*Nettavisen* Sport.

- Vil være den største bomben

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Men Ola Vigen Hattestad føler seg ikke helt trygg.

Lørdag starter det som kanskje er tidenes rotterace med tanke på å kvalifisere seg til et norsk OL-lag. Fire mann får gå klassisk sprint i Vancouver.

Første mulighet til å imponere er den første verdenscupsprinten i Kuusamo.

På startstreken står hele seks nordmenn som var på pallen i klassisk sprint sist sesong: Ola Vigen Hattestad, Eldar Rønning, Johan Kjølstad, Børre Næss, Øystein Pettersen og John Kristian Dahl.

Også Petter Northug var på pallen sist vinter, men står over i Kuusamo på grunn av sykdom. Inn for ham kommer landslagsløper Anders Gløersen, som fikk forrige sesong ødelagt av sykdom, men som var Norges mestvinnende langrennsherre i 2007/08-sesongen.

På startstreken står også unggutten Timo André Bakken, som slo seg inn på laget via god innsats i den nasjonale åpningen på Beitostølen.

Pallen ingen OL-garanti
Veid og funnet for lett til å være med i Kuusamo er for eksempel Jens Arne Svartedal (sprintverdensmester i 2007) og Trond Iversen (OL-deltaker i 2006) – for å nevne de mest profilerte.

- Vi hadde sju mann som var på pallen minst én gang i klassisk sprint i verdenscupen i fjor. Det sier litt om hvor lista ligger, sier sprintlandslagssjef Ulf Morten Aune til Nettavisen.

- Det betyr at man ikke er garantert OL-plass selv med pallplassering i verdenscupen i år, fastslår han.

Selv ikke Ola Vigen Hattestad – de to siste års suverene sprinter – føler seg trygg.

- Sprint er vel disiplinen med flest norske medaljekandidater. Jeg føler jeg må prestere i rennene før jul, sier Hattestad til Nettavisen.

Håp for Kjølstad
- Han er jo ikke hundre prosent sikker – ingen er tatt ut. Men det vil vel være den største bomba i forbindelse med det norske uttaket om ikke han blir tatt ut, sier Ulf Morten Aune – som vil legge mye vekt på det som presteres i verdenscupen før uttaket, men som likevel ikke ser helt bort fra gamle prestasjoner.

Det siste betyr at OL-håpet lever for Johan Kjølstad, selv om han skulle prestere dårlig i Kuusamo. Kjølstad tok gull (lag) og sølv (individuelt) i VM sist vinter, men ble rammet av kyssesyken i sommer.

- Johan befinner seg i en spesiell situasjon. Han er ikke i toppform nå, men har framgang for hver uke. Jeg har ikke glemt at vel hadde den mest suverene seieren i verdenscupen sist vinter og var fantastisk i VM. Han er slett ikke ute av kampen med et dårlig løp i Kuusamo, sier Ulf Morten Aune.

Det skal gås det klassiske sprinter i verdenscupen før det endelige OL-uttaket. I Kuusamo (28. november), Rogla (19. desember) og Otepää (17. januar). NM i Stokke blir aller siste mulighet til å imponere.

PS. Paradoksalt nok kan det bli lettere å ta ut to mann til lagsprinten i Vancouver enn fire til den individuelle. Den skal overbevise stort, den som vil dytte Ola Vigen Hattestad eller Petter Northug ut av det laget.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag