- Vi gikk for broren til Astrid

Foto: Heiko Junge ( NTB scanpix

Marit Bjørgen oppløst i tårer etter gulløpet.

12.02.14 12:55

Fredag kveld kom den tragiske beskjeden om at den norske langrennsutøveren Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde mistet broren.

Nyheten ble tatt imot med stor sorg av både 27-åringen og flere av de andre i den norske langrennstroppen, som også kjente broren.

Ifølge folk som er til stede i Sotsji skal utøverne være sterkt preget av hendelsen og flere har fått profesjonell hjelp for å takle omstendighetene.

Uhrenholdt Jacobsen ga imidlertid tidlig beskjed om at hun ønsket at lagvenninnene skulle ha fult fokus på konkurransen lørdag. Selv var hun ikke tatt ut til øvelsen.

Astrid tvitret
De norske jentene som var i aksjon, Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng og Kristin Størmer Steira, gikk med sørgebånd for å hedre sin lagvenninne.

Vi fulgte rennet LIVE

Dette takket Jacobsen for via sosiale medier underveis i lørdagens 15 kilometer med skibytte i Sotsji. Hun skrev følgende på Twitter etter rennstart:

«Mine fantastiske jenter. Dere er min styrke i tynt og tykt. Takk for sørgebånd. Evig takknemlig, om det blir medaljer eller ei», skrev oslojenta.

Og medaljer skulle det bli.

- Helt rått
Marit Bjørgen viste igjen at hun er verdens beste skiløper og gikk inn til et suverent gull. Charlotte Kalla fra Sverige ble nummer to, mens Heidi Weng tok bronsen.

- Det var en utrolig tung dag i går. Men Astrid ville at vi skulle gå for gull i dag. Vi sto sammen som et lag, sier en tårevåt Mari Bjørgen etter løpet til TV 2.

- Tankene går til Astrid og hennes familie. Hun står oss veldig nært og dette gjorde utrolig vondt. men vi klarte å mobilisere og gå for broren til Astrid, sier Bjørgen.

Landslagstrener Egil Kristiansen var også imponert over sine jenter.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

- Dette var helt rått. Marit hadde full kontroll. Det var nesten så hun gikk over Kalla på slutten der, sier landslagstrener Egil Kristiansen til TV 2.

- Dette er en stor dag og jeg er godt fornøyd. De hadde bestemt seg for å virkelig trykke til i dag. Etter det som skjedde fredag har de nullstilt seg og presterer bra i dag, sier han.

Bronse til Weng
Både Bjørgen, Johaug og Weng hang alle lenge med i medaljekampen, men da svenske Charlotte Kalla klinket til måtte de to sistnevnte slippe taket.

Kun Bjørgen og kjempekreftene hennes klarte å følge den svenske jenta på oppløpet og der parkerte hun konkurrenten. Weng sikret bronsen foran Johaug.

- Dette var veldig gøy. Jeg hadde fryktelig lyst til å gå fortere på klassisk, men valgte å ikke stresse. Den siste bakken var jeg så stiv, men det var bare å bite tennene sammen, sier hun til TV 2.

Dermed fortsetter den norske dominansen i denne øvelsen. Under skiatlon i VM i Val di Fiemme i fjor ble det trippel norsk. Under OL i 2010 var det også Bjørgen som vant.

Resultater 15 km skialton, kvinner:
1. Marit Bjørgen (NOR), 38.33,6
2. Charlotte Kalla (SWE), +1,8
3. Heidi Weng (NOR), +13,2
4. Therese Johaug (NOR), +14,6
5. Anna-Kaisa Saarinen (FIN), +15,3
6. Justyna Kowalczyk (POL), +56,1
7. Kerttu Niskanen (FIN), +1.01,7
8. Jessica Diggins (USA), +1,31,9
9. Emma Wiken (SWE), +1.33,6
10. Masako Ishida (JAP), +1,34,7
---------
23. Kristin Størmer-Steira (NOR), +2.01,9

Se hele resultatlisten her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.