- Vi kunne ha vunnet ligaen

Foto: Joe Giddens / Pa Photos

På 80-tallet var Swansea et av engelsk fotballs mest bemerkelsesverdige lag.

15.08.11 14:06

Julaften 1982. Regjerende mester Aston Villa ligger helt nede på 17.-plass i den engelske toppdivisjonen. Liverpool er nummer tolv. Manchester United befinner seg på andreplass.

På førsteplass? Swansea City.

Startet med Toshack
- Vi hadde en fantastisk sesong og jeg husker at vi slo mange av topplagene hjemme. Vi slo Liverpool, som var europeisk mester, vi slo Aston Villa, som var ligamester, vi slo Ipswich, som var UEFA-cupmester, Tottenham, som var FA-cupmester, vi vant begge kampene mot Arsenal og vi slo også Manchester United, erindrer Alan Curtis, som var en av stjernene i dette Swansea-laget.

Laget fra den walisiske havnebyen kjempet om gullet hele sesongen, og ledet førstedivisjon så sent som 24. mars.

Det er kanskje ikke så oppsiktsvekkende at et lite lag lå helt øverst i ligasystemet en tilfeldig dag på 80-tallet. Men den utrolige historien til Swansea startet ikke her. Her var den bare midtveis.

Den utrolige historien startet i februar 1978, da Harry Griffiths sa opp jobben som manager i klubben. Han var i tvil om sin egen evne til å lede klubben, og tok gladelig jobben som assistent da John Toshack påtok seg å overta managerjobben.

Før Wimbledon
Toshack kom fra Liverpool, hvor han vant det meste en spiller kan vinne. Supermakkeren til Kevin Keegan var bare 28 år og ble dermed den yngste manageren i ligaen.

Griffiths hadde lagt et godt grunnlag og noen måneder senere rykket Swansea opp fra fjerde- til tredjedivisjon. Dessverre fikk ikke Griffiths oppleve dette selv, da han døde av hjerteinfarkt før hjemmekampen mot Scunthorpe United 25. april 1978.

Toshack førte Swansea gjennom tredjedivisjon på første forsøk og etter 14 års fravær fikk endelig Swansea spille i andredivisjon igjen.

Det krevde to forsøk, men etter sesongen 1980/81 kunne Swansea si farvel også til andredivisjon. Opprykket ble sikret med seier 3-1 mot Preston North End, en av engelsk fotballs falne storheter. Tommy Craig, Leighton James og Jeremy Charles scoret målene.

Swansea er sammen med Wimbledon de eneste klubbene som har klart å rykke opp fra fjerde til første nivå på bare fire sesonger. Men Swansea gjorde det først (Northampton var nær ved å gjøre dette først, men brukte fem sesonger på å komme seg fra bunn til topp (1961-1966). De rykket imidlertid ned igjen til fjerdedivisjon på kortest mulig tid).

Fantasifotball
Og i debutsesongen kjempet waliserne altså om seriegullet. Det var et eventyr. Dog uten eventyrslutten.

I sesongens første kamp scoret den engelske landslagsspilleren Bob Latchford, hentet fra Everton, hat trick da selveste Leeds ble slått 5-1. Latchford scoret 35 mål på 87 kamper for «svanene» fra 1981 til 1984.

- Atmosfæren på gamle Vetch Field var helt fantastisk den dagen, og vi bare fortsatte derfra. Vi toppet ligaen med en håndfull kamper igjen å spille og vi rotet det bort. Til slutt endte vi på sjetteplass, som ville gitt oss europacupspill i dag. Selv om vi fikk mange skader, tror jeg at vi møtte veggen. Vi klarte ikke å takle presset som å være ligaleder og ble overnervøse, sier Latchford til FIFA.com.

Alan Curtis husker selvsagt også denne tiden svært godt.

- Det var utrolig og omtrent som fantasifotball. Vi lå alltid blant de seks beste, men vi var også dypt involvert i den walisiske cupen, som var ganske betydningsfull den gang, så de siste ligakampene hvilte vi noen nøkkelspillere. Realiteten er at vi burde ha blitt blant de to eller tre beste. Vi ledet ligaen ti runder før slutt, og jeg har alltid sett tilbake på dette og tenkt at dette var den ene sjansen for klubben til å vinne ligaen, sier Curtis til The Independent.

Unngikk konkurs
Swansea endte på sjetteplass i debutsesongen. Liverpool hadde, som de gjerne gjorde på den tiden, en utrolig sterk andre halvdel av sesongen og endte som mester.

Neste sesong endte utrolig nok med nedrykk. Og nedrykket til andredivisjon ble umiddelbart fulgt opp med nedrykk til tredjedivisjon. Så fikk John Toshack sparken.

I 1985 kjempet klubben mot konkurs. Den lokale forretningsmannen Doug Sharpe kom inn i siste liten, men han kunne ikke forhindre klubben i å rykke ned igjen til fjerdivisjon i 1986.

Eventyret var over. På åtte år hadde klubben rykket opp fra fjerde- til førstedivisjon og ned til fjerdedivisjon igjen.

Mandag kveld starter et nytt eventyr for Swansea. Da er klubben for første gang i aksjon i Premier League. Mot gullkandidaten Manchester City.

- Jeg er overlykkelig over at Swansea har rykket opp til Premier League. Det er herlig å se klubben tilbake i toppdivisjonen. Det er bra for landsdelen og for walisisk fotball. Det kommer til å bli veldig hardt for dem, men de har en god manager og ingenting å tape, sier Latchford.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.