Gå til sidens hovedinnhold

- Vi spiste frokost med ham i dag tidlig

Alexander Kristoff kan ikke fatte at sprintkonkurrent Wouter Weylandt er død.

Giro d’Italia ble mandag rammet av et tragisk dødsfall.

Nedover Passo del Bocco mistet 26 år gamle Wouter Weylandt kontrollen og smalt i asfalten. En drøy time senere ble det bekreftet at Leopard-Trek-rytteren døde av skadene han pådro seg i fallet.

Tilbake sto en sjokkert sykkelverden og ikke minst sjokkerte lagkamerater. Alexander Kristoff bodde på nabohotellet til Leopard-Trek natt til mandag.

- De spiste frokost med oss på hotellet i dag. Det er helt sykt at han nå er borte. Utrolig sykt, forteller Kristoff til procycling.no.

Kristoff: - Slike ting skal ikke skje
Ettersom de begge to er sprintere, hadde Stavanger-gutten utkjempet en del dueller med den tre år eldre ryttere i løpet av de siste to sesongene.

- Jeg har kjempet mye med ham i spurten tidligere. Jeg kjente godt til albuene hans, erkjenner han.

Les også: Tragisk dødsfall i Giro d'Italia

Kristoff måtte selv slippe hovedfeltet på vei oppover stigningen som inneholdt etappens høyeste punkt. Han fikk heldigvis ikke med seg dødsulykken på vei nedover fjellsiden.

- Jeg vet ikke helt hva som skjedde, men slike ting skal jo ikke skje.

- Hva tror du skjer med arrangementet videre nå?

- Jeg går ut i fra at løpet går videre. Det er i hvert fall slik man pleier å gjøre det. Det blir garantert en markering ved starten i morgen, men jeg regner med å kjøre videre. Selv om dette er utrolig triste saker.

Visste ingenting før etter målgang
Rytterne ble ikke informert om ulykkens omfang før i etterkant av mandagens etappe. Da fikk Alexander beskjed av kjæresten sin om at det hadde skjedd noe alvorlig.

Deretter informerte teamledelsen i BMC Racing om hva som hadde skjedd.

Det kom likevel som et sjokk på alle da TV-kanalen RAI og storavisen La Gazzetta dello Sport informerte om at Leopard-Trek-rytteren hadde omkommet.

- Hvordan reagerer du når du får slike nyheter?

- Det setter helt klart en støkk i deg og det virker som en vekker. Dette er ting som ikke pleier å skje. Det er utrolig sjelden at det skjer så alvorlige ulykker. Det viser hvor farlig sporten vår kan være. Man er nødt til å være forsiktig og ta forholdsregler. Da pleier det også å gå bra.

- Det har kanskje ikke gått helt opp for deg ennå, heller?

- Det har ikke sunket helt inn, nei. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si.

Passerte ulykkesstedet
Lars Petter Nordhaug er Norges andre deltaker i rittet. Gutten fra Nøtterøy var blant et mindretall av rytterne som syklet forbi ulykkesstedet.

- Jeg satt langt bak etter klatringen. Jeg synes utforkjøringen var ganske stygg, så jeg tok det pent nedover. Jeg turde ikke ta noen sjanser. Jeg kom forbi og så ham (Weylandt) ligge der. Det så ikke bra ut i det hele tatt, og jeg ble helt satt ut, sier han til procycling.no.

Der og da mistet 26-åringen momentant lysten på alt som heter sykkelsport.

- Jeg hadde mest lyst til å stå av sykkelen. Da jeg så ham ligge der, ville jeg slutte med sykkelsporten der og da. Jeg tror mange som havner midt oppe i ulykker, reagerer slik. Nå tenker jeg at jeg må forholde meg til det laget sier, og man fortsetter nok et stort etapperitt som Giro d’Italia. Jeg kommer i hvert fall til å være mye mer forsiktig nå, og jeg håper resten av feltet tenker det samme.

En innstendig oppfordring
Arrangøren valgte å avlyse podieseremonien etter rittet. Fremdeles er det usikkert hva som skjer med tirsdagens etappe mellom Quarto dei Mille og Livorno.

(Artikkelen forsetter under bildet)

Nordhaug har klare meninger om hva som ville det rette valget av arrangøren.

- Dersom det er opp til meg, blir etappen kansellert eller nøytralisert. Av respekt for familien og for rytterne faktisk skal ut å sykle igjen, synes jeg det er det riktige valget. Jeg håper vi ikke må gå på og jage posisjoner. Jeg er i hvert fall ikke motivert for det.

- Var det riktig å fullføre dagens etappe?

- Jeg tror ikke man innså omfanget av skadene. Jeg så hva som skjedde, og var rimelig bombesikker på at dette ikke ville gå bra – selv om jeg håpet det i det lengste. 90 prosent av rytterne så ikke det som skjedde. Det var bare oss bak som så det, og vi ble paralysert.

- Jeg tok det rolig inn til mål. Jeg orket ikke å konsentrere meg om rittet, legger han til.

Reagerte på TV-bildene
Sjokkerte TV-seere reagerte på at produsentene i RAI valgte å vise bilder av den lemlestede rytteren. TV-kanalen viste nærbilder av en rytter som blødde kraftig fra nesen og som fikk stroppene på hjelmen klippet av.

Senere viste de også bilder av legene som bedrev gjenopplivningsforsøk på stedet.

Lars Petter Nordhaug forteller at TV-bildene som fant veien inn i Sky-bussen etter etappen, var enda verre:

- Vi kom i bussen og fikk beskjed om at de hadde skjedd en ulykke. De sendte LIVE-bilder fra RAI i bussen, og etter hvert så vi hvordan de la et hvitt laken over rytteren. Det var egentlig veldig respektløst med tanke på familiene som sitter der hjemme og ser på rittet.

- Hvordan vil du huske Wouter Weylandt?

- Som en god syklist. Han har vært proff i flere år. Selv om ikke jeg kjente ham så godt, er det mange her som kjente ham personlig. Jeg tenker selvsagt mest på dem og på lagkompisene hans, akkurat nå. De har det mye verre enn meg, avslutter Nordhaug.

PS! - Rittet vil fortsette. Tirsdag vil rytterne få avgjøre hvordan de vil gjennomføre etappen, sier Angelo Zomegnan (rittleder Giro d`Italia) ifølge Cyclingweekly.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene