*Nettavisen* Sport.

- Viktig å få med de beste

Foto: Magnus Linnestad (www.procycling.no)

Slik satser NCF på å løfte norgescupen ytterligere.

08.12.11 17:43

Torsdag offentliggjorde Norges Cykleforbund (NCF) oppsettet for neste års norgescup.

Etter å ha vært en noe uryddig og uoversiktelig cup, tok sykkelforbundet grep før 2010-sesongen. Antall cupritt ble kraftig redusert, i håp om at det ville bidra til å øke statusen for den hjemlige cupen.

Sterkt inspirert av det danske systemet ble cupen redusert til fem endagsritt. Plutselig ble det aktuelt for ryttere på kontinentallag å jakte topplasseringer i sammendraget.

- Om vi ser på norgescupen isolert sett så synes vi det har fungert godt. Statusen har blitt hevet og flere kontinentalryttere er med i rittene.

- Om vi ser på terminlisten totalt sett, så har vi ikke kommet helt i mål. Vi har hatt et rankingsystem som ikke har fungert. Det er nok litt av forklaringen, sier Per Erik Mæhlum, arrangementskoordinator i NCF, til procycling.no.

Øker antallet
Inneværende sesong ble blant annet preget av få norske ritt på høsten, og de få som ble arrangert hadde heller dårlig deltakelse. Dette har NCF tatt inn over seg, og ved blant annet å øke antall norgescupritt fra fem til seks neste sesong, har de tatt grep.

Det betyr ikke bare ett ekstra ritt, men en hel ekstra helg med sykkelritt i Norge, da alle arrangører har lagt inn såkalte rankingritt på programmet (med unntak av Grenland, hvor det ennå ikke er endelig avgjort om det skal arrangeres rankingritt eller ikke), samme helg som de skal arrangere norgescup. På den måten får rytterne med seg mer enn bare ett ritt når de først er ute og reiser.

Det er rankingen basert på blant annet disse rittene som ikke har fungert så langt, og dermed har sørget for at disse rittene har slitt med deltakelsen.

Tidligere i år inngikk sykkelforbundet en medieavtale med TV2. Mæhlum mener at denne avtalen bidrar til å øke viktigheten av en god norgescup.

- I år har det gått innslag på TV2-sporten fra samtlige cupritt. Det hadde ikke vært mulig med for mange ritt. Det er viktig å heve nivået på cupen, og få med oss kontinentallagene, for å gjøre oss interessante for media.

5 av 6 teller i sammendraget
For fortsatt å gjøre det aktuelt for kontinentalryttere å kjempe om sammenlagtseieren i cupen, har NCF bestemt seg for at det kun er fem av seks ritt som teller i sammendraget. Dermed kan man fint gå glipp av et ritt og allikevel ikke tape noe på det.

-For oss er det viktigst at norgescupritt og landslagsoppdrag ikke krasjer, da vi arrangerer begge deler, og ikke ønsker å påvirke sluttstillingen med våre uttak. Men med en så stor landslagsaktivitet som vi har nå er det vanskelig. Ved å la fem av seks ritt telle kan vi blant annet forsvare å legge inn et norgescupritt i september, selv om det er landslagsaktivitet da.

- Når det gjelder UCI-lagene, så håper vi at muligheten til å stryke ett ritt øker statusen, og at det gir dem mulighet til å satse enda mer på sammendraget.

Tempo tilbake på programmet
Nytt av året er det også at tempo er tilbake på norgescupprogrammet. Det har det ikke vært de siste to sesongene, noe som har gjort at enkelte har fryktet at temposykling skulle bli nedprioritert i Norge.

- Med dette signaliserer vi viktigheten av tempo. Å starte en egen ranking for tempo er noe vi har vurdert, og noe vi vurderer forløpende for fremtiden.

De siste to årene har Lorents Ola Aasvold fra TVK og Sven Erik Bystrøm fra Stavanger SK stukket av med sammenlagtseieren i cupen.

Neste år braker norgescupen løs i Sandnes 29. april og avsluttes i Grenland 29. september. Hele oppsettet ser du nedenfor.

Norgescupen, 2011:
Sandnes, 29. april (fellesstart)
Eidsvoll, 26. mai (tempo)
Hero, 10. juni (fellesstart)
Trondheim, 12. august (fellesstart)
Østfold 3 dagers, 9. september (fellesstart)
Grenland, 29. september (fellesstart)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.