*Nettavisen* Sport.

- Vi ser konturene av noe veldig bra

Foto: Heiko Junge/Scanpix

Jan Erik Aalbu var lenge bekymret for norsk hoppsport. Det er han ikke lenger.

NM-rennet i Granåsen tirsdag var svært gledelig sett med norske hoppøyne. Konkurransen viste nemlig at det gror svært godt bak de aller beste i norsk hoppsport.

Norge har de siste årene slitt en del på rekruttsiden og ikke hevdet seg på samme nivå som de beste nasjonene, men nå ser det altså ut til at den negative trenden er snudd.

- Vært bekymret
Tidligere sportssjef for hopplandslaget Jan Erik Aalbu mener det nå ser svært positivt ut med tanke på framtiden og skryter av den jobben som har blitt gjort med unge hoppere i Norge.

- Jeg synes vi har vært svake på rekruttsiden i mange år og heller ikke hevdet oss i junior-VM. Det har fått meg til å tenke: «Søren, hva kommer til å skje om noen år?», sier han til Nettavisen.

- Men denne sesongen har det vært veldig bra i kontinentalcupen og de nest beste har vist seg fram. Jeg synes vi ser konturene av det som kan bli et veldig bra lag i løpet av kort tid.

- Hva har skjedd?

- Det jobbes godt i mange forskjellige deler av landet. Enten du kommer fra Trondheim, Buskerud eller Oslo, så er det miljøer som tar tak i de riktige tingene. Det er en rød tråd, sier han.

- Og det er slik det må jobbes for å oppnå gode resultater på sikt. Rekrutteringsarbeidet har vært en bekymring tidligere, men nå har vi all grunn til å se lyst på framtiden. Jeg kosa meg virkelig med NM-rennet tirsdag, sier Aalbu.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX

- Var skeptisk
I verdenscupen denne sesongen har det imidlertid gått litt opp og ned for de norske gutta. Av dem som regelmessig deltar, er det kun Anders Bardal som har vist stabilitet på toppnivå.

Aalbu er likevel positiv til det han har sett av de beste så langt denne sesongen. Han trekker blant annet fram ansettelsen av trener Alexander Stöckl som et klokt valg.

- Jeg var egentlig skeptisk og mente de burde satset på Geir Ole Berdahl som trener. Jeg mente det var på tide med en norsk landslagssjef. Men jeg er den første til å innrømme at jeg tok feil.

- Mika Kojonkoski var også en utmerket trener, men med Stöckl, som bor i Norge, har vi fått en som samler laget og kan bidra mer helhetlig enn det Kojonkoski kunne, forteller Aalbu.

I slutten av februar får Stöckl og hans disipler virkelig muligheten til å vise seg fram for et norsk publikum. Da er det duket for skiflygings-VM i den nye Vikersund-bakken.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Poppe, Cornelius

Romøren og Evensen
Aalbu mener den norske landslagstreneren står overfor et vanskelig uttak til VM, men har fire mann i tankene: Anders Bardal, Bjørn Einar Romøren, Johan Remen Evensen og Rune Velta.

- Anders Badal er en selvfølge. Bjørn Einar Romøren bør også være med, mens Johan er spesialist på skiflyging, som er vidt forskjellig fra vanlig hopping. Han bør også være med.

Både Romøren og Remen Evensen har hatt svake sesonger denne vinteren og Stöckl har tidligere i år uttalt at de to ikke får være med til VM om de ikke viser seg gode nok.

Evensen er likevel verdensrekordholder i skiflyging, mens Romøren hadde rekorden før lagkameraten tok den. Aalbu mener begge er gode nok til å forsvare en plass på VM-laget.

- Dette er et mesterskap og da bør vi stille med de beste og ikke tenke så mye på det som skal skje de neste årene, sier han.

- Romøren viste klasse i NM med det første hoppet. Han er i ferd med å finne formen og da blir han også mer stabil. Det både håper og tror jeg. Evensen har stort sett ikke vært i nærheten hele sesongen, men så fort det er renn i større bakker, så ser vi potensialet hans og han er der med en gang, sier hoppentusiasten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Poppe, Cornelius

- Bonus med Hilde
Det er heller ikke helt umulig at Tom Hilde kan bli klar til VM. Asker-gutten falt og skadet seg under hoppuken, men er nå på bedringens vei.

Tirsdag var han tilbake i hoppbakken på Lillehammer og det skal ha gått svært bra. Bruddet i ryggen skal ha grodd perfekt og nå kjemper han mot klokken for å bli klar til VM.

- Vi må huske på at dette er skihopping og utøverne mister ikke så mye av motoren som for eksempel i langrenn. Det går mye på følelser og teknikk, så det er mulig å være kjapt tilbake.

- Er Hilde helt skadefri, kan han rekke det. For det er ikke så mye det fysiske det går på. Skulle Tom rekke VM, ville det bare være en bonus for Norge, avslutter Aalbu.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.