RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vi var som et gammelt ektepar

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Carlos Sastre snakker ut om sitt anstrengte forhold til Bjarne Riis.

Det er få Tour de France-mestere som har fått mindre oppmerksomhet enn Carlos Sastre.

Den klatresterke spanjolen var aldri rytteren som krevde mest oppmerksomhet, men i 2008 slo han til. Med fantastisk kjøring opp L'Alpe-d'Huez avgjorde han touren det året.

- Jeg er den eneste rytteren som noen gang har vunnet Tour de France for Bjarne Riis, smiler Sastre i et intervju med cyclingnews.

Det er ingen hemmelighet at Sastre og Riis hadde et elsk/hat-forhold i alle de sju sesongene spanjolen syklet for den kontroversielle sykkelsjefen.

Holdt på å skjære seg fullstendig
Den noe avslappede spanske treningsfilosofien Carlos Sastre hadde med seg, gikk ikke så godt overens med Bjarne Riis’ knallharde linje.

- Vi var som et gammelt ektepar. Vi hadde helt forskjellige synspunkter på ting. Men Bjarne fortalte meg ofte at når jeg ikke satt på sykkelen elsket han meg. Jeg lurte på hvorfor han alltid var så hard mot meg, sier Sastre.

Uenighetene kunne fort ødelagt for det som var i vente, for tidlig i sin CSC-karriere holdt det på å skjære seg fullstendig mellom de to personlighetene.

- Jeg prøvde å lytte så mye jeg kunne, og hele det første året gjorde jeg som jeg fikk beskjed om. Det satt meg tilbake. Jeg husker sportsdirektør Johnny Weltz kom bort til meg og anklaget meg for ikke å kjøre godt siden jeg bare var inne i mitt første år av en kontrakt som strakk seg over to år.

- De var sikker på at jeg var lat, kun for å sykle så godt året etter at jeg fikk ny kontrakt. Jeg svarte at hvis de trodde det kunne vi bare bryte kontrakten der og da. Det sa Weltz at de ikke ønsket. Jeg gikk tilbake til mitt eget treningsregime og bare noen uker senere var jeg tilbake i form.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OPPFYLTE DRØMMEN: Carlos Sastre klarte å gi Bjarne Riis en etterlengtet Tour de France-tittel.
OPPFYLTE DRØMMEN: Carlos Sastre klarte å gi Bjarne Riis en etterlengtet Tour de France-tittel.

Såret ego
Selv tror Sastre at gjensidig respekt var det som til slutt reddet forholdet. Selv om han følte at han ble behandlet som en robot, var ikke spanjolen i tvil om at den danske laglederen var veldig avhengig av han.

- Jeg var mannen som kunne gjøre det umulige mulig for han. Carlos Sastre var mannen som kunne oppfylle hans drømmer. Likevel kom jeg alltid i andre rekke. Jeg var alltid hans andrevalg og det var tungt for meg.

Men i 2008 krevde han plassen som leder. Med Schleck-brødre i kjempeform var spanjolen nok en gang i ferd med å miste kapteinsrollen, men opp legendariske L'Alpe-d'Huez tok spanjolen kontroll med et tidlig angrep.

Dermed oppfylte han sin egen og Bjarne Riis’ drøm om å vinne touren. Og selv om forholdet ofte skranglet, har Sastre også mye positivt å si om sin tidligere sjef.

- Han lærte meg hvordan jeg skulle vinne, hvordan jeg skulle trene hardt og hvordan jeg skulle behandle mine lagkamerater. Han lærte meg mye, innrømmer Sastre.

Men året etter Tour de France-suksessen var samarbeidet over. Carlos Sastre gikk over til Cervelo Test Team. For første gang i sin da 12 år lange karriere var han ikke på et lag med dopingproblemer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KLARTE ALDRI Å FØLGE OPP: Carlos Sastre fikk ikke til å forsvare Tour de France-triumfen i Cervelo Test Team.
KLARTE ALDRI Å FØLGE OPP: Carlos Sastre fikk ikke til å forsvare Tour de France-triumfen i Cervelo Test Team.

Et slag i trynet
Til tross for det, har Sastres navn aldri blitt dratt inn i noen dopingsaker. Han sier selv han aldri har sett noe doping eller blitt tilbudt forbudte stoffer. Hans sjef i Cervelo-laget, Gérard Vroomen, tror spanjolen var en ren mester.

- Sykkelsporten kunne trengt noen flere personer som Carlos Sastre. Jeg kunne ikke skrevet under på at noen var helt rene, for hvordan kan du vite det? Men min oppfatning og feltets oppfatning var at han var en ren rytter, sier Vroomen.

Sykkelsjefen tror også det til slutt ble Sastres bane i sykkelsporten.

- Hans prinsipp var at han ikke kunne kontrollere hva de andre gjorde. Så ble en hel gjeng tatt for CERA og plutselig vant han touren.

- Han trodde alt ville forandre seg for han etter det, men så kom han tilbake i 2009 og merket at det ikke var tilfellet. Jeg tror det var ganske hardt for han.

Etter noen magre år ga Tour de France-mesteren seg etter 2011-sesongen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere