RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi trenger ikke Löfgren

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)
Sist oppdatert:
Norges gulltrener uønsket av svenskenes landslagssjef.

PYEONGCHANG (Nettavisen): I Sverige har han blitt kalt både «demontrener» og «sektleder». Landslagssjef Wolfgang Pichler er både omstridt og krevende, men han har også suksess.

- Utøverne mine behøver åtte timers søvn i døgnet. Deretter kan man trene, sa tyskeren til Expressen i 2007.

Da hadde han allerede gjort Magdalena Forsberg, Björn Ferry, Carl-Johan Bergmann, Anna Carin Olofsson og Helena Jonsson til utøvere i verdenstoppen. Sistnevnte vant jaktstarten på VMs andre dag.

Les også: Nå er det svenskenes tur

Fikk sparken
På slutten av 90-tallet var ikke jernmannen like populær i Sverige. Anført av Mikael Löfgren gjorde skiskytterherrene oppgjør mot Pichler.

Det endte med at tyskeren fikk sparken, mens Löfgren ga seg som skiskytter. I en alder av 29 år.

- Jeg var vel borte fra idretten i to år. Deretter begynte jeg på trenerutdanningen ved skiskyttergymnaset i Torsby. Så begynte det å rulle på, sier Löfgren til Nettavisen.

Det store vendepunktet
Mens Pichler holdt seg fast i svensk skiskyting som personlig trener for Magdalena Forsberg, dro Löfgren til USA. I to år trente han de amerikanske løperne, før han ble tilbudt jobben som norsk landslagstrener, våren 2008.

Da hadde Pichler overvunnet den svenske opinionen i mellomtiden. En prisutdeling i januar 2007 ble det store vendepunktet.

- Han fikk Sportspegelns spesialpris på Svenska idrottsgalan i 2007. Han tok i mot prisen iført full bayersk folkedrakt. Det ble på en måte en kjærlighetserklæring fra det svenske folket. Han ble akseptert da, forteller Johan Flinck i Aftonbladet til Nettavisen.

Pichler: - Jeg sparket ham ut
Så langt var alt vel helt til samme avis i går skrev at Löfgren på sikt var ønsket tilbake til det svenske landslaget.

Aftonbladet: Han nobbar Pichler

Da kom uenighetene de to i mellom til overflaten igjen.

- Hvorfor er forholdet så dårlig mellom deg og Löfgren?

- Fordi jeg sparket ham ut av laget. I tillegg har vi helt forskjellig filosofi som trenere. I hvert fall når det kommer til disiplin på trening, sier landslagssjef Pichler til Nettavisen.

- Er det grunnen til at han ikke vender hjem til Sverige?

- Vi trenger ham ikke nå.

- Dere trenger ikke Löfgren?

- Nei, nei, nei.

Löfgren: - Vi var uenige
Norges nye herretrener har hatt noen hektiske dager under sitt første verdensmesterskap iført de norske fargene.

Han kjenner seg ikke igjen i historien om at Pichler skal ha sparket ham ut av det svenske landslaget.

- Nei, det er ikke riktig. Jeg vet ikke hvor det kommer i fra. Jeg var med på laget like lenge som han, frem til OL i Nagano i 1998. Etter det la jeg opp som skiskytter.

- Det kommer fra Pichler selv. Han fortalte også at dere har store uenigheter når det kommer til treningsfilosofi og disiplin i treningsarbeidet. Er det noe av det her som stemmer?

- Ja, at vi er uenige når det gjelder trening. Det hadde vi absolutt diskusjoner om. Fremfor alt om måten han var mot andre utøvere, inkludert meg selv. Det var vel det jeg sto opp i mot.

Side om side
I dag har de to trenerne et profesjonelt forhold til hverandre. De står side om side på skuddvollen og følger intenst med på utøvernes serier på standplass.

De hender også at de to veksler høflighetsfraser i målområdet. Löfgren står likevel fast på at han ikke kommer til å vende hjem til svensk skiskyting, før Pichler har ryddet kontorpulten sin.

- Nei, det har jeg vel aldri tenkt på. Det tror jeg ikke vi kommer til å gjøre, heller.

- Hvorfor ikke det?

- Vi står vel litt for langt i fra hverandre i forhold til å jobbe så tett som man må gjøre sammen i et lag. Per dags dato ser jeg ikke den muligheten.

- Er du langsint?

- Ja, jeg er nok kjent for å være det, hehe. Nå er jeg midt oppe i arbeidet med det norske laget. Jeg vet ikke helt hva som gjelder hjemme i Sverige nå.

Roser hverandre
Spør man de to partene om sportslige spørsmål, har de ingen problemer med å rose hverandres arbeid.

- Sverige jobber veldig godt i laget nå. De trener hardt og har gjort det i mange år. Det gir fremgang. Det er hardt arbeid som gjelder. Pichler er stor og tar mye plass. Han er en skikkelig personlighet. Det vinner han sikkert mye på. Jeg tror han har forandret seg mye siden han hadde meg som aktiv utøver, sier Löfgren.

Pichler var en glad mann søndag. Han skjelte riktig nok ut SVTs programleder etter noter, fordi seiersintervjuet med Helena Jonsson tok fire minutter, i stedet for to.

Overfor Nettavisen fortalte han gladelig om den sterke, norske VM-innsatsen hittil.

- Den har vært storartet. Jeg er svært glad på deres vegne. De var de beste utøverne i går (under sprinten) og gjorde et superløp.

Feirer hver dag
At han er omstridt en omstridt karakter, er det liten tvil om. Frittalende Pichler var den som ropte høyest om at det russiske laget burde blitt kastet ut av mesterskapet, da tre av deres utøvere ble tatt for doping.

Les også: Steng russerne ute fra VM og OL

Samtidig har hans nitidige gransking av svenskenes pulsmålere fra hjemstedet Rupholding gitt Sverige suksess. Derfor tilgir de gjerne hans obsternasige vesen.

Ettersom det er konkurransefri i Pyeongchang mandag, lurte vi på om det lå an til å bli en liten feiring av Jonssons gullmedalje.

- Jeg trenger ingen fridag for å feire med en flaske hvitvin. Men jeg feirer, ja. Jeg er hard, svarte Pichler.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).


Vis større kart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere