*Nettavisen* Sport.

- Vi rakk blomsterseremonien

Foto: Jarle Fredagsvik, Nettavisen

Uten Tora Berger ble det nitrist for de norske skiskytterjentene.

06.01.10 18:25

OBERHOF (Nettavisen): - Det gikk dritdårlig for Norge fra første meter, var det en som oppsummerte.

Vedkommende ønsket ikke navnet sitt på trykk, men hadde for så vidt helt rett. I mål var Norge over seks minutter bak Russland.

- Jeg må innrømme at det er litt tungt når det går så dårlig, men det er mest fordi jeg føler med jentene som jeg vet legger ned en solid treningsjobb gjennom høsten og vinteren, sier landslagstrener Knut Tore Berland til Nettavisen.

- Vi kom i mål før blomsterseremonien i hvert fall, fleipet han.

Men latteren døde fort ut.

Rakk russernes blomster - så vidt
Solveig Rogstads ankeretappe ble et symbol på hvor dårlig stilt det er for Norges del akkurat nå. Mens hun forsøkte å få ned blinkene på sin siste skyting, kjempet Svetlana Saitseva og Andrea Henkel side om side om seieren i Oberhof.

- Mange lurer nok på om Norge i det hele tatt skal stille stafettlag etter dette, Berland?

- Det er det laget som er tatt ut til OL, så det er dumt ikke å bruke det. Vi har ikke fått den offisielle beskjeden, men når du har klart uttakskriteriet, må man tro at det holder. Jeg mener også det må være mulig å vise det norske folket et lavere tall enn 10 under OL-stafetten.

- Er det et mål?

- Nei, det er ikke målet vårt. Målet er å ta medalje, det høres kanskje helt dumt ut i dag når vi er 6 minutter bak. Det er ikke sikkert at de som gikk i dag, er de samme som går i OL. Jeg har god tro på at Tora er med på det laget, og kanskje Julie Bonnevie-Svendsen. Det viktigste er at laget har klaff.

Slik de norske jentene hadde i Hochfilzen i midten av desember. Da de sikret OL-uttak med 5.-plass på stafetten.

- Den forrige stafetten var ganske bra. Vi var et stykke bak da også, men det var uvanlig jevnt i teten. Vi vet vi kan hevde oss bedre enn det vi gjorde i dag, men da må alle fire gå et optimalt løp.

Fra medalje til topp 5
Rogstad er slettes ikke like sikker lenger. Verken når det gjelder de norske sjansene eller om hun selv skal gå i OL.

- Hvordan føles det å være så langt bak de beste?

- Det er ikke noe moro, det. Det er langt fram. Vi må absolutt gjøre en god jobb fram til OL.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik, Nettavisen

- Basert på innsatsen denne sesongen, i hvilket sjikt plasserer du Norge foran OL-stafetten?

- Realistisk, ut ifra det vi har prestert til nå: Topp 5. Det skal være mulig. Medalje har vært målet vårt, men akkurat nå går vi ikke rundt og tenker mye på hvor vi skal plassere oss i OL. Det jeg tenker på er å gå gode løp her, gå i Rupholding og kvalifisere meg til Vancouver.

Langt bak de beste
Stafettcupen er et annet mål på hvor langt bak i terrenget de norske jentene har havnet. Russland har 174 poeng, foran Tyskland (157) og Frankrike (150).

Norge ligger nede på 8.-plass med sine 105. Uten 5.-plassen – som dermed også sikret OL-billetten – i Rupholding i midten av forrige måned, hadde det sett enda verre ut.

Wolfgang Pichler, som styrer de svenske skiskytterjentene med suksess, er likevel ikke altfor bekymret.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg er ikke så pessimistisk på vegne av det norske laget. Tora startet ikke i dag og (Ann Kristin) Flatland gjør et godt skiløp. Det har selvsagt et stort press på seg, men i OL tror jeg de kan havne på topp 5/topp 6, selv om alt er mulig i en stafett.

Pichler: - Det føles litt godt
Per nå er i hvert fall Russland og Tyskland store favoritter, mens Norge i beste fall bør regnes blant utfordrerne.

- Russland er klare favoritter, så kommer tyskerne. Deretter tror jeg Sverige, Frankrike og Ukraina vil kjempe om bronsemedaljene, sier Pichler.

- Fortsatt ikke bekymret for Norge?

- Problemet er at jeg kjenner Norge godt. Tora er sterk, og Ann Kristin kan gjøre det godt og jeg trener jo Liv Kjersti (Eikeland) selv. Alt kan skje i stafett, men for Sverige er det fint at det er ett område vi er bedre enn Norge på. Vi er uten mulighet på herresiden, så da er det godt om vi er litt foran på kvinnesiden, sier Pichler med et smil.

Her finner du hele resultatlisten.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.