- Vil aldri spille på et slikt lag

Foto: Kyrre Lien (Scanpix)

Rosenborgs Kris Stadsgaard om: * «Triste» Tippeliga-lag * Framtiden i Rosenborg * Drømmen om Champions League

30.07.10 16:32

LERKENDAL (Nettavisen): Rosenborg topper Tippeligaen, har stø kurs mot Europa og slipper nesten ikke inn mål.

Det er mange årsaker til den spennende høstsesongen som venter trønderne, men én av hovedårsakene er utvilsomt Kris Stadsgaard. Rosenborgs danske midtstopper opplever endelig en skadefri sesong og har markert seg som en klassestopper i et bunnsolid Rosenborg-forsvar.

Nå drømmer han om Champions League, landslagsplass og spill i en større liga. For Stadsgaard har tydelige ambisjoner, det legger han ikke skjul på.

Men det kunne sett annerledes ut for dansken. Veldig annerledes.

- Meget takknemlig
For før han kom til Rosenborg fra italienske Reggina våren 2008 hadde 24-åringen vært kraftig skadeplaget. Det var knærne som voldte den hurtige midtstopperen problemer, og oppholdet i Serie A ble ingen suksess.

Fem kamper fikk han før han ble hentet til Rosenborg.

Det må sies å ha vært et vellykket kjøp for begge parter.

I Rosenborg har nemlig Stadsgaard fått orden på beina, takket være det medisinske apparatet, og som takk for det har Stadsgaard utviklet seg til å bli én av trønderklubbens viktigste spillere.

Etter mindre skadeavbrekk i løpet av de to første sesongene på Lerkendal, har dansken vært nærmest helt skadefri i år.

- Jeg er meget takknemlig for at Rosenborg har fikset kneet mitt, sier Stadsgaard til Nettavisen.

- Skal forlenge kontrakten
Han sier det uoppfordret når Nettavisen spør om han drømmer om å spille i en større liga. Stadsgaard legger ikke skjul på at akkurat det frister, men lojaliteten til Rosenborg er stor.

- Alle spillere vil ha en drøm om å spille i utlandet, det store utland og ikke bare Skandinavia. Det har selvfølgelig jeg også. Men jeg er ung og har god tid. Akkurat nå trives jeg veldig godt her i Rosenborg, sier Stadsgaard, som har halvannet år igjen av kontrakten. Det varer imidlertid ikke lenge, skal man tro hovedpersonen.

- Jeg tror vi skal snakke med Rosenborg snart og forlenge den kontrakten.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen (Scanpix)

Det vil i så fall være godt nytt for et Rosenborg-lag som den siste tiden virkelig har fått smaken på Europa. Et strålende resultat borte mot AIK bør følges opp med at trønderne gjør jobben på hjemmebane. Da vil de være klare for Europa League, uansett hvordan det går i den siste kvalifiseringsrunden.

Det er en tanke som frister Stadsgaard.

- Det ville vært helt fantastisk med Champions League. Det vil det være med Europa League også, men det er klart at Champions League frister ekstra.

- Spiller mer i Danmark
Skulle Rosenborg gjøre jobben mot AIK, vil de mest sannsynlig ikke være seedet i den siste trekningen. Det kan fort bety nok et skandinavisk mestermøte. FC København er nemlig et av lagene som er seedet over Rosenborg.

Dersom det skulle skje, er Rosenborgs danske midtstopper meget positiv.

- Det ville vært kult å møte dem. Da er det 50/50 hvem som går videre og det gir oss en god mulighet, sier han.

For Stadsgaard vil ikke uttale seg skråsikkert om hvilken liga som er best av den danske og den norske. Han følger med på høydepunkter og resultater fra den danske ligaen, men vil ikke si mer enn at han er sikker på at Rosenborg ville vært en gullkandidat i Superligaen.

Foto: Pontus Lundahl (Scanpix)

- Det er vanskelig å si hvilken liga som er best. Men vi ville garantert vært en gullkandidat, sier Stadsgaard, før han utdyper litt mer om forskjellene.

- De spiller kanskje litt mer i den danske ligaen. Du har ikke lag som Odd og Aalesund som bare spiller langt opp på en stor spiss. Jeg vil aldri spille på et slikt lag, for meg er det bare trist med slike lag, sier Stadsgaard.

Han legger ikke skjul på at han i så måte trives godt under nytrener Nils Arne Eggen.

- Han er en fin person, veldig rolig. Han er helt rolig uansett om vi leder eller ligger under, han sier bare at vi skal fortsette å spille og så kommer det, skryter dansken. Det høres kanskje rart ut for de som er vant til en mildt sagt engasjert Eggen, men Stadsgaard insisterer på at Rosenborg-treneren er rolig. Likevel er det én ting han ikke liker så godt:

- Men han roper stans for mye på trening.

Tenker ikke på landslaget
Det er heller ingen tvil om at om Stadsgaard var en viktig spiller under Erik Hamréns ledelse, er den raske dansken blitt enda viktigere under Eggens ledelse. For farten til Stadsgaard er et viktig defensivt våpen for et offensivt Rosenborg-lag som er sårbare for kontringer.

Selv er han enig i det, men han mener også at kvalitetene hans kom godt til syne også under Hamréns regjeringstid. Likevel er han tydelig på at en «clean sheet», å holde nullen, under Eggens ledelse er imponerende.

- Det var kanskje mer forventet under Hamrén at vi skulle holde nullen. Men under Eggen må man være 100 prosent fokusert hele tiden, så å holde nullen under Eggen er outstanding, mener 24-åringen, som fyller 25 på søndag.

Og selv om han fortsetter å være «outstanding» for Rosenborg, tør ikke midtstopperen å håpe på plass i den danske landslagstroppen. Stadsgaard var ikke med i den danske VM-troppen, men nå skal sannsynligvis laget fornyes.

Dessverre for ham er det nettopp på midtstopperplass at plassene nærmest er utdelt. Wolfsburgs Simon Kjær var meget god i VM og regnes som et av de største midtstoppertalentene og hans makker er Liverpool-stjernen Daniel Agger.

Ikke akkurat noen lett duo å utkonkurrere.

- De midtstopperne som er der er unge og har lenge igjen. Jeg er ikke bedre enn Simon Kjær uansett, men jeg bør kanskje være aktuell som nummer tre eller fire av midtstopperne, sier han, uten å ville ta noe på forskudd.

- Det der er det Morten Olsen (Danmarks landslagssjef, journ.anm.) som bestemmer, så får man se.

Gleder seg til Jönsson
Stadsgaard er uansett mest opptatt av nuet og det som skjer i Rosenborg i disse dager. Han drømmer som sagt om Champions League, samtidig som han vil vinne ligaen igjen.

Men når denne sesongen er omme, er tiden under Eggen ferdig og Stadsgaard får sin tredje trener i Rosenborg-tiden. Da tar Jan Jönsson over.

Selv kjenner han ikke treneren, men likevel gleder han seg til Jönsson kommer.

- Det blir nok veldig bra. Han trener Stabæk og de er ett av lagene som spiller den beste fotballen i Tippeligaen. I tillegg har Tony (Anthony Annan journ.anm.) skrytt av ham, så jeg har troen på ham, avslutter Stadsgaard.

Under Jönsson kan Stadsgaard fort komme til å spille en minst like viktig rolle som han gjør akkurat nå. Den svenske nytreneren er kjent for sin offensive spillestil og likheter til Eggens gjennombruddshissighet.

Da kan farten til Stadsgaard bli god å ha.

Han har i alle fall tenkt å være i Rosenborg en god stund til.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.