RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vil ofre alt for lillebror

Sist oppdatert:
John Arne Riise forteller om hvordan han har hjulpet lillebror Bjørn Helge Riise å takle motgang og misunnelse.

BISLETT (Nettavisen): Det har ikke alltid vært så lett å være broren til en kjendis. Bare spør Bjørn Helge Riise, som hele sitt liv er blitt sammenlignet med sin snaut tre år eldre storebror John Arne.

- Det har vært mye mas, ja, innrømmer Lillestrøm-spilleren.

- Spesielt i begynnelsen, da John Arne gikk til Monaco. Da ble jeg hele tiden sammenlignet med ham.

- Fantastisk å komme bort
Det var ikke moro, innrømmer Bjørn Helge, som til slutt emigrerte til belgisk fotball, bare for å få litt ro. Vinteren 2003 dro han til Standard Liege.

- Det var fantastisk å komme seg bort den gangen, sier lillebror Riise om bråket med Aalesund, som ved to anledninger skal ha hindret overgang til engelsk fotball – først til Manchester City, så til Cardiff.

Redningen ble altså belgisk fotball, hvor han tilbrakte to og en halv sesong i god avstand fra norsk medieoppmerksomhet, før Jan Åge Fjørtoft og Lillestrøm plutselig overrasket alle ved å hente arbeidsjernet tilbake til norsk fotball sommeren 2005.

- Vil ofre alt for Bjørn Helge
Siden den gangen har pila pekt en vei – oppover. Han er toneangivende på et Lillestrøm-lag som slåss om seriemesterskapet, og har etablert seg på det norske landslaget. John Arne Riise innrømmer at han er mektig imponert av lillebroren.

- Jeg er så stolt av ham, spesielt da jeg så ham mot Viking på søndag.

- Jeg er villig til å ofre alt for at han skal lykkes, legger Liverpool-spilleren til.

For han vet at det ikke har vært lett å følge i hans fotspor, og at Bjørn Helges karriere har vært langt fra like glamorøs som sin egen.

- Folk har sammenlignet ham med meg mange ganger, og det synes jeg er dypt urettferdig.

- Vi er dypt forskjellige spillere. Han har hatt det tøft mentalt, og slitt mye med sammenligningene, mener eldstemann Riise.

Dermed har John Arne gjort som en god storebror skal. Tatt vare på sin egen lillebror.

- Jeg vil hjelpe ham og er hans støttespiller, hans rådgiver, hans bestevenn og bror, forteller John Arne, som ofte er på telefonen og gir råd.

Familieidyll
Det har blitt noen samtaler mellom de to brødrene underveis. Det er Bjørn Helge takknemlig for.

- Både John Arne, min mor og min far har betydd mye for meg og min karriere. Vi er en sammensveiset gjeng, skryter midtbanespilleren.

- Det var spesielt tøft å bli sammenlignet med John Arne hele tiden da jeg var liten. Jeg var 14 år da han gikk til Monaco og en skikkelig pingle. Likevel skulle alle sammenligne meg med ham da jeg spilte en god kamp, men jeg var ikke i nærheten av å ha fysikken hans.

Trente da kompisene festet
Men turene til Monaco og etter hvert Liverpool ga inspirasjon. Én ting lærte Bjørn Helge: For å komme langt, må du stå på, og være villig til å ofre noe.

- Da jeg var yngre, var det mange av kompisene mine som var mye bedre enn meg til å spille fotball. Men mens de gikk og drakk og festet, trente jeg. Det er ingen av dem som er fotballspillere nå, smiler Bjørn Helge lurt, og er evig takknemlig for at han ble presset av familien til å stå på og trene hardt.

Fotballspillere ble altså begge de to brødrene, godt profilerte sådanne også. Ikke alle har likt det like godt.

- Mange er nok misunnelige på oss, men det får de bare være, sier John Arne.

- Vi har kommet dit vi er gjennom hard jobbing, understreker Liverpool-spilleren.

Bjørn Helge er enig med sin storebror, og synes det var spesielt ille i sin gamle hjemby Ålesund.

- Det har vært mange slengbemerkninger. Spesielt i Ålesund står janteloven sterkt, og misunnelsen er kraftig, mener LSK-stjernen.

- Yndlingsspillere
Åge Hareide er meget takknemlig for at Riise-brødrene ikke har latt seg knekke av kritikken, og er glad for å ha et radarpar som Bjørn Helge og John Arne Riise med på landslaget. Han er full av beundring for de holdningene brødrene representerer.

- Det er en treners yndlingsspillere, de to. Du vet at du alltid får 100 prosent av dem. De er veldig veltrente og fysisk sterke, skryter landslagstreneren.

- Bjørn Helge har i tillegg hatt en strålende sesong i Lillestrøm, og er blitt mye klokere i forhold til sine valg med ball.

Han er sikker på at også yngstemann Riise kan komme langt med sin fotballkarriere.

- Han har en stor karriere foran seg, garanterer Hareide.

Tom Nordlie, som bivånet onsdagens landslagstrening på Bislett i liggende tilstand, er helt enig.

- Han hadde en god utvikling under Uwe Rösler i fjor, og minner meg litt om Doffen. Spesielt når det gjelder å ha fokus på de rette tingene – både på og utenfor banen, sier LSK-treneren.

- Han er i tillegg så veltrent at han aldri vil få noen formsvikt, poengterer Nordlie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere