RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bjørn Sigurdsøn (Scanpix)

- Vi har nådd et metningspunkt

Sist oppdatert:
Syv utenlandske keepere stod mellom stengene i serieåpningen i eliteserien. Det er opp mot metningspunktet, mener tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt.

Basso i Viking, Arason i Vålerenga, Müller i Lillestrøm, Andersen i Tromsø, Gustafsson i HamKam, Al-Habsi i Lyn og Brown i Aalesund har alle to ting til felles.

De er utlendinger, og vokter buret i norsk eliteserie.

Tidligere landslagskeeper og Tottenham-proff Erik Thorstvedt liker det ikke. Han mener klubbene i eliteserien burde prioritere å dyrke frem norske keepertalenter fremfor å hente inn sisteskanser fra utlandet.

- Jeg føler at når halvparten av keepere i landets øverste divisjon er utlendinger, har vi kommet frem til et metningspunkt, sier Thorstvedt til TV 2 Nettavisen.

Han utdyper:

- På generell basis kan jeg ikke si annet enn at å hente inn utenlandske keepere hindrer en del unge norske keepertalenter som er på vei fremover spilletid.

Må slippe til talentene
Thorstvedt mener klubbene i eliteserien bør ta sjansen med å slippe til yngre, norske keepertalenter i eliteserien.

- Det er jo opp til hver enkelt trener å avgjøre hvem som skal spille. Men jeg mener at de oftere må ta større sjanser på keeperplassen. Se på Liverpool, for eksempel. De stiller jo med en 20-åring mellom stengene, og Real Madrid vant i sin tid Champions League med en 18 år gammel keeper, konstaterer den tidligere keeperlegenden.

For Thorsvedt betegner snakket om at en keepers beste alder er først når han nærmer seg 30 år, som regelrett «pisspreik».

- Det finnes ikke noen ideell alder for en keeper. Er du god, kan du være i verdensklasse enten du er 22 eller 39, slår mannen med 97 kamper mellom stengene for Norge fast.

Bekymret for Larsen
Thorstvedt, som nå er programleder for TV Norges Royal League-satsing, benytter samtidig anledningen til å komme med et spark til FK Haugesund – som tviholder på Norges U21-landslagskeeper Jan Kjell Larsen.

- Det er en skandale at vår U21-landslagskeeper spiller seriefotball i 2. divisjon. Jan Kjell Larsen må komme seg til eliteserien fortest mulig. Du blir ikke akkurat bedre av å spille på landets tredje øverste nivå. Skal du bli best, må du spille med de beste, sier programlederen.

- Men at FKH ønsker å beholde ham for å rykke opp, og i hvert fall ønsker en bra sum for å slippe ham, er imidlertid naturlig, påpeker han.

Roser Brann
I Brann satser trener Mons Ivar Mjelde på to unge keepere i 21 år gamle Johan Thorbjørnsen og 23 år gamle Håkon Opdal. Slike ting faller godt i smak hos Thorstvedt.

- Veldig tøft og spennende valg av Brann. Men det krever mye av keeperne. De blir kastet til ulvene hver kamp. I Bergen må det å være keeper for Brann være byens vanskeligste jobb, sier Thorstvedt.

Og fortsetter:

- Førstevalget Opdal har allerede fått mye pepper i pressen. Da blir det viktig å ha troen på seg selv, og greier å spille ut disse negative tingene, lyder eks-keeperkjempens råd til den urutinerte Brann-keeperen.

Thorstvedt synes nivået på keeperene i eliteserien er høyt – men klarer likevel å komme frem til eliteseriens beste keeper.

Espen Johnsen best
Han heter Espen Johnsen, og spiller i Rosenborg.

- De tre beste er Espen Johnsen, Arni Gautur Arason og Al-Habsi i Lyn. Må jeg plukke ut den beste av dem, blir det nok Johnsen for øyeblikket. Men dette kan fort endre seg – først må keeperene stå i mål en ny sesong, så får vi se hvor stabile de er, sier Erik Thorstvedt.

- Fra keepersnakk til medaljesnakk; Hvem vinner serien og hvem tar medalje?

- Jeg må nok si meg enig med de lagene de fleste i fotballfolkene i Norge har tippet. Rosenborg, Brann, og Vålerenga. Men samtidig har jeg et inderlig håp og tro på at Viking kan ta medalje denne sesongen, svarer han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere