- Viktig med norsk profflag

Foto: Arild Reidarsen (Scanpix)

Mener norske ryttere er gode nok for profflag.

09.07.11 15:03

Ole Kristian Stoltenberg skjøt fart i diskusjonen om et fremtidig norsk profflag med sin blogg på procycling.no fredag.

Det er mange ting som må på plass før drømmen om et norsk profflag kan bli oppfylt. Økonomi er det mest åpenbare, men holder norske sykkelryttere nivået som trengs for at et slikt lag hovedsakelig kan bestå av norske ryttere?

Svenske Hans Falk er en av dem som er best kvalifisert til å besvare det spørsmålet, i kraft av å være utøverutvikler i Norges Cykleforbund (NCF).

- Jeg jobber mest med juniorene og der er vi vel på godt internasjonalt nivå, men ikke helt blant de beste i verden. Det er også litt bevisst, siden mange nasjoner topper syklistene sine i denne årsklassen. De tenker kortsiktig og da faller ofte mange talenter bort, forteller Falk til procycling.no

- Vi har et mer langsiktig fokus og ser ikke bare resultater men også trening. Vi har fokus på at de norske junior-rytterne skal ha en progressiv utvikling.

Enorm nivåheving
På juniornivå er det klubber og landslaget som sørger for at norske syklister får god matching. Når de kommer opp i U23-klassen er det de norske UCI-lagene som tar ansvar for at norske ryttere får prøve seg mot noen av verdens beste.

Joker Merida og Sparebanken Vest-Ridley har vært med lenge, mens Team Ringeriks-Kraft og Plussbank Cervélo kom inn som friske pust i fjor. Hans Falk mener det har bidratt til at nivået på norsk sykkelsport har hevet seg enormt, noe som igjen fører til tøffere konkurranse.

- Det som er gledelig å se er at den 20. beste rytteren i U23-klassen i Norge holder et godt nivå. Det gjør at de som tidligere var klart best virkelig må tråkke til for å få toppresultater i nasjonale ritt.

Men skal et norsk profflag med en rytterstall hovedsakelig bestående av norske ryttere bli en realitet trenger vi også noen topper, som kan være med å hevde seg internasjonalt. De mener Falk vi har noen av i norsk sykkelsport.

- Ryttere som Vegard Stake Laengen og Vegard Robinson Bugge har tatt topplasseringer i Nations Cup (sykkelsportens svar på verdenscup for aldersbestemte klasser, red. anm.), og da er man gode.

De norske proffene klarer seg bra
Norsk sykkelsport har de siste årene sendt flere ryttere ut i profflivet enn tidligere. Med unntak av Frederik Wilmann, som ikke følte at Skil-Shimanos opplegg ikke passet han, har de som har fått sjansen klart seg veldig godt. Falk mener absolutt at et profflag bør være det neste steget for norsk sykkelsport.

- Det vil være viktig, eller i hvert fall bra, på sikt. Det vil støtte opp under de U23-rytterne som er på vei opp og frem. Vi ser jo at lag som Team Sky ser på hvilke nasjoner rytterne deres kommer fra, og det samme med franske lag, for eksempel.

- Så et norsk profflag vil fjerne noen av de ulempene norske ryttere har i kamp om proffkontrakt?

- Ja, det vil gjøre det lettere for nordmenn å få proffkontrakt.

Ryttergrunnlaget er der
Drømmen om et norsk profflag dukker opp med jevne mellomrom, men nå håper Falk at det blir noe mer konkret enn bare en drøm.

- Det hadde vært morsomt om en gruppe satt seg ned og jobbet konkret med dette. Så lenge alle drømmer skjer det ikke noe, noen må ta å gjøre noe med det.

- Jeg ser at det er mange norske syklister med et godt treningsgrunnlag som kan takle det nivået. Det ville også generert mer oppmerksomhet til sporten, så dette vil eventuelt ha mange positive ringvirkninger for norsk sykkelsport.

---- Tour de France-quiz ----

Dagens spørsmål (9. juli) :

Hvilken danske har vunnet en etappe til Super-Besse?

1) Bjarne Riis 2) Claus Michael Møller 3) Rolf Sørensen

Svar: Kodeord «tdf» etterfulgt av «ditt svaralternativ» til 1904. Det koster tre kroner.

Dagspremie: procycling.nos sykkeljakke.

PS: Alle som deltar er med i trekningen om en tur til sykkel-VM i Danmark. Konkurransen er et samarbeid mellom procycling.no og P4.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.