RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi står foran mange utfordringer

Foto: Bjørn Sigurdssøn/SCANPIX
Gerhard Heiberg ønsker seg en sterk president.

- Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) står foran mange utfordringer. Derfor vil jeg gjerne ha en sterk president, sier Gerhard Heiberg til NTB.

Han er på plass i Buenos Aires, der belgieren Jacques Rogge skal lede IOK-sesjonen for aller siste gang. Etter 12 år på toppen i IOK, er han nå klar til å gi presidentkølla videre til en etterfølger.

- Jeg håper vi kan få valgt en president som vet hva han vil, for utfordringene når det gjelder doping, ulovlige veddemål, korrupsjon, sterke internasjonale særforbund og nasjonale olympiske komiteer presser IOK fra mange kanter, sier Heiberg, som er norsk medlem i Den internasjonale olympiske komiteen.

Seks kandidater er med i kampen om å overta presidentvervet etter Rogge. Det er tyskeren Thomas Bach, ukraineren Sergej Bubka, puertoricaneren Richard Carrion, sveitseren Denis Oswald, Ng Ser Miang fra Singapore og CK Wu fra Taiwan.

Gode kandidater
Heiberg mener det er seks gode kandidater som stiller, men han holder kortene tett til brystet og vil ikke si noe om hvem han selv vil foretrekke eller gi sin støtte.

- Alle som stiller må være medlem i IOK, og det er gode kandidater vi har å velge mellom. Jeg føler meg trygg på at alle som stiller er i stand til å gjøre en god jobb, men jeg mener også det ikke er lett å peke ut en favoritt. Her kommer det nok til å bli et bikkjeslagsmål til siste slutt, mener Heiberg.

Thomas Bach er visepresident i IOK nå, og mange mener han står svært sterkt. Han kjenner organisasjonen godt og blir sett på som en svært renhårig idrettspolitiker. Også den tidligere stavhopperen Sergej Bubka har en høy stjerne hos mange.

Men uansett hvem som blir valgt, blir det ikke lett å skulle «hoppe etter Jacques Rogge». Han har styrt IOK på en god måte, og han har satt sitt «Mr. Normal»-stempel på organisasjonen. Han etterlater seg et bo i svært god orden, både organisatorisk og finansielt.

Eksperimenter
Gerhard Heiberg sier at det ikke bare er doping, ulovlig spillvirksomhet og kampfiksing som opptar IOK-delegatene. De to kommende olympiske leker gis også stor oppmerksomhet, noe den nye presidenten får kastet i fanget umiddelbart.

- Jeg vil si vi står foran to store eksperimenter med OL i Sotsji til vinteren og Rio de Janeiro om tre år. Dette er leker, og saker i tilknytning til dem, som må håndteres med en sterk hånd for å få det til å fungere, mener Heiberg.

- Hva legger du i omtalen av disse lekene som eksperimenter?

- Det er første gang vinter-OL går i Russland. Lekene går i et område som ikke har noen vinteridrettstradisjoner. Alt må bygges opp fra null, og 70.000 arbeidere står på døgnet rundt for å få alt ferdig og på plass. Det er mange utfordringer det er snakk om.

- Slik er det i Rio også. Der skal en rekke nye arenaer og en transportløsning på plass i et land som sliter med en vanskelig økonomi. Dette gir utfordringer, sier IOK-medlem Gerhard Heiberg til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere