RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Vil styrke vårt sportslige image

(Scanpix/AFP)
Den dopingbefengte nasjonen aksepterer endelig WADAs antidoping-kodeks.

Spanias ministerråd har stemt for å innføre WADAs antidoping-kodeks i sin helhet. Landet som i sykkelsporten er blitt særdeles dopingbefengt, etter blant annet Operacio Puerto-saken, har tidligere motsatt seg deler av kodeksen.

Et større antall dopingsaker og motstanden mot å akseptere hele kodeksen har gitt Spania et noe frynsete rykte hva gjelder doping innen idretten.

Seneste fikk spanjolene høre det av den tidligere tennisspilleren Yannick Noah, som vant French Open i 1983.

- Hvordan har det seg at landet over natten begynte å dominere forskjellige store idretter? Har de funnet noen treningsmetoder ingen andre land har oppdaget enda? Spør Noah i sin kronikk i den franske avisen Le Monde ifølge tv2sporten.no .

Velonation melder at en av endringene for spanske idrettsutøvere er at de nå må være tilgjengelige for testing utenfor konkurranse to timer tidligere enn før, utøverne må nå være tilgjengelig klokken seks om morgenen. Dette kan være utslagsgivende ettersom små doser EPO bare kan oppdages kort tid etter at synden er begått.

- Dette vil beskytte våre atleter samtidig som det vil styrke vårt sportslige image, sier en talsmann fra regjeringen ifølge AP.

Noe av bakteppet for spanjolenes beslutning kan være Madrids søknad om de olympiske sommerlekene i 2020. Madrid tapte kampen om lekene i 2016 mot Rio de Janeiro, men skal nå kjempe mot Baku (Aserbajdsjan), Doha (Qatar), Istanbul (Tyrkia), Roma (Italia) og Tokyo (Japan) om 2020-lekene.

Søkerne må akseptere antidoping-kodeksen i sin helhet. procycling.no skrev søndag om den britiske olympiske komités klinsj med WADA. Britene har innført utestengelse på livstid for utøvere med dopingfortid, utestengelsen gjelder bare for de olympiske lekene.

LES MER:Utestenger sykkelstjerner på livstid

Selv om det oppfattes som positivt blant folk flest med lengre og strengere straffer er det problematisk for WADA at OL–arrangøren i 2012 ikke forholder seg til det universelle regelverket.

Sky Sports’ journalist Richard Moore mener WADAs kodeks vil bli umulig å håndheve om hver enkelt nasjon kan skreddersy sine egne lover og regler.

- Mens de (den britiske olympiske komité, vår anm.) legger vekt på at de tar et standpunkt mot doping, et som vil føre til en renere olympiade, er risikoen at de undergraver antidoping-kodeksen og at standpunktet får motsatt effekt, skriver Moore .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere