RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi gjør mentale grep nå

Foto: Lise Åserud (Scanpix)
Kombinertlandslaget knytter til seg eksperthjelp etter varierende sesongåpning.

«Jeg prøvde for mye og stolte ikke nok på at det jeg gjør på trening holder i konkurranse».

Du har sikkert hørt en eller flere hoppere eller kombinertutøvere si noe lignende etter et mislykket hopp.

For menigmann kan det høres ut som et enkelt problem å rette opp, sannheten er en annen.

- Må lære teknikker
Mens hopplandslaget knyttet til seg idrettspedagog Frank Abrahamsen fra Olympiatoppen før årets sesong, ønsker nå kombinertlandslaget å gjøre noe tilsvarende.

- Det holder ikke å si til utøverne at det bare er å gjøre det samme i konkurranse som på trening, selv om det for så vidt er riktig. Man må lære seg teknikker for at sannsynligheten for at man klarer dette øker, sier sportssjef i kombinert Kjetil Strandbråten til Nettavisen.

Det er lett å få høye skuldre og føle presset i en konkurranse, og det er små marginer som skiller et vellykket hopp fra et mindre godt. For kombinertlandslaget har det vært litt for mange hopp i den siste kategorien i sesongstarten.

- Vi kommer til å gjøre grep overfor noen av utøverne på det mentale. Akkurat nå er vi i dialog med Olympiatoppen for å knytte til oss ressurspersoner, sier Strandbråten.

Landslaget skal beskrive utfordringene de står overfor, og deretter vil Olympiatoppen finne den personen de mener er best skikket til å løse problemene.

Moan får hjelp
Allerede bruker noen av landslagsutøverne mental hjelp. Mikko Kokslien har et samarbeid med en lokal person på Lillehammer, mens Magnus Moan bruker gamletreneren Frode Moen som mental sparringspartner.

- Frode er nettopp ferdig med en doktorgrad i coaching og psykologi, i tillegg har jeg god støtte i Kjetil Strandbråten som forstår hoppsporten veldig godt. Dermed er jeg godt forspent med hjelp, sier Magnus Moan til Nettavisen.

Mens farten i sporet har vært av god, gammel Moan-klasse, har ikke hoppingen sittet helt i sesongåpningen.

- Det er litt tilfeldig at jeg ikke treffer i bakken. Jeg har ikke fått til mange nok gode hopp på trening ennå. Tunnelsynet og råskapen som jeg har når jeg er i god form er ikke helt der ennå, men jeg begynner å få det mer og mer. Det er veldig godt å se at jeg klarer å heve meg i hopp etter hopp på Lillehammer med startnummer på brystet, sier Moan.

Han endte helgen med å gå seg opp fra en 38. til en 9. plass i den gamle OL-byen.

Moan har stor tro på at utviklingen skal fortsette, og at han vil kjempe om medalje i denne sesongens OL-by, Vancouver.

- Jeg har klokkertro på at dette skal bli bra. Jeg må bare ha litt mer tid på meg, så kommer godhoppene, sier han optimistisk.

- For varierende
Petter Tande er den eneste av de norske kombinertløperne som har prestert på topp så langt i sesongen, med en andreplass fra lørdagens renn på Lillehammer som den beste plasseringen.

- Jeg synes to av årets fire renn har vært veldig bra. Både det første rennet i Kuusamo og på Lillehammer gjorde vi bra lagprestasjoner. Men totalt sett har det vært litt for varierende i forhold til hva vi har kunnet håpe på, mener Kjetil Strandbråten.

Likevel stresser han ikke.

- Jeg føler meg veldig trygg på at vi skal heve oss i bakken og gjøre det enda bedre i tiden fremover, sier Strandbråten.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere