

- Det er slike ting vi er nødt til å forholde oss til som syklister. Jeg tror folk tar det for gitt hvor nært innpå syklistene de kommer. På en fotballkamp hadde man blitt arrestert. Der bruker man overvåkningskameraer og lignende. Vi er der ute, og er ganske sårbare. Vi er nær tilskuerne på fjelltopper blant annet. Vi er bare ryttere når alt kommer til alt. Vi er der for å bli skutt på, bokstavelig talt, og det er ganske trist. Jeg håper det ikke fortsetter på denne måten, svarer Wiggins til procycling.no.

Brailsford: - Det har gått for langt
Tegnestifter har også blitt benyttet mot rytterne ved tidligere anledninger. Under amatørrittet foran Amstel Gold Race for to år siden, ble unormalt mange rytterne rammet av punkteringer.

Da rykket en politibil ut i løypa og advarte nasjonalhelten Robert Gesink, da han var ute og trente i løypa.

Sky-sjefen Dave Brailsford har opplevd det samme, men kun under et amatørritt i Skottland.

- Dersom noen har bestemt seg for å gjøre det, er det enkelt å utføre, påpeker Brailsford.

- Blir du forbannet, det er jo en farlig manøver for rytterne før en utforkjøring?

- Det er en ting om noen gjør det som del av en praktisk spøk, protest eller noe slik. Kiserlovski så ut som han hadde brukket noe, og dersom det er tilfellet har det gått for langt. Da er det en politisak. Hvis det er gjort med overlegg, så blir jeg forbannet.

- Om noen vil protestere mot noe. Det er en fri verden, du kan si din mening og gjøre hva du vil. Men det er ikke i orden å sette menneskeliv i fare, sier han til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pool

Ulik praksis i sykkelsporten
Fra BMC-leiren fikk Sky-laget ros for at de roet ned hovedfeltet i de hektiske minuttene rett etterpå. Sykkelsporten har en rekke uskrevne regler, og en av dem går ut på at man stanser opp når en av de store sammenlagtfavorittene har mekaniske eller fysiske problemer (som for eksempel etter et velt).

I nyere tid har disse reglene blitt håndtert på ulikt vis.

Fabian Cancellara ble for eksempel enig med den tekniske direktøren om å nøytralisere etappen da en rekke av sammenlagtfavorittene (Fränk og Andy Schelck, samt Alberto Contador) gikk i bakken under etappen mellom Brussel og Spa for to år siden.

På den 15. etappen avgjorde Contador like fullt rittet da han støtet mens Andy Schleck hadde problemer med kjedet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christophe Ena

Gir ros til Team Sky
Ochowicz i BMC mener det var helt riktig å roe det helt ned da så mange som 30 ryttere punkterte søndag ettermiddag.

- Man er nødt til å roe det hele ned. Det var til og med folk som veltet.

- Så du er fornøyd med opptredenen til Wiggins og Sky-laget i den situasjonen?

- Sky gjorde en god jobb. De forsøkte å kontrollere det.

- Føler du sinne mot de som sto bak dette?

- Uansett hvem som gjorde det, mener jeg det er en kriminell handling. Man tar andre menneskers liv i sine egne hender, og skaper en veldig farlig situasjon. Men jeg vet ikke hvem det var, så jeg har egentlig ingen å rette sinnet mitt mot, avslutter BMC-sjefen.

PS! Også under Den Store Styrkeprøven ble det oppdaget tegnestifter ved Berkåk og Skreia. Det gikk blant annet hardt utover Sportsklubben Rye som pådro seg opp 10 punkteringer og flere skadde ryttere som en konsekvens av påfunnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.