*Nettavisen* Sport.

- Vi må ta noen snarveier

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Vegard Ulvang håper å få til en VM-tour i 2012.

25.05.09 11:03

Tour de Ski er i løpet av tre år blitt en stor suksess. Nå ønsker langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS) å arrangere et VM etter Tour-mal hvert fjerde år.

- Jeg og renndirektør Jürg Capol lanserte dette forslaget for vårmøtet i Dubrovnik i forrige uke, og det ble enstemmig vedtatt i komiteen, sier komitéleder Vegard Ulvang til Nettavisen.

VM på ski arrangeres som kjent annethvert år, og der konkurreres det i enkeltdistanser. I tillegg er det OL hvert fjerde år, med samme konkurranseprogram.

Det betyr at hver fjerde sesong er mesterskapsfri.

I tillegg til Tour de Ski
- Vi ser at interessen rundt sporten dabber av i mesterskapsfrie år. Det er hovedårsaken til at vi nå vil innføre en tour med VM-status, forklarer Ulvang.

Han understreker at det ikke er den nåværende Tour de Ski som vil få VM-status.

- Dette vil komme i tillegg til Tour de Ski, og arrangeres i februar. Alle nasjoner vil kunne søke om å bli arrangører, og flere nasjoner kan gå sammen om å søke. Det som er fordelen med en slik VM-tour kontra et normalt Ski-VM, er at arrangørene ikke trenger å ha en hoppbakke. Det gjør at mange flere kan søke, poengterer Ulvang.

Mens det i skiskyting arrangeres VM hvert år, er det tradisjon i FIS for å arrangere VM annethvert år. I skihopping har man i tillegg VM i skiflyging, som gjør at det likevel er mesterskap hvert år.

Lang vei fram
- Du kan godt si at dette blir langrennssportens motsvar på det, sier Ulvang, som understreker at det fortsatt er en lang vei å gå før et etappeløp i langrenn kan få VM-status.

- Nå er dette vedtatt i langrennskomiteen. I juni kommer saken opp i FIS Council, som er styret i FIS. Deretter må det eventuelt vedtas på kongressen neste vår. Innstillingen fra Council vil avgjøre mye, og så langt oppfatter jeg signalene som positive, sier Ulvang.

Han har et håp om at den første VM-touren kan arrangeres allerede i 2012 – året etter Ski-VM i Oslo

- Men i så fall må vi ta noen snarveier utenom de oppgåtte veiene. Normalt tar det noe lengre tid enn som så, erkjenner Vegard Ulvang – som også var hjernen bak innføringen av Tour de Ski.

Tour-programmet klart
Under vårmøtet i Dubrovnik ble også detaljene rundt kommende vinters tour spikret. Den største endringen er at løperne ikke lenger å fullføre hele touren for å få med seg poeng fra enkeltetapper.

Les mer om det her!

Touren kommer til å bestå av åtte etapper på ti dager, og arrangørstedene blir Oberhof, Praha, Toblach og Val di Fiemme.

- I Oberhof står klassisk sprint på programmet for første gang i Tour de Ski. Dessuten innfører vi en ny etappe med start i Cortina og målgang i Toblach, der målgangen faktisk er noe lavere enn startpunktet, forteller Ulvang.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.