RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi var et godt stykke unna smertegrensen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold
Sist oppdatert:
NRK ville øke budet på OL-rettighetene, men fikk ikke sjansen.

Onsdag ble det kjent at TV 2 har sikret seg TV-rettighetene til både Vinter-OL i Sotsji i 2014 og sommer-OL i Rio i 2016.

NRK har hatt rettighetene til å vise OL på norsk fjernsyn siden 1960, men den æraen tar slutt etter sommer-OL i London neste år.

- Fikk ikke anledning
Det spekuleres i at TV 2 betaler rundt 50 millioner kroner hvor hver av de to olympiske lekene. Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum påpeker i sin «Nett på sak» at dette tilsvarer under én prosent av NRKs budsjett på rundt fem milliarder kroner.

«NRK felt av egen gjerrighet», skriver Stavrum.

- I dette tilfellet fikk vi ikke anledning til å demonstrere eventuell gjerrighet, sier programdirektør Per Arne Kalbakk.

NRK ville nemlig by mer og signaliserte også dette overfor rettighetsselgerne, SportsFive og IOC.

- Vi var et godt stykke unna smertegrensen. Det er vanskelig å si hvor mye lenger vi kunne strukket oss, dette er vurderinger vi gjør sent i budrunder. Det kjenner sikkert huskjøpere også til. Men vi hadde mer å gå på, forteller Kalbakk til Nettavisen.

Før han legger til:

- Jeg vil understreke at vi har tapt en helt fair budkamp mot TV 2. Det er bare å gratulere TV 2 med at de fremsto som mer attraktive enn oss.

Liten avstand
Statskanalen sendte imidlertid et skriftlig og forhøyet bud før fristen gikk ut, hvor det ble signalisert at NRK også var villig til å diskutere både beløp og betalingsterminer i en forhandling.

- Det var et veldig tydelig signal om at dette ikke var et endelig bud, mener programdirektøren.

- Signaliserte dere dette tydelig nok?

- Det blir spekulasjoner og vanskelig å si noe om, det er jo en lukket budprosess. Jeg har ikke inntrykk av at det var voldsom avstand mellom vårt og TV 2s bud, og det er mitt inntrykk av at det å få mesterskapene på en kombinasjon av fri tv og betal-tv, var viktig for Sportsfive og IOC.

TV 2 gir gjennom sin kombinasjon av gratis-TV og betal-TV flere typer inntektsstrømmer. Dersom dette var et viktig element for rettighetsselgerne, kan det ha spilt en mindre rolle hvor mye NRK var villig til å by.

Kalbakk mener at denne teorien styrkes av at SVT og TV 4 ikke fikk tilslag på rettighetene i Sverige.

- Det er vanskelig å se for seg at SVT og TV 4 sammen ikke ville hatt muskler nok, mener Kalbakk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere