RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi snakket ikke sammen på ei uke

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Det var Petter Northug sr. som lærte Petter Northug jr. å bli en dårlig taper.

WHISTLER (Nettavisen): Bortsmurt på 15-kilometeren. Stavbrekk på 30-kilometeren. Hindret av uhell i sprintfinalen, der det likevel ble bronse.

I tillegg har Petter Northug måttet stå skolerett for norsk presse, etter å ha forlatt skistadion uten å ha sagt et eneste ord i etterkant av tremilsskuffelsen.

Man skulle kanskje tro at et besøk hos en av de fire idrettspsykologene i den norske OL-delegasjonen var det som skulle til for å holde Northug oppegående inn mot lagsprinten.

Men familien Northug er ikke helt som andre familier. Og i stedet for en oppbyggende prat med profesjonelle, var det pappa John Petter Northug snakket med Petter søndag kveld.

Bestefars læresetninger
Og det de snakket om, var bestefar Petter Northug sr. og hans visdomsord.

- Vi snakket litt om bestefar og hans læresetninger. Det setter ting litt i perspektiv, og er akkurat den psykologien som virker på Petter, tror jeg, sier John Northug til Nettavisen.

Petter Northug sr. bodde i kårboligen på gården i den lille bygda Framverran i Mosvik til han gikk bort i 2004.

- Petter var mye sammen med bestefaren sin og lærte veldig mye av ham. Han hadde en påvirkning som bare en bestefar kan ha. Jeg tror nok bestefaren også har betydd litt for måten Petter takler nederlag på også.

- Han brukte å være stille ei stund etter å ha tapt et slag amerikaner, humrer John Northug.

Dårlig taper
Petter må dra på smilebåndet når Nettavisen konfronterer ham med farens uttalelser etter mandagens premieutdeling.

- Fatter’n har nok litt rett. Jeg husker veldig godt første gang jeg slo bestefar i sjakk. Han hadde sikkert slått meg 50-60 ganger på rad, av og til varte partiene i tre timer, og plutselig en dag slo jeg ham.

- Han snakket ikke til meg på ei uke, mimrer Petter.

Han bekrefter at pappa John er en av få personer han snakker med i løpet av et mesterskap, der telefonen stort sett er avslått.

- Fatter’n vet hvilke ord han skal komme med for å gjøre at jeg blir sulten, forteller Petter Northug.

Følelsesladet
Faktisk var mandagens gulløp det første pappa John og mamma May har sett i OL-løypene i Whistler. Og det faderlige opphav er ikke overrasket over at sønnen hadde krefter på laget, motgangen til tross.

- Når vi har snakket sammen på telefon, har jeg hørt på modusen hans at han er i form. Forskjellen på dette løpet og de foregående, var at denne gangen hadde han forutsetningene, sier John Northug.

Han legger ikke skjul på at det kokte litt over på tribunen da Petter på særdeles imponerende vis sikret Norges første OL-gull i herrelangrenn på åtte år, sammen med Øystein Pettersen.

- Når du har med din egen sønn, blir det følelsesladet. Man blir påvirket av situasjonen, så følelsene kommer, erkjenner han.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere